Sportplezier in Overvecht met nieuwe pumptrack in Noorderpark-Ruigenhoek

Voor BMX’ers, fietsers, steppers en skateboarders kunnen vanaf deze week de remmen los in Noorderpark Ruigenhoek in Overvecht. Sportwethouder Eva Oosters en Annemarie ’t Hart, bestuurslid van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, openden vandaag de pumptrack. De cross- en stuntbaan heeft heuvels en bochten en is toegankelijk voor jong en oud. Het is een initiatief van Utrechtse wielersporters.

Een kleine wielerronde van Overvecht

“Dit is als het ware de blijvende Wielerronde van Overvecht”, zegt wethouder Eva Oosters met een knipoog naar La Vuelta, de grote wielerronde die dit weekend start in Utrecht en ook door de wijk Overvecht komt.

“De pumptrack is een aanvulling op het sportaanbod van de stad. Daar zijn we blij mee, want sporten is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Bovendien is de pumptrack in de openbare ruimte en daarmee voor iedereen toegankelijk van beginners tot gevorderden.”

Eva Oosters

De baan werd geopend met een estafette-ronde met onder meer BMX’er Sem Kok. Professionele wielersporters gaven daarna demonstraties op de track. De pumptrack is een initiatief vanuit wielerverenigingen en zij zijn betrokken geweest bij de totstandkoming en het ontwerp. “Het is mooi dat we de pumptrack konden ontwerpen met verschillende betrokkenen uit de wielerwereld”, zegt initiatiefnemer Bas Kwaaitaal van Punkychulo.

“Voor sommigen misschien iets onbekends, maar het is een veelzijdige baan dat aantrekkelijk is voor een brede doelgroep!”

Bas Kwaaitaal

Vervanging van oude BMX-baan

Voorheen lag er een BMX-baan op de plek van de pumptrack, maar deze werd al lange tijd niet meer gebruikt. Wielersporters zagen hier graag verandering in en kwamen met het initiatief voor een nieuwe invulling van het terrein. In samenwerking met de gemeente Utrecht, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en de provincie Utrecht, kwamen Sport Utrecht, Wielerplatform Utrecht en Bikepark Utrecht met het idee van een pumptrack.

Deze banen voor alles op wielen, zijn perfecte speel- en beweegplekken. Pumptracks zijn ongekend populair in Nederland. In de toekomst gaan de initiatiefnemers regelmatig activiteiten en trainingen organiseren op de pumptrack. Deze bieden zij onder andere aan bij scholen in de wijken Overvecht en Noordoost.

Noorderpark Ruigenhoek

De pumptrack ligt op randje Overvecht in Noorderpark Ruigenhoek, vlakbij Fort Ruigenhoek en naast de huidige skate- en skeelerbaan. In het natuur- en recreatiegebied kan jong en oud wandelen, sporten en spelen. Op de plek zijn ook andere voorzieningen zoals een skatepark, basketbalveld, skeeleromloop en buitenspeeltuin. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.

Foto’s: Gemeente Utrecht/Robert Oosterbroek

Meer nieuws over sporten in Overvecht