Gemeente Utrecht test straatverlichting in Overvecht en jij kan helpen

Doe mee: test de verlichting langs de Carnegiedreef

Verlichting op straat is belangrijk. Lantaarnpalen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld veilig kunt oversteken in het donker. Daarbij is het fijn als verlichting niet verblindt en weinig stroom kost. De gemeente wil nu uitvinden welke verlichting in al die dingen het beste is. Daarom staat er langs de Carnegiedreef in Overvecht een proefopstelling, iedereen kan helpen met het onderzoek.

Welke lamp vind jij het beste? 

Langs de Carnegiedreef in Overvecht, ter hoogte van Park de Gagel, staan elf lantaarnpalen met elf verschillende ledlampen erin. Bij elke lamp staat een bordje met letters. Hoe goed kun je de letters nog lezen? Verblindt de lamp die erbij staat of niet? Iedereen kan zijn of haar mening geven, op ieder moment (het moet wel donker zijn natuurlijk). Wil je meer weten over deze proef en vragen kunnen stellen? Maak dan een afspraak voor een bezoek met de adviseur via utrecht.nl/welkelamp.

Onderzoek naar hinder van straatverlichting

De gemeente Utrecht doet dit onderzoek samen met de stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL), de gemeente Zoetermeer, het SOLGU, Bartimeus (instituut voor blinden en slechtzienden) en Koninklijke Visio. Vooral mensen die slecht of helemaal niet goed zien, kunnen last hebben van ledverlichting. Dat geldt ook voor mensen met gezonde ogen. Daarom doet de gemeente dit onderzoek. Zo kan zij in de toekomst nog betere keuzes maken over lampen op straat en de hinder beperken. 

Utrecht toegankelijk voor iedereen

Wethouder Kees Diepeveen legt uit waarom deze test belangrijk is: 

“We hebben in Utrecht meer dan 65.000 lantaarnpalen. Zo’n 20% daarvan is nu voorzien van ledverlichting. Led is energiezuiniger en gaat langer mee, dat is goed voor het milieu. De komende jaren gaan we alle lantaarnpalen van ledlampen voorzien. Als we dan ook nog eens voor lampen kunnen kiezen die weinig tot geen hinder veroorzaken, dan is dat een mooi resultaat.”

Maarten van Ooijen, wethouder Welzijn, voegt hieraan toe dat Utrecht toegankelijk wil zijn voor iedereen. Daarom moeten straten en pleinen zo ingericht zijn dat iedereen zich er prettig voelt, met veilige veilige oversteekplaatsen en brede stoepen, maar ook met straatverlichting die niet hindert of verblindt.

Meer informatie

Kijk voor een uitleg van de proef het filmpje hieronder of op utrecht.nl/welkelamp
Of ga eens kijken langs de Carnegiedreef ter hoogte van Park de Gagel (bij de bult).