Standplaats Utrecht: nieuwe culturele broedplaats op Fort Blauwkapel

Utrecht Overvecht krijgt een broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Met als basis Fort Blauwkapel, op de grens van Overvecht en de binnenstad, werken verschillende culturele instellingen nauw samen aan een vernieuwende omgeving voor podiumkunstenaars.

De komende drie jaar krijgt Standplaats Utrechts financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht. “Met deze impuls onderstrepen we de waarde van talentontwikkeling voor de stad en willen we nieuwe makers voor de stad behouden. Zo bouwen we samen aan een veelzijdig en vernieuwend podiumaanbod, en nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van jong talent.” aldus Kees Diepeveen, wethouder Cultuur in Utrecht.

Ruimte voor ontwikkeling

Makers kunnen in Standplaats Utrecht een tweejarig traject volgen. Zij ontmoeten andere kunstenaars, ontwikkelen hun werk en kunnen dat op nieuwe manieren verbinden met de stad. Dat alles vanuit een eigen locatie op Fort Blauwkapel. Daarbij kunnen ze gebruik maken van diverse faciliteiten en brede kennis van de culturele instellingen in de stad. Op die manier bouwt deze nieuwe generatie kunstenaars snel aan hun eigen netwerk in de stad. 

Eerste lichting

De komende maanden treffen de initiatiefnemers voorbereidingen voor de komst van de eerste lichting makers. Jaarlijks worden drie tot vier makers geselecteerd op basis van een eigen ontwikkelplan en hun binding met Utrecht. In de samenstelling van de groep zijn verschillende artistieke disciplines en (culturele) diversiteit een voorwaarde.

Standplaats Utrecht is een gezamenlijk initiatief van Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal in samenwerking met SWK030