Geef niet op! Er is zoveel talent in Overvecht

Mohamed Elkarouni, foto: Farida Benmoghyt, tekst: Wanda Dijkstra

De lichtjes in de ogen van Overvechter Mohamed Elkarouni gaan aan als hij vertelt over zijn werk: ‘Ik help mensen bij het vinden van een baan, een opleiding of een stage. Ik laat mensen graag zien wat ze zelf kunnen. Er is zoveel talent, zoveel kennis. Als ik mensen kan helpen dat te ontdekken, dan geeft mij dat veel voldoening.’

‘Ik kijk niet alleen naar werk, maar ook: hoe zit het met je gezin: de kinderen, de oppas? Hoe zit het met je taal, je kennis van de computer? Ik begin met dat soort dingen. Iemand die bij mij komt, zegt meestal: ‘Ik wil werk.’ Het klinkt stom, maar ik vraag dan: ‘Waarom zoek je werk?’ Dat verwachten ze niet, dat iemand dat vraagt. En dan komen de echte antwoorden: ik ga trouwen, er komt gezinsuitbreiding, ik ga het huis uit, ik wil met vakantie. Dat gebruik ik om hen vooruit te helpen, door hen telkens te herinneren aan die doelen.’

‘Afgelopen jaar had ik meerdere mensen met een hbo-opleiding en een mooi cv. Dat je denkt: ‘Waarom ben jij werkloos?!’

‘Vertrouwen speelt een grote rol, vooral bij jongeren. Soms willen ze niet geholpen worden. Ze kennen me niet. Ze vragen zich af: ‘Wat zit erachter? Waarom wil iemand mij helpen?’ Jongeren zonder startkwalificatie help ik graag aan een BBLplek. Of ik ga mee naar school, om te vragen of ze het laatste jaar over mogen doen. Een jongere durft zelf vaak niet, bijvoorbeeld omdat ze zelf gestopt zijn en zich daarvoor schamen. Ik betrek ook de ouders erbij. Die help ik met hun eigen uitdagingen, bijvoorbeeld het invullen van een belastingformulier of het schrijven van een bezwaarschrift. Dan wordt het vertrouwen van de jongere veel sterker. Andersom ook: als ik ouders wil helpen, maar ze hebben zorgen om hun kinderen, dan probeer ik ook hun kinderen te helpen. Dan kunnen de ouders zich focussen op een baan, een studie, de taal.’

‘Wij doen het samen. Die last die jij gaat dragen, ga ik ook dragen’

‘Deze manier kost veel tijd, maar ik zeg: ‘Wij doen het samen. Die last die jij gaat dragen, ga ik ook dragen.’ Ik ga zelf op pad om vacatures te vinden. Ik begeleid bijvoorbeeld veel vluchtelingen. Werkgevers horen daar best positieve dingen over: ze werken hard! De persoon zelf durft de stap niet te zetten, maar ik breng ze bij elkaar. Regelmatig ga ik met een werkzoekende op pad. Rijden we naar een bedrijventerrein. Dan lopen we naar binnen, stel ik hem voor, geeft hij zijn cv af. Dan heeft de werkgever er een gezicht bij. Dat scheelt! Zeker bij iemand die nog niet zo lang in Nederland is, of een gat heeft in zijn cv. Een goede eerste indruk werkt positief.’

‘Ik werk altijd vanuit het positieve: niet opgeven, doorgaan!’

‘Ik help allerlei mensen, jong, oud, man, vrouw, met of zonder migratie- achtergrond, allerlei opleidingsniveaus. Afgelopen jaar had ik meerdere mensen met een hbo-opleiding en een mooi cv. Dat je denkt: ‘Waarom ben jij werkloos?!’ Vaak is er dan iets aan de hand: er is iets naars gebeurd en ze hebben hun zelfvertrouwen verloren. Iemand kan kwetsbaar zijn in een bepaalde periode in zijn of haar leven. Dus dan moet je daar eerst mee aan de slag.’ ‘Ik heb het zelf meegemaakt, ik heb ooit 250 sollicitatiebrieven geschreven in een jaar tijd. Dus ik weet hoe dat voelt: dat je wilt opgeven, dat je op de automatische piloot gaat solliciteren. Ik begrijp wat ze meemaken, maar ik werk altijd vanuit het positieve: niet opgeven, doorgaan!’

Vacatures gezocht

Ben jij een werkgever? En zoek je nog mensen? Mohamed komt altijd graag in contact met werkgevers. Laat het weten via: info@overvechtwerkt.nl

Samen voor Overvecht logo alfa 400Overvecht Werkt

Overvecht Werkt is een project van Samen voor Overvecht. Wil jij weten of Mohamed jou kan helpen?

Ga langs bij het inloopspreekuur: dinsdag, 13.30 tot 15.00 uur in De Boog, Gambiadreef 60, Utrecht

Of kijk op maak een afspraak via (030) 227 03 47 of info@overvechtwerkt.nl