Kinderen basisschool Op Dreef maken kunstwerk van plastic zwerfafval

Dinsdag 3 maart onthulling afval-kunstwerk!

Leerlingen van groep 7 van basisschool Op Dreef in Overvecht en studenten van studentenvereniging Veritas hebben de afgelopen maanden hard samengewerkt aan een Move-project. Het eindresultaat – een prachtig afval-kunstwerk – krijgt een feestlijke onthulling op dinsdag 3 maart.

Het evenement vindt plaats op basisschool Op Dreef – Dianadreef 27 – van 13.30 tot 14.00 uur. Iedereen is welkom om het kunstwerk te bekijken, een hapje en drankje te nemen én te genieten van het enthousiasme van de kinderen!  

Studenten en schoolkinderen samen

Basisschool Op Dreef doet vanaf oktober 2019 mee aan een Move-project. Stichting Move koppelt basisschoolkinderen uit wijken als Utrecht Overvecht aan studenten. Samen hebben zij een gezamenlijk project opgezet. Het doel is de wijk Overvecht te verbeteren binnen het thema Natuur & Milieu. Tijdens de samenwerking leren de studenten en kinderen elkaars leefwereld kennen. Move stimuleert de kinderen om zelf ideeën te bedenken; ze leren welke invloed zij kunnen hebben op hun eigen omgeving. De studenten helpen deze plannen uit te voeren, maar de ideeën en talenten van de kinderen staan altijd voorop.

Samen een project bedenken en uitvoeren

Tijdens verschillende sessies zijn de studenten en kinderen met elkaar gaan brainstormen. Waar loopt de wijk Overvecht tegen aan op het gebied van Natuur & Milieu? Na deze sessies en wijkverkennend onderzoek waren de kinderen het eens: er ligt te veel plastic zwerfaval in de wijk. Op de vraag hoe dit op te lossen, was het antwoord “een mega-afval-kunstwerk bouwen”. Dit creatieve plan is uitgewerkt samen met kunstenaar Jasper Willem de Boer.

Onthulling afval-kunstwerk op 3 maart

Inmiddels is het afval-kunstwerk gebouwd in de school! Op dinsdag 3 maart wordt dit kunstwerk op feestelijke wijze onthuld en zullen de kinderen hun eigen geschreven liedje over plastic zwerfafval voordragen. “Hopelijk krijgen we daarna een schonere buurt”, zegt een van de leerlingen uit groep 7. 

Met hun project dragen de kinderen bij aan een schonere en milieubewustere buurt. Groep 7 hoopt dat kinderen op school en hun ouders beseffen hoeveel afval wordt geproduceerd en hoe belangrijk het is dat wij dit netjes opruimen. Het project is gesteund en gerealiseerd met hulp van het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht, Albert Heijn Biltstraat en kunstenaar Jasper Willem de Boer. 

Over Stichting Move

Stichting Move begon in 2009 als studenteninitiatief in Utrecht om kinderen van basisscholen uit krachtwijken te helpen. Inmiddels is Move landelijk actief met projecten op basisscholen en op het vmbo. In een kortlopend project leren studenten en kinderen elkaars leefwereld kennen, bedenken zij hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren en vervolgens realiseren zij deze plannen. Al meer dan 12.500 kinderen hebben meegedaan met Move.

Lees meer over Stichting Move in Utrecht

Alles over basisschool Op Dreef vind je hier