Kunst in Overvecht: Ter Aarde

In Overvecht vind je veel kunst in de openbare ruimte. Beelden in parken, zoals De Wachter die vanaf de bult in Park de Gagel onze wijk in de gaten houdt. Of torenhoge muurschilderingen zoals De Fluitspeler op de Dorbeendreef. Maar sommige beelden liggen verscholen, kunst die bijna niemand weet te vinden. In de oude rozentuin van het Vechtzoompark bijvoorbeeld.

TEKST: OLIVIER BEENS

Onder dicht struikgewas zit een biddende vrouw verscholen

Een vrouw die op haar knieën zit te bidden, met haar hoofd vlak boven de grond in haar handen. Of is het een kind dat verstoppertje speelt? Het kunstwerk ‘Ter Aarde’ staat diep verscholen in het groen van het Vechtzoompark, in een oude rozentuin. Ik weet dat het bestaat, maar je moet me op mijn woord geloven. Pas in de winter zal het beeld echt tevoorschijn komen uit het hoge, dichte struikgewas.

Ergens wel mooi, hoe het parkgroen deze kunst langzaam opslokt, zolang niemand het komt redden met een snoeischaar tenminste. Maar zelfs dan zullen weinig wandelaars het opmerken achter de heggetjes van het rosarium.

De rozentuin van Roosendaal

Ik zoek op de website van de gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte naar dit beeld van Hubert van Lith. Het staat er niet op. Alsof het stilletjes is verdwenen en niemand meer weet dat het bestaat. Aan de plek kan het niet liggen. De vrouwfiguur zit te bidden in de rozentuin van de verdwenen buitenplaats Rosendaal. Als ze zou opstaan, ziet ze als een statige theekoepel, die al eeuwen bootjes op de rivier de Vecht in de gaten houdt. Aan de andere kant achter hoge bomen staat het flatgebouw van zorgcentrum Careyn Rosendael, een verpleeghuis waarvan de oude bewoners het nu zo moeilijk hebben.

Ik hou van dit soort plekken met betekenis. De oude geschiedenis van Utrecht komt eventjes boven water en neemt een kijkje in de jonge wijk Overvecht. Je moet een goed oog hebben om het verleden hier te zien. Maar niets is voor eeuwig. Deze plek, de theekoepel, de rozentuin en het ouderwetse toegangshek ervoor passen daar mooi bij, net als het bijna verdwenen beeld van de biddende vrouw.

De rozentuin, de theekoepel en het toegangshek waren ooit onderdeel van landgoed Roosendaal. Wil je hier meer over weten? Lees dit artikel in De Nuk.

Heb jij een favoriet kunstwerk met een verhaal? 

Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de openbare ruimte, een beeld dat mensen moeten zien, misschien een verhaal erbij? Stuur kunstinopenbareruimte@utrecht.nl een mailtje, meer info daarover vind je hier. Bekijk ook dit filmpje over kunst in Overvecht.

Kom jij wel eens kunst in Utrecht tegen waar je meer over wilt weten? Die info vind je (meestal) hier. Van de meeste kunstwerken in de stad Utrecht vind je een beschrijving. Mooie aanleiding om eens met meer aandacht naar deze kunst te kijken en misschien wel iets verrassends te vinden dichtbij huis.