Kinder- en jongerenrechtswinkel elke woensdag in Wijkbureau Overvecht

Kinderen uit Overvecht en andere wijken kunnen op woensdagmiddag langskomen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in het Wijkbureau Overvecht. Maar wie zijn de gezichten achter de rechtswinkel, en waarvoor kun je er terecht? Om dat te weten te komen, gaat Ilona Hulshof in gesprek met Emmy en Elise.

TEKST: ILONA HULSHOF | FOTO: PLIEN PHOTOGRAPHY

Studenten

Emmy (24 jaar) en Elise (21 jaar) zijn allebei student, net zoals alle vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Elise studeert Rechten in Utrecht en Emmy is bezig met de masteropleiding Jeugdrecht in Leiden. Via hun studie hoorden ze over de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. ‘Ik wilde graag iets inhoudelijks doen naast mijn studie’, vertelt Emmy. ‘Hier kan je ervaring opdoen in de praktijk’, vult Elise aan. De studenten worden bijgestaan door een advocatenkantoor die de rechtswinkel sponsort en als vraagbaak fungeert. En ze krijgen een beurs van de universiteit waarvan ze lezingen en activiteiten kunnen organiseren.

‘Ik wilde iets inhoudelijks doen naast mijn studie’

Spreekuur

Elke woensdagmiddag houden de studenten een spreekuur in Overvecht. Dan kunnen kinderen zonder afspraak langskomen. ‘Vaak komen de ouders de kinderen brengen, maar daarna voeren we alleen met het kind het gesprek’, zegt Emmy. Elise legt uit: ‘Dat is een belangrijk recht van het kind. Zo kom je er echt achter wat het kind zelf wil.’

Juridische vragen

De kinderen kunnen met allerlei juridische vragen terecht. Veel vragen gaan over echtscheiding. Dan helpen de vrijwilligers het kind met het schrijven van een brief voor de rechtbank. ‘Ze schrijven het in eerste instantie zelf op. Wij geven ze hier en daar wat tips en stellen vragen. En we doen er zelf een begeleidende brief bij’, vertelt Emmy. Ook helpen de studenten jongeren met vragen over arbeidsconflicten, bijvoorbeeld bij een onterecht ontslag van een bijbaan. 

Laagdrempelig

‘We proberen de drempel heel laag te houden’, vertelt Elise, ‘Lager dan bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor.’ Op het wijkbureau is een ontvangstruimte waar de ouders hun kind kunnen brengen. Voor het gesprek hebben de vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel een eigen ruimte. ‘We proberen het kind op zijn gemak te stellen. We hebben wat drinken en wat snoepjes. En we zijn studenten en zitten gewoon in normale kleren’, illustreert Emmy.

‘De meeste tijd doen we de oefenrechtbank’

Voorlichting op scholen

De studenten van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel houden niet alleen een spreekuur, maar geven ook voorlichting op scholen. Op basisscholen geven ze een presentatie over rechten, bijvoorbeeld hoeveel uur je als jongere mag werken. Op middelbare scholen organiseren ze een oefenrechtbank. ‘Kinderen vinden het over het algemeen leuk om zelf aan de slag te gaan’, vertelt Emmy. Bij de oefenrechtbank krijgen de jongeren een casus en worden ze in groepjes ingedeeld. Ze krijgen de rol van rechter, officier van justitie of advocaat. ‘En dan moeten ze zelf argumenten bedenken vanuit de rol die ze hebben.’ Nadat de groepjes hun argumenten hebben gepresenteerd, gaat het groepje in de rol van rechter overleggen op de gang. Dan volgt de uitspraak. ‘De kinderen zien het dan alsof ze echt gewonnen hebben’, grapt Emmy.

Kinderrechten

Door de activiteiten van de Kinderen Jongerenrechtswinkel wil de organisatie kinderen een eigen stem geven. ‘We willen graag dat alle kinderen realiseren dat zij ook rechten hebben’, licht Elise toe. De studenten willen vooral duidelijk maken dat kinderen met al hun vragen gratis langs kunnen komen. Als de vrijwilligers de kinderen niet gelijk kunnen helpen, dan kunnen ze hen wel naar de juiste plek doorverwijzen.

Zelf een vraag?

Jongeren en kinderen kunnen zonder afspraak langskomen op woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur, Wijkbureau Overvecht, Zamenhofdreef 17.

Je kunt ook een bericht sturen met een juridische vraag: e-mail: utrecht@kjrw.eu. Whatsapp: 06 227 639 96.

Meer informatie vind je op de website van de Stichting Kinder- en Jongerenrechtswinkel Nederland