Stut Theater maakt voorstelling over straatleven

Stut Theater is bezig met het maken van een nieuwe voorstelling met de werktitel ‘Straatslim’. Aanleiding is de 900e verjaardag van de stad Utrecht en het thema van die viering: stad zonder muren, waar de deuren altijd open staan. Stut is benieuwd hoe dak- en thuislozen de stad Utrecht in dit opzicht ervaren. Regisseur Elke Steenstra, werkt daarom samen met mensen die hun eigen verhaal vertellen. De voorstelling gaat 4/5 juni in première in ZIMIHC theater Stefanus.

Community theater

Stut is een community theatergezelschap in Utrecht. Stut maakt voorstellingen over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op eigen ervaringen van de spelers. In de nieuwe voorstelling onderzoekt Stut hoe het is om in Utrecht aan de rand van de maatschappij te leven. Hoe vind je je plek als (ex) dak- en thuisloze en wanneer ben je (weer) onderdeel van de maatschappij? Het wordt een interactieve voorstelling, waarbij het publiek een rol speelt.

Persoonlijke verhalen

Voor dit theaterproject werkt Steenstra nu met een spelersgroep bestaande uit vier tot zes mannen die ze heeft leren kennen via onder andere de Tussenvoorziening en Straatnieuws. Sinds afgelopen november komt de spelersgroep bij elkaar om aan de voorstelling te werken. Een van de mensen in deze groep is Wim. Als gids voor Utrecht Underground verzorgt hij stadswandelingen over leven op straat in Utrecht. Hij vertelt uit eigen ervaring en verblijft ook zelf in de nachtopvang. Hij laat een kant van Utrecht zien waar de meeste mensen weinig van af weten: de Sleep Inn, het Leger des Heils, plekken waar veel daklozen komen. Schurende, maar ook hartverwarmende verhalen zoals die van Wim komen terug in de voorstelling.

“Het begint met heel veel luisteren”

Regisseur Elke Steenstra is sinds november bezig met het theateronderzoek voor Straatslim. Steenstra: “Voorstellingen van Stut gaan over maatschappelijke onderwerpen, waarin we juist opzoeken waar het schuurt. ‘Utrecht, de stad waar de deuren open staan. Waar we elkaar zien en aandacht hebben voor elkaar.’ Dat staat op de site van Utrecht 900 jaar. Ja, dan gaan wij onderzoeken of Utrecht inderdaad voor iedereen is.”

Hoe ben je begonnen met dit theateronderzoek?

“Het begint met heel veel praten en vooral heel veel luisteren. Ik heb veel geleerd over het systeem achter dak- en thuislozenopvang. Wat naar voren komt is het stigma waar (ex)dak- en thuislozen tegenaan lopen, het beeld wat mensen van hen hebben. We hebben veel gesproken over waar in onze samenleving status aan wordt gegeven.”

Straatslim repetitie bij Stut Theater

Wat was bijzonder om te ontdekken?

“Wat ik heel interessant vind: Weer onderdeel van de maatschappij worden is niet direct geslaagd wanneer je de sleutel van een eigen woning krijgt. Voor veel mensen begint het dan pas. Niet terugvallen in oude patronen, een plek vinden in een nieuwe omgeving… Het zijn veel ballen om hoog te houden.”

Hoe vertaalt zich dat naar een voorstelling?

“Het idee is dat de spelers in een soort game belanden, waarin ze verschillende levels moeten halen. Die game is het systeem van Utrecht. We geven onze spelers een podium zodat zij kunnen vertellen wat ze belangrijk vinden. Het publiek geven we een andere blik en een ander perspectief. We willen met deze voorstelling laten zien dat in principe iedereen dit kan overkomen en de menselijkheid hierin centraal stellen.”

Waarom ‘Straatslim’?

“Een van de spelers, Eduard, zei dit. Dat, als je op straat leeft, er andere codes en regels zijn. Als je die doorhebt en weet hoe je door het systeem moet, dan ben je straatslim.”

Bijdragen aan Straatslim

Heb jij misschien zelf ervaring met dakloosheid en zou jij je ‘straatslim’ verhaal willen delen met Stut? Of ken je iemand die dat zou willen? Neem dan contact op met Stut via 030 231 01 18 of lilian@stut.nl. Stut spreekt graag met je af om naar je verhaal te luisteren en is óók zeer benieuwd naar ervaringen van vrouwen.

Première in Overvecht

Straatslim gaat in het weekend van 4 en 5 juni in première in ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht Overvecht. Meer over Stut Theater lees je op de website van Stut. Daar zal je ook informatie vinden over het bestellen van tickets.

Bron: Stut Theater

Meer nieuws van Cultuur Platform Overvecht