Gedurende het hele jaar zijn er prachtige korte films verschenen op ons YouTubekanaal in de serie Samen voor Overvecht. Camerajournalisten Carilijne Pieters en Jeremy Flohr maakten net als vorige jaren een reeks video’s over hoe we in Overvecht samenwerken om onze wijk te verbeteren.
Van Project Schoon van de Wijkambassadeurs tot het maatjesproject Big Brothers Big Sisters: allemaal initiatieven die een bijdrage leveren aan het doel van Samen voor Overvecht: een wijk waar bewoners prettig samenleven; een wijk die aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners, bezoekers en ondernemers; een wijk waarin bewoners veerkracht hebben en iedereen mee kan doen.
Samen voor Overvecht jaaroverzicht in beeld
Bekijk hieronder het Samen voor Overvecht jaaroverzicht 2022 en klik vooral door om de volledige films nog eens te zien. Of lees verder voor meer informatie over alle initiatieven die dit jaar zijn langsgekomen.
Wijkambassadeurs en Project Schoon
Awad Elarbab is bewonersverbinder in Overvecht en bouwt aan het netwerk van Wijkambassadeurs in onze wijk. Dit initiatief werkt aan vier thema’s: schone wijk, groen, meedoen & ondernemen en cultuur & ontmoeting.
Wijkambassadeurs Hassan Oumhamed en Marvin Peters zetten zich in voor het thema schone wijk: Hoe zorg je ervoor dat er minder vuil op straat ligt? Leerlingen van de Marcusschool hebben daarom in samenwerking met de Wijkambassadeurs ondergrondse vuilcontainers opgevrolijkt. De boodschap is duidelijk: vuilniszakken stop je ín de (nu erg mooie) container en voor grof vuil bel je om een afspraak te maken.

03Office: ontwikkelen en werken
03Office is een nieuwe plek in Overvecht waar jongeren werken aan hun toekomst. Er zijn nu al jonge ondernemers bezig om zich te ontwikkelen en te bouwen aan hun toekomst. Nouaman el Filali is bijvoorbeeld ondernemer en eigenaar van BrokenPhone.nl, Ouassim Abdi is eigenaar van Barbershop Unique. Zij zullen in de toekomst ook andere jongeren uit de wijk helpen met het werken aan hun droom.
“Het is een idee dat vanuit de jongeren uit de wijk zelf is gekomen. Vorig jaar heb ik een uitgebreid gesprek met ze gevoerd over wat ze van de wijk vinden en wat ze van hun eigen toekomstperspectief vinden. Toen hebben ze gezegd: We zouden wel een eigen plek in de wijk willen, waar we met elkaar werken aan onze toekomst; en dat ondersteund door een aantal professionele partijen. Dat idee sloeg heel erg aan bij ons en partners in de wijk. En uiteindelijk is het gerealiseerd.”
Marco van den Berg – manager wijkaanpak Samen voor Overvecht
In het ontwikkelcentrum van 03Office kun je terecht voor workshops, trainingen en voorlichting. Jongeren krijgen er ook ruimte om te werken aan hun CV of sollicitatiebrief. Op de begane grond van het pand zijn elf bedrijfsruimtes voor jonge ondernemers die met begeleiding van Dok 030 en Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) een bedrijf starten.

Lesprogramma Kapot Sterk bij FC Utrecht
Leerlingen van groep zeven en acht van de Mattheusschool in Overvecht kregen dit jaar een speciale les in stadion Galgenwaard van FC Utrecht. De les is onderdeel van het speciale lesprogramma Kapot Sterk. Deze lessen gaan over thema’s als dromen, veerkracht, verleidingen en positiviteit. Kinderen leren door dit programma om te gaan met groepsdruk en krijgen inzicht in de gevolgen van keuzes die ze maken.
Kapot Sterk is onderdeel van het programma ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’ van de gemeente Utrecht. De komende jaren zal de gemeente nog meer projecten richten op het vergroten van weerbaarheid.

De Weggeefbus van DOCK
De Weggeefbus in Overvecht is een initiatief van DOCK Utrecht, een soort buurhuis op wielen. Sociaal makelaar Roos Rugenbrink werkt samen met Latifa en Ouafaa aan dit project. Met een team vrijwilligers verzamelen ze allerlei spullen en halen ze wekelijks groente en fruit op bij groothandels. Op de Piramidedreef sorteren ze alle groente en fruit in voedselpakketten. Via De Weggeefbus komen die terecht bij bewoners in Overvecht met een krappe beurs, samen met andere spulletjes waar behoefte aan is.
“Het geeft mij een heel goed gevoel als ik mensen kan helpen die het best zwaar hebben en zeker in de tijden van nu.”
Latifa Bali – sociaal makelaar bij DOCK

Big Brothers Big Sisters: Malek en Emilie
Malek en Emilie uit Overvecht zijn maatjes. Ze vonden elkaar via Big Brothers Big Sisters, een maatjesproject voor kinderen en jongeren. ‘Bigs’ zijn enthousiaste Utrechters (21+), die een positief rolmodel willen zijn voor een ‘Little’. Elke week gaan de ‘Bigs’ en Littles’ iets leuks of doen met elkaar. Zoals sporten en spelletjes doen, knutselen of misschien naar de speeltuin. Of in het geval van Malek en Emilie: huiswerk maken.
Stichting Big Brothers Big Sisters (BBBS) zet zich op deze manier in voor kinderen en jongeren uit gezinnen die rondkomen van een inkomen rond het minimum. Zij kunnen vaak wel wat extra aandacht gebruiken. De Bigs vergroten de leefwereld van de Little – en van zichzelf – en helpen hem/haar zich te ontwikkelen. Denk daarbij aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen opdoen en helpen met schoolwerk.
“Ik leer Emilie een bal hooghouden, schieten en kickboksen.”
Malek

Meer Samen voor Overvecht
Wil je meer initiatieven zien die mooie dingen in Overvecht doen? Bekijk dan de Samen voor Overvecht videoreeks op ons YouTubekanaal. Er staan inmiddels 69 korte films online en die zijn allemaal het bekijken waard.
Wil je meer weten over de wijkaanpak Samen voor Overvecht? Meer over de doelen, resultaten en ondersteunde initiatieven lees je hier op onze website.

Film en fotografie: Carilijne Pieters en Jeremy Flohr