Speciale Zomerschool in Overvecht voor jongeren die nieuw in Nederland zijn

Ook deze zomer zijn er weer veel activiteiten in Overvecht voor kinderen en jongeren tot 17 jaar. En aan het eind van de vakantie is er het zomerprogramma van Stichting Durf te Dromen, de Stichting van wijkbewoner Redouan El Yaakoubi, die jongeren helpt met hun schoolwerk en vooral om hun dromen waar te maken. Maar wist je dat er ook een Zomerschool georganiseerd wordt voor jongeren die nieuw in Utrecht zijn, bijvoorbeeld uit Oekraïne en uit vele andere landen?

Op Ithaka, de school voor leerlingen tussen 12 en 18 jaar die (nog) niet of nauwelijks Nederlands spreken, is er vier weken Zomerschool in juli en augustus. De activiteiten vinden plaats in de vestiging van Ithaka op La Bohèmedreef 7 in Overvecht. Ouders van het initiatief It’s My Child organiseren de activiteiten.

TEKST: Monique de Koning

Leren en plezier maken

Maar liefst 250 leerlingen tussen 12 en 18 jaar doen mee aan deze speciale zomerschool. En meer dan 60 vrijwilligers helpen om een uitgebreid programma te organiseren. Vier weken lang, drie dagen per week kunnen de jongeren deelnemen aan uiteenlopende workshops: in de ochtend taal en rekenen, dan kunst, muziek en sport. Er zijn uitstapjes, naar de dierentuin in Amersfoort en Madurodam. En het hoogtepunt wordt vast en zeker het tripje naar de Ardennen, mét overnachting.

Mooie herinneringen meegeven

Want naar het buitenland: dat was een grote wens. De leerlingen en hun ouders hebben meestal niet de middelen om met hun kinderen op vakantie te gaan of andere leuke dingen te ondernemen. Een hele zomer doorbrengen in een nieuw land, in een AZC, gastgezin of een andere noodopvang met maar weinig dingen te doen is natuurlijk niet leuk.

Organisatie voor en door ouders

Ouders van het initiatief It’s My Child hebben een belangrijke rol bij de zomerschool. Dankzij hun vrijwillige inzet, samen met studenten die ook vrijwillig langskomen om de jongeren les te geven en workshops aan te bieden is het mogelijk om de Zomerschool te organiseren. Voetbal, schilderen, gitaarles, drummen, er is genoeg keuze.

‘We proberen ze mooie herinneringen mee te geven, die ze mee kunnen nemen’.

De Japanse Mamiko, vrijwilliger en al twee jaar ambassadeur bij It’s My Child

Via It’s My Child zijn de ouders trouwens het hele jaar door actief om met en voor elkaar van alles te organiseren. Zodat ze elkaar kunnen ondersteunen in het vinden van de weg in Nederland, én om hun ouderrol goed in te kunnen vullen in een nieuw land.

De Zomerschool is deze maand gestart en had een vrolijke eerste dag. Met de bus naar Dierenpark Amersfoort is de volgende activiteit. Overvecht zit vol mooie initiatieven!

Andere zomeractiviteiten in Overvecht

Sport- en speldag in Overvecht

Van streetdance en een roadshow van museum Speelklok tot activiteiten bij stadsboerderij Gagelsteede en in bibliotheek. Er is voor iedereen wat leuks te vinden in het activiteitenprogramma Zomer in Overvecht.

Lees hier meer over het zomerprogramma in Overvecht (voor iedereen tot 17 jaar).