Taal Doet Meer zoekt nieuwe vrijwilligers om gezinnen te helpen

Taal Doet Meer is dringend op zoek naar taalvrijwilligers in Utrecht en Overvecht. In 2022 is er vooral vraag naar taalcoaches, voorlezers, coördinatoren en mentoren. Met het aanhouden van corona en het ontstaan van leerachterstanden hebben gezinnen extra behoefte aan steun. Taalvrijwilligers staan kinderen en hun ouders bij om taalvaardiger te worden en beter mee te komen op school.

Goed voornemen

In 2022 heeft Taal Doet Meer het goede voornemen om zoveel mogelijk Utrechtse kinderen en gezinnen aan een taalvrijwilliger te koppelen. Als vrijwilliger geef je kinderen persoonlijke aandacht en draag je bij aan hun taalontwikkeling en aan meer taalplezier. Utrechters kunnen vanaf deze maand al aan de slag als voorlezer, taalcoach, mentor of coördinator. Als vrijwilliger kun je zowel online als offline actief worden. Start je liever later dit jaar? Dan kun je je ook alvast aanmelden.

Belangrijk voor kind én ouders

Een van de taalvrijwilligers, Kees (72 jaar), vertelt over zijn ervaringen als voorlezer bij verschillende Utrechtse gezinnen:

“Het is voor kinderen van groot belang dat ze de taal beheersen en blijven verbeteren. Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Daarom ben ik bij Taal Doet Meer gekomen”. 

Op dit moment leest Kees voor bij Elnathan (6 jaar) uit Ethiopië. Kees: “Elnathan moest eerst wel wennen aan een opa in zijn huis, maar inmiddels is de spanning weg en vindt hij samen lezen leukste dat er is.” De ouders van Elnathan zijn erg betrokken. Als Kees aan het voorlezen is komen ze er soms bij zitten en luisteren ze mee. “Daar steken zij ook wat van op, dat is leuk om te merken”, vertelt Kees. “Na afloop bespreken we samen hoe het gaat en praten we over wat zij doen met Elnathan, om zijn Nederlands te ontwikkelen. Steeds vaker lezen zij hem ook voor in het Nederlands!”

Aanmelden

Utrechters die interesse hebben om aan de slag te gaan als taalvrijwilliger kunnen mailen naar Taal Doet Meer of een kijkje nemen op de website van Taal Doet Meer.

Taal Doet Meer – taalcoaching

Bron: Taal Doet Meer

Vind meer cultuurnieuws uit Overvecht.