De voortuin als expositieruimte: nieuw werk van Ernest Bessems

In een grote tuin van een oude boerderij aan de Vechtdijk staat sinds enige tijd een nieuw kunstwerk. Het is een opvallende sculptuur van kunstenaar Ernest Bessems: The Collector. Het beeld is onderdeel van de buitenexpositie EXtuin, die de komende maanden in Overvecht is te zien. 

“Niet langer blijf ik onopgemerkt, ik word een baken van hoop, een reden om het huis te verlaten en je eigen wijk met andere ogen te bekijken. Ik ben er voor iedereen die naar buiten wil. Ik ben EXtuin, een Utrechtse voortuin en expositieruimte ineen.”

De tuin als expositieruimte, te zien voor iedereen die een wandeling maakt. Juist in deze tijd waarin we veel kunnen wandelen, maar geen musea bezoeken, is dat een fijn idee. 

Het werk van Ernest Bessems is eigenlijk niet alleen een beeld. Er hoort ook een performance bij. Maar ook zonder voorstelling is het werk het bekijken waard. Zelf zegt Ernest over dit werk: “The Collector is een werk over sociale wrijving, waarbij de oudere generatie de manier waarop zij leeft oplegt aan de jongere generatie.” Hij staat stil bij zijn eigen opvoeding, zijn worstelingen daarmee en hoe hij daardoor is beinvloed. 

Je vindt dit kunstwerk in de voortuin van de boerderij van Caroline en Jos aan de Vechtdijk, tussen de Vecht en het Vechtzoompark, net boven de sportvelden. Eigenlijk niet te missen.

Meer van Ernest Bessems

Bekijk de performance Selflove – Part 1 van Ernest Bessems om een idee van zijn werk te krijgen.