Theatermaker Tjerk Ridder wandelt met zijn ezel langs Bibliotheek Overvecht

De Utrechtse theatermaker en singer-songwriter Tjerk Ridder liep samen met zijn ezel Lodewijk van Parijs naar Utrecht, van Eiffeltoren naar Domtoren. Op zaterdag 23 april lopen hij en ezel Lodewijk langs wijkbibliotheken in Utrecht Noord: om 13.00 uur bij Bibliotheek Zuilen, 14.00 uur bij Bibliotheek Overvecht en 15.30 uur bij Bibliotheek Tuinwijk. Iedereen kan meelopen met Tjerk (wel even aanmelden).

Loop mee met deze theatermaker

In de bibliotheken is steeds een kort een kort cultureel programma samen met een schrijver, singer-songwriter of kunstenaar. Tjerk nodigt stadgenoten uit een stukje met hem en ezel Lodewijk mee te lopen. Onderweg bespreekt hij de vraag: wat betekent delen en solidariteit voor jou in het dagelijks leven in Utrecht, in Nederland en in Europa?

Met ezel Lodewijk van Parijs naar Groningen lopen

De wijkwandelingen zijn de opwarmer voor het Weekend voor de Dag van Europa (7 en 8 mei 2022), waarin Tjerk Ridder vier keer zijn voorstelling ‘Bonne Route – In het licht van Europa’ speelt. Deze voorstelling is gebaseerd op zijn meest recente reisproject. Drie maanden lang liep hij samen met zijn ezel Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ’het Martinuspad’, van Parijs via Utrecht naar Groningen. Dit pad is geïnspireerd op het levensverhaal van Sint Maarten. Het brengt wandelaars langs markante plekken die delen en solidariteit centraal stellen. Tjerk moest elke dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel. Hij ontmoette daarbij vele mensen én zichzelf.

Jouw inzichten in Tjerks theatervoorstelling

Tijdens de wijkwandelingen verzamelt Tjerk Ridder uitspraken en inzichten van deelnemers en burgemeester Sharon Dijksma. Daarmee creëert hij een filmdocument dat onderdeel is van de voorstelling Bonne Route – In het licht van Europa. De uitspraken en inzichten worden ook meegenomen in de brief die Tjerk, namens de stad en de burgemeester, in Brussel aanbiedt aan Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europarlementariër.

Meewandelen in Utrecht

Iedereen kan meewandelen. Je kan aansluiten vanaf diverse wijkbibliotheken. Deelnemen is gratis. Meld je wel vooraf even aan bij de bibliotheek (dat kan hier).

Op zaterdag 16 april lopen Tjerk en ezel Lodewijk de Utrecht-Zuidwestroute: Bibliotheek Kanaleneiland (13.00 uur), Bibliotheek Oog en Al (14.15 uur) en Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum (15.50 uur).

Op zaterdag 23 april lopen ze de Utrecht-Noordoostroute: Bibliotheek Zuilen (13.00 uur), Bibliotheek Overvecht (14.00 uur) en Bibliotheek Tuinwijk (15.30 uur).

Foto: Tjerk Ridder en ezel Lodewijk © Marieke van Pagee

Over Tjerk Ridder

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter en schrijver, maar tegelijk: reiziger, verteller en inspirator. De afgelopen jaren maakte hij drie reizen door Europa op een specifieke manier én met een specifiek thema, zoals: Trekhaak Gezocht! liftend met alleen een caravan rond de metafoor ‘je hebt anderen nodig om verder te komen’. En: Bonne Route! te voet met alleen een tent en ezel rond het thema solidariteit en delen. Zijn projecten leiden steeds tot authentieke theatervoorstellingen en boeken. Tjerk ontving de Pax Vredes aanmoedigingsprijs (2017) voor het verbinden van mensen en het tonen van solidariteit. Op 11 november 2021 ontving hij uit handen van de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, Le Prix de Partage Européen.

Meer informatie: tjerkridder.com

Meer cultuurnieuws uit Overvecht.