Buurtambassadeurs: oog hebben voor elkaar maakt het grote verschil

Geen rommel maken, hè dames!’, roept Loek Achterberg naar twee vrouwen. In hun armen hebben ze dozen vol met rommel geklemd. Ze lachen vrolijk naar hem. Zo langzamerhand kennen ze Loek wel. Hij is een van de vijf buurtambassadeurs die de omgeving veilig en schoon helpen houden. Loek, Hassan, Ton, Mohammed en Marcel lopen sinds mei twee keer per week in koppeltjes hun ronde langs de Zambesi-, -Ossewagen-, Natal-, en Oranjerivierdreef. Aan hun blauwe bodywarmers kun je ze snel herkennen.

Tekst: Maud Bredero. Foto: Godfried van Utrecht

Oog voor elkaar

De bewoners van Overvecht willen allemaal hetzelfde. Een fijne wijk waar het veilig en schoon is. En mensen die een beetje oog hebben voor elkaar. Zo ontstonden de buurtambassadeurs. Actieve bewoners die op vrijwillige basis samenwerken met woningcorporatie Bo-Ex en de gemeente. Deze samenwerking is onderdeel van Samen voor Overvecht. Tijdens hun rondes zien de buurtambassadeurs wat er niet goed gaat. Dat wordt genoteerd en aangepakt. Ook spreken ze onderweg bewoners die hun klachten en wensen meegeven. Soms gaat het maar om kleine dingen. Ton: ‘Kijk, daar in het trottoir zat vorige week nog een verzakte tegel. Helemaal niet fijn als je daar met je rollator in terecht kwam. We maakten er melding van en de dag erna was het verholpen!’

Denk aan de buren

We lopen een flatgebouw binnen en nemen een kijkje in de gang met de boxen. Loek wijst omhoog ‘Ojee, lamp kapot. Dat laten we Bo-Ex vandaag nog weten.’ Iets verderop in de gang staat een fiets die de doorgang belemmert. Op de bagagedrager plakt Loek een sticker met het verzoek daar voortaan geen goederen te plaatsen. Hij zegt: ‘mensen denken soms helemaal niet na als ze hun fiets of scootmobiel ergens parkeren. Laatst hebben we zoiets geks meegemaakt! Er was een fiets vastgemaakt aan een gasleiding. Een niet al te snuggere fietsendief zaagde die buis door, en ja… binnen een half uur stonden alle bewoners natuurlijk buiten.’ 

In hun eigen taal

Ook Hassan sloot zich aan bij de buurtambassadeurs. ‘Ik woon hier al 17 jaar en houd van deze wijk. Je kan wel thuis blijven zitten en mopperen, maar ik werk graag mee aan een fijne omgeving,’ vertelt hij. ‘Hier wonen jongens die net als ik een Marokkaanse achtergrond hebben. De meeste deugen, maar er zitten zeker lastpakken bij. Het scheelt best als ik hen stevig aanspreek in eigen taal. Ik kijk ze dan even diep in de ogen. En natuurlijk heb ik ook een luisterend oor voor wat zij nodig hebben. Uiteindelijk willen zij er ook gewoon bij horen.’

Zorg of hulp voor de buren

Vaak gaat het om praktische dingen die veel ergernissen opleveren. Rommel of gevaarlijke situaties. Maar de buurtambassadeurs letten er ook op of iemand zorg of hulp nodig heeft. Ouderen of zieken voor wie medebewoners een boodschapje willen doen. Loek: ‘Een beetje oog hebben voor elkaar maakt het grote verschil. Zo raken ze ook veel meer betrokken bij elkaar. Wij zijn intussen ook een soort vertrouwenspersonen geworden. Gaat het niet goed met een kind of worstelt er iemand met hoge schulden? Dan komen ze gelukkig ook naar ons toe, want heel vaak weten we de weg naar een oplossing.’

Trots!

Roderik Wijma (complexbeheerder bij Bo-Ex): ‘Niet passief, maar zelf opstaan en opkomen voor een veilige woonomgeving. Wij zijn trots op onze ambassadeurs en huurders. Voor Bo-Ex is een prettige woonomgeving belangrijk. Hopelijk ontstaan er met de inzet van buurtambassadeurs veel positieve nieuwe contacten in de buurt.’

Manon van de Weijer (wijkbureau Overvecht): ‘De buurtambassadeurs zijn onderdeel van de buurtaanpak Zambesidreefbuurt waarbij bewoners, ondernemers en professionals samenwerken aan een buurt waar het fijn wonen is.’

Meer weten?

logo samenvoorovervecht

Je kunt de ambassadeurs op straat aanspreken of langskomen tijdens de spreekuren van de gemeente op maandag en woensdag tussen 11.00 – 12.00 uur in het Bo-Ex kantoor, Oranjerivierdreef 20. Of per mail: klantenservice@boex.nl t.a.v. Roderik Wijma of Hakim Kamaludeen.

Lees hier meer over Samen voor Overvecht

Oorspronkelijke publicatie: Dreefnieuws nummer 14 – zomer 2019 – p12/13.