Bibliotheek Overvecht: Hier is altijd wat te doen

De bibliotheek als startpunt en ontmoetingsplek in de wijk

Op woensdagochtend om 9 uur is het muisstil in de bibliotheek. ‘Eigenlijk helemaal niet zo’n handig moment om af te spreken’, zeggen Shirley en Catelijne terecht. Want normaal is het alles behalve rustig in de bibliotheek!

TEKST EN FOTO ILONA HULSHOF 

Werken voor de bibliotheek

Shirley en Catelijne zijn speciaal voor mij extra vroeg naar de bibliotheek gekomen. Ze hebben duidelijk passie voor hun werk. Catelijne werkt in de dienstverlening en als netwerker tussen de bibliotheek en instanties in de wijk Overvecht. Shirley werkt voor het project Ouderen in de wijk en voor Taal Digitaal.

Activiteiten voor oud…

De bibliotheek is een verzamelplek van allerlei activiteiten. ‘Ontmoeting is heel belangrijk’, vertelt Shirley. Zo komt er elke donderdagochtend een groep ouderen bij elkaar in de bibliotheek. ‘Dan hebben we hier ook een gastvrouw die vragen kan beantwoorden, bijvoorbeeld over de U-pas en over digitale vaardigheden.’ Ook organiseren ze thema-ochtenden voor ouderen. ‘Binnenkort hebben we een thema-ochtend over de donorwet’, legt Shirley uit.

…en jong

Er zijn tal van activiteiten voor kinderen. Zo wordt er elke woensdag voorgelezen door bewoners. Kinderen van groep 7 en 8 kunnen een training Wijkmediatoren volgen. ‘Dat doen we samen met Mira Media’, vertelt Catelijne. ‘Kinderen leren dan bijvoorbeeld interviews houden en video’s maken.’ Eens per maand is op zaterdag de CoderDojo. Daarbij leren de kids programmeren en met techniek omgaan. ‘Dat loopt heel goed’, vertelt Catelijne met een brede glimlach, ‘het is altijd heel vol.’

Faciliterende rol van de bieb

Veel van de activiteiten in de bibliotheek worden georganiseerd door stichtingen of vrijwilligers. De rol van de bibliotheek is dan vooral faciliteren: de ruimte en de mensen bij elkaar brengen. Zo zit er op dinsdag en donderdag altijd een Taalwegwijzer in de bieb. ‘Dat is iemand die alle vragen van mensen kan beantwoorden over digitale vaardigheden of het leren van de taal’, legt Catelijne uit.

Lezen en studeren

Naast de vele activiteiten is de bieb natuurlijk ook gewoon nog een bibliotheek. Je kunt er boeken lenen of binnenlopen om met een kopje koffie de krant te lezen. Maar het traditionele beeld van een stille bibliotheek klopt niet meer. ‘Veel mensen komen hier voor de ontmoeting. Ze spreken bijvoorbeeld af om samen te studeren of te werken.’ En je hoeft helemaal geen lid te zijn van de bibliotheek om er te gaan zitten. 

‘Het traditionele beeld van een stille bibliotheek klopt niet meer. Veel mensen komen hier voor de ontmoeting’ 

Mooiste ervaring

Als ik vraag naar de mooiste ervaring van de dames, merk ik dat ze moeilijk kunnen kiezen. Want met al die activiteiten komen zoveel mooie ervaringen! Voor Shirley zijn het toch  wel de ouderenontmoetingen op donderdagochtend. ‘Ik vind het zo mooi om te zien wat de ontmoeting teweeg brengt, dat men naar elkaar omziet.’ Shirley vertelt hoe de groep, die eigenlijk al vol zit, onlangs toch een nieuwe deelnemer met open armen verwelkomde. ‘Zo heeft de bieb ook een preventieve rol om eenzaamheid tegen te gaan.’

Elkaar helpen

Voor Catelijne is de ontwikkeling binnen de Skool- Zone toch wel haar mooiste ervaring. In de SkoolZone kunnen kinderen hulp krijgen bij hun huiswerk op de computers. ‘Aan het begin waren de kinderen erg op zichzelf en hadden ze veel vragen’, vertelt Catelijne. ‘Maar nu helpen ze elkaar en komen ze met plezier naar de bieb.’

Bibliotheek voor iedereen

Shirley en Catelijne kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: de bibliotheek is voor iedereen! De bibliotheek is een startpunt in de wijk. Je hoeft nog niet goed te lezen of te spreken. En het is de meest laagdrempelige voorziening. ‘Waar we zelf niet kunnen helpen, werken we samen met anderen,’ leggen de dames uit. Dus waar wacht je nog op, kom je snel een keertje langs? 

Bibliotheek Overvecht

Adres: Gloriantdreef 1, Utrecht. 
Open op maandag van 14.00 – 18.00 uur
Open dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00  uur

Kijk voor alle informatie en activiteiten op de website van Bibliotheek Utrecht, afdeling Overvecht.

Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nummer 17, Voorjaar 2020, p. 10/11.