Overvecht aardgasvrij

Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij, daarvoor werken de gemeente, Mitros, Portaal, Bo-ex, Stedin en Energie-U samen. De voorbereidingen voor de overstap vorderen. Bewoners ontvingen een brief met een toelichting op de stand van zaken en een uitnodiging hun mening over de plannen te geven. Carina Carrilho, bewoner van de Klopvaartbuurt, ging in gesprek met gemeentelijk projectleider Leendert Odijk.

TEKST & FOTO: Eddy Steenvoorden

Carina maakt zich zorgen over de betaalbaarheid. Ze zegt het maar gelijk aan het begin van het gesprek. En die zorgen hebben meer bewoners in Overvecht-Noord. ‘We wonen in een koophuis en vorig jaar kregen we te maken erfpachtkosten. Daar komen straks nog eens de kosten van de overstap naar aardgasvrij bij. Dat vraagt veel van bewoners. We werken graag mee, maar hoe moeten we dat betalen? Lenen?’

Zorgen

Leendert is op de hoogte van de zorgen. ‘Dat hoeft niet, want de betaalbaarheid is voor ons het allerbelangrijkst. Wethouder Van Hooijdonk wil absoluut niet dat bewoners straks meer gaan betalen dan ze voor een gasaansluiting zouden betalen.’
Carina: ‘Veel bewoners schrokken enorm toen ze bedragen hoorden voor de overstap per huishouden.’
Leendert: ‘Dat begrijp ik, misschien had onze boodschap aan bewoners soms wat duidelijker kunnen zijn. Het is nooit de bedoeling geweest dat bewoners deze kosten zouden dragen. We zijn gestart met een onderzoek naar wat de kosten per huishouden precies zijn en daar gaan we de komende tijd mee door. De uitkomst hangt af van verschillende dingen, bijvoorbeeld de keuze voor een warmtenet of warmtepomp. En bij een aantal woningen gaat het alleen over de overstap naar elektrisch koken. Maar voor welke oplossing we ook kiezen: bewoners gaan niet méér betalen dan ze voor hun gasaansluiting zouden betalen.’

Hoe, wat, wanneer?

Carina: ‘En wanneer is de Klopvaartbuurt dan aan de beurt?’
Leendert: ‘Dat weten we nu nog niet. Ons doel is dat we in 2022 weten in welke delen van de wijk we gaan starten.’
Carina: ‘En hoe zit het dan met de aanschaf van een elektrisch fornuis, moeten bewoners dat zelf betalen?’
Leendert: ‘We zijn druk aan het puzzelen hoe we dat kunnen oplossen. Het idee is dat we bewoners een fornuis aanbieden en ook de benodigde vernieuwingen aan de meterkast uitvoeren. De vraag is nog wat ons basisaanbod kan zijn. Misschien betekent het dat iemand die een heel luxe kookplaat wil, een deel van de kosten moet bijleggen.’
Carina: ‘Dat lijkt me logisch.’
Leendert: ‘En omdat het aardgasverbruik stopt, zullen we bewoners vragen de vastrechtkosten voortaan aan ons of een andere partij te betalen, en niet aan het gasbedrijf.’
Carina, lachend: ‘Het maakt mij niets uit aan wie ik betaal. Ik vind stadsverwarming prima. We huren nu een ketel, maar er zijn ook bewoners met een eigen ketel die ze weer moeten vervangen. Dat geeft ook kosten. En aardgasvrij vind ik een goeie zaak, net als windmolens en zonne-energie. We halen toch allemaal grondstoffen uit de aarde en daarmee put je die aarde wel uit.’
Leendert: ‘Dat is ook precies het doel van deze overstap. Er moet meer duurzame energie worden opgewekt. Wij kijken bijvoorbeeld ook of we de meterkast zo kunnen aanpassen, dat die meteen geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen.’

Warmtenet en warmtepomp

Carina: ‘Wij hebben geen leidingen voor aansluitingen op de stadsverwarming, mogen we dan straks kiezen tussen stadsverwarming of warmtepomp?
Leendert: ‘Een keus per huishouden wordt helaas te duur. Een groot deel van Overvecht-Noord gaat waarschijnlijk het warmtenet gebruiken. Voor een klein deel is een warmtepomp ook een goede oplossing.’
Carina: ‘Wat moet ik me dan voorstellen bij een warmtepomp?’
Leendert: ‘Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de grond en maakt daar de gewenste binnentemperatuur van. Zie het als een omgekeerde koelkast of vriezer. Met een warmtepomp ben je zelfvoorzienend en heb je geen andere aansluiting nodig. Het voordeel is dat de bron van je energie CO2-neutraal is. Het nadeel is dat je meer elektriciteit gaat gebruiken.’

Carina: ‘Gaan jullie ook huurders benaderen die zich zorgen maken?’
Leendert: ‘Huurders kunnen met vragen terecht bij hun corporatie of particuliere huurbaas. Wij praten met de woningcorporaties, net als met Stedin en Energie-U. Er komt veel op bewoners af, daar zijn we ons van bewust. We zetten alles op alles om het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken en zorgen uit handen te nemen.’

Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nr. 21 – December 2020 en is een bijdrage van de partijen die samen werken aan Overvecht-Noord aardgasvrij.
Kijk voor meer informatie op deze website.