Leerlingen BSO Sint Maartenschool uit de auto en op de fiets

Fietsmeesters leren kinderen Sint Maartenschool in Overvecht veilig fietsen

Leren fietsen is vallen en opstaan. Dat hebben leerlingen van de Sint Maartenschool voor speciaal basisonderwijs gemerkt. De Fietsmeesters gaven daar donderdag 24 september 2020 de eerste fietsles aan enthousiaste leerlingen. De Gemeente Utrecht heeft de Fietsmeesters gevraagd om dit project uit te voeren en zoveel mogelijk kinderen veilig te leren fietsen.

Het aantal aanmeldingen was veel groter dan verwacht. In tien weken worden de leerlingen klaargestoomd om zelfstandig naar school te fietsen. In de eerste les lieten de Fietsmeesters al zien dat met persoonlijke aandacht en veel enthousiasme iedereen met plezier leert fietsen.

Spannend begin

Twintig leerlingen van vijf tot elf jaar zullen tien weken lang fietslessen volgen op het schoolplein van SBO Sint Maarten. Dondermiddag werden ze in twee groepen uit de klas gehaald om te starten met hun eerste fietsles. “Dat de leerlingen dat in het begin best spannend vinden, begrijpen wij heel goed”, aldus Jelle Bakker, projectmedewerker van de Fietsmeesters.

“Als de leerlingen je een beetje kennen, voelen ze zich al snel op hun gemak en zie je dat ze er nog meer plezier in krijgen.”

Enorm succes

Oorspronkelijk zou er ruimte zijn voor tien kinderen, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen is besloten om ook een tweede groep te laten starten. Boven alle verwachting zat deze groep ook zo vol. De ouders en leerlingen grijpen de kans met beide handen aan. Daar is de directeur van de school, Michelle Hess, ontzettend blij mee:

“De leerlingen worden veelal met de auto naar school gebracht of komen met leerlingenvervoer. Als school zijn we al langere tijd bezig om de leerlingen en ouders te motiveren om met de fiets te komen. We vinden het belangrijk om leerlingen te stimuleren om gezond te leven, en daarbij hoort beweging. Ik ben ontzettend blij om te zien dat er zoveel leerlingen mee doen en ik hoop we op deze manier leerlingen en ouders kunnen motiveren om op de fiets naar school te komen”.

Spelenderwijs leren

Aan de leerlingen zal het in ieder geval niet liggen. Nadat de eerste zenuwen weg zijn, voeren de leerlingen de opdrachten van de Fietsmeesters vol enthousiasme uit. De leerlingen leren remmen tijdens een spelletje ‘Annemaria Koekoek’ en een rechte lijn fietsen door een pylon op de bagagedrager te balanceren. Jelle: ‘Door de kinderen spelenderwijs fietsvaardigheden aan te leren, pikken ze het niet alleen veel sneller op, ze hebben ook veel meer plezier in het fietsen’.

Dat sommige leerlingen soms vallen hoort erbij. Zoals gezegd: leren fietsen gaat met vallen en opstaan.

Ook de ouders op de fiets

De Fietsmeesters bieden ouders van de leerlingen de mogelijkheid om aan te sluiten bij de fietslessen voor volwassenen. Deze fietslessen vinden plaats op elf locaties, verspreid over de wijken van Utrecht. Sommige kinderen zijn nog te jong om alleen naar school te fietsen. Het is daarom heel belangrijk dat de ouders er vertrouwen in hebben dat hun kind op de fiets naar school gaat. Dat kan in een drukke wijk als Overvecht nogal een uitdaging opleveren. Jelle:

“Tijdens de fietslessen voor volwassenen willen we de ouders vertrouwen geven in hun eigen fietsvaardigheden en verkeersinzicht en oefenen we extra op het fietsen met een kind.”

Tekst en foto: SportUtrecht