Nieuwe wandelkaart van Noorderpark Ruigenhoek

Ontdek de paden van Noorderpark Ruigenhoek

Aan de rand van Overvecht ligt een prachtig natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Je vindt er natuur, bos, forten, bunkers, polderlandschap en veel wandelpaden. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Ga lekker wandelen met de hond, hardlopen, spelen in het speelbos of zelfs forelvissen.

Het gebied maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, dat genomineerd is om UNESCO Werelderfgoed te worden. Niet alleen het Noorderpark Ruigenhoek is mooi, ook het omringende gebied is leuk om al wandelend te ontdekken. Door de weilanden richting Westbroek, rond de Maarsseveense Plassen en fort Maarsseveen en vanaf Fort aan de Klop langs de Vecht en Slot Zuylen.

Gratis wandelkaart met routes

Van het gebied is een nieuwe wandelkaart gemaakt, met korte en lange routes. Wandel rond de forten Ruigenhoek, de Gagel en Blauwkapel, ontdek de Kleine Plas en Fort Maarsseveen en klauter op de ‘kazematten’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De routes gaan ook door het Gagelbos, de avontuurlijke Gageltocht naar het speelbos (speciaal voor kinderen) zit er ook bij.. Deze wandelkaart is gratis af te halen bij o.a. Wijkbureau Overvecht, bibliotheek Overvecht, Fort aan de Klop en het Paviljoen van de Forelvijver Ruigenhoek.

Deze wandelroutes vind je ook op deze website. Hier vind je ook een aantal fietsroutes door het gebied en een mooie stationswandeling van station Utrecht Overvecht naar station Hollandse Rading (15 km). 

RTV Utrecht: Mijn mooiste plek 

In de uitzending van “Mijn mooiste plek” van RTV Utrecht op 28 juni 2020 komen twee van de wandelroutes in beeld. Elja en Willem lopen de Gageltocht kinderroute van stadsboerderij Gagelsteede naar Speelbos Gagelbos (vanaf 45s). Muzikanten Joris Linssen en Djem van Dijk lopen het Rondje Ruigenhoek (vanaf 14m50s). Je kunt de uitzending online terugzien, klik hier om de uitzending te bekijken. 

De routes en meer informatie over het gebied vind je ook op de website van Noorderpark Ruigenhoek.

Foto: Recreatieplas bij Fort Ruigenhoek, door Olivier Beens.