Overvecht Centrum: samen werken aan een toekomstplan

Bewoners, pandeigenaren, ondernemers en de gemeente werken samen aan een toekomstplan voor Overvecht Centrum. Het moet het kloppend hart van de wijk worden; een buurt waar mensen fijn kunnen winkelen, wonen en werken. En met plekken om gezellig af te spreken. Jessy, Frans en Maarten werken mee aan het plan.

TEKST: Sibel Sukan

Overvecht Centrum is een belangrijk winkelgebied voor Utrecht. Voor Overvechters, maar ook voor mensen uit de omgeving en zelfs buiten de stad. Helaas is het gebied verouderd. De gemeente wil dat het een mooi centrumgebied wordt. Daarom werkt de gemeente samen met inwoners, ondernemers en de eigenaren van de grond en gebouwen aan een plan voor Overvecht Centrum.

Samen een plan maken

Het gaat om het hele gebied rondom het winkelcentrum, dus ook de woningen, parkeerplaatsen en alle gebouwen eromheen. Dat is best ingewikkeld. De gebouwen en de grond zijn van veel verschillende eigenaren, dus iedereen moet meedoen. Daarom maken de betrokkenen nu samen een plan. En ook bewoners en ondernemers doen al vanaf het begin mee.

Ben je benieuwd hoe het plan vorm begint te krijgen?

De plannenmakers horen graag wat je van de eerste plannen vindt. Zitten ze op de goede weg? Tussen 14 en 18 maart 2023 kan je met ze in gesprek op het binnenplein voor de Hema in shoppingcenter Overvecht:

Dinsdag 14 maart – tussen 13.00 en 16.oo uur
Donderdag 16 maart – tussen 14.00 en 20.00 uur
Zaterdag 18 maart – tussen 10.00 en 14.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/overvechtcentrum of kom langs bij Wijkbureau Overvecht.

Vernieuwing is nodig

Frans is één van de pandeigenaren die meewerkt aan het plan. Hij is daarnaast bestuurslid van de vereniging van pandeigenaren van het winkelcentrum. ‘Ons idee van een prettig winkelgebied is anders dan 20 jaar geleden. Nu is er veel meer concurrentie, ook van online winkels. Dat betekent dat het winkelgebied méér moet zijn dan alleen winkels. Overvecht Centrum moet een plek worden waar mensen zich thuis voelen en waar je gezellig rond kan lopen. Een ontmoetingsplek waar mensen gezellig een terrasje kunnen pakken.’

Openbare ruimte bij shoppingcenter Overvecht, foto: Olivier Beens

Boodschappen én gezelligheid

Een van de bewoners die meewerkt is Maarten. Hij woont al 20 jaar in Overvecht, en woont dichtbij het winkelcentrum. Hij komt er graag: ‘Je hebt er alles voor je dagelijkse boodschappen. En voor mij is het op loopafstand. Maar het kan wel beter. Er zijn namelijk weinig gezellige plekken, zoals terrasjes of een plek om een hapje te eten. En er zijn nog steeds een aantal oude vervallen gebouwen.’ Dat moet veranderen, met het toekomstplan voor Overvecht Centrum.

Plannen voor pleinen

‘We hebben nu gesproken over meerdere pleinen. Een horecaplein lijkt mij een goede toevoeging, zodat er ’s avonds ook iets te doen is’, zegt Jessy. Jessy woont in het centrumgebied: ‘Ik woon al 33 jaar naast het winkelcentrum. En ik denk al dertig jaar mee over de ontwikkeling van Overvecht.’ In die dertig jaar heeft ze allerlei ontwikkelingen en plannen langs zien komen. Sommige plannen zijn nooit doorgegaan. ‘Zo waren er tien jaar geleden plannen voor nieuwe winkels en woningen op de grote parkeerplaats. Daarvan zijn alleen de nieuwe woongebouwen bij de NPDstrook er gekomen.’

Overvecht Centrum moet het kloppend hart van de wijk worden!

Nieuwe gebouwen en een parkeergarage?

Die nieuwe gebouwen op de NPD-strook zijn een goede ontwikkeling, vinden Jessy en Maarten allebei. ‘De gebouwen die er eerst stonden waren vervallen. Het is goed dat daar nu woningen zijn gebouwd’, zegt Maarten. Op de plek van de grote parkeerplaats is ruimte voor de pleinen en nieuwe woningen. Dat kan als er bijvoorbeeld een parkeergarage bijkomt. ‘Er staan nu nog steeds een aantal vervallen gebouwen’, vertelt Maarten. ‘Daar kunnen ze ook iets nieuws bouwen, net zoals bij de NPD-strook is gedaan. De Fizz is best een mooi gebouw, maar het kan wat mij betreft architectonisch nog wel interessanter. Er mag best een eyecatcher bij!’

Spannend

De afgelopen tijd is er samengewerkt aan de ruimtelijke basisstructuur. Dat is een soort toekomstige plattegrond van het hele gebied. Maar het is nog niet klaar. De basisstructuur gaat de gemeente gebruiken om verder te onderzoeken en ontwerpen. Ze onderzoeken straks bijvoorbeeld hoeveel nieuwe woningen erbij gebouwd kunnen worden. En of alles financieel haalbaar is. ‘Dat vind ik het meest spannend’, vertelt Jessy. ‘Ik heb vertrouwen dat er straks een mooi plan ligt. Maar nieuwe gebouwen en een parkeergarage kosten ook geld. Dus ik zou de gemeente, het winkelcentrum en de eigenaren van de gebouwen vooral willen zeggen: investeer en zet door! Overvecht verdient een mooi centrum.’ 

Meer over de wijkaanpak Samen voor Overvecht

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 32 – februari 2023 – p10/11