Welke activiteiten heeft De Versnelling in de wijk?

Bewoners, wijkprofessionals en gemeente Utrecht hebben gezamenlijk een plan gemaakt om Overvecht versneld te ontwikkelen en te versterken. Dit plan heet De Versnelling van Overvecht.

In Overvecht vinden veel mensen een prima woning in een mooie groene omgeving met heel veel voorzieningen. Tegelijkertijd hebben veel bewoners van Overvecht het soms best moeilijk door bijvoorbeeld geldzorgen, werkloosheid of een slechte gezondheid. Daarom is er geld vrijgemaakt voor De Versnelling van Overvecht.

Met De Versnelling van Overvecht wordt gewerkt aan een gezonde wijk. De gemeente investeert in werk en ondernemerschap, in talentontwikkeling van jongeren, opvoeden, veiligheid en werkt samen met bewoners en wijkprofessionals aan een wijk waar mensen gezond zijn. 

De Versnelling Overvecht richt zich op vijf hoofdthema’s: (1) Gezondheid, (2) Samenleven en zorg, (3) Opvoeden en opgroeien, (4) Werk en inkomen, en (5) Veiligheid. Op elk van deze gebieden gebeurt er veel in de wijk. In dit artikel krijg je een overzicht van alle activiteiten.  

Tekst: Gemeente Utrecht 

Gezondheid

Harten voor Sport

Harten voor Sport werkt aan een gezond Overvecht. Naast bewegen brengen de vitaliteitsmakelaars van Harten voor Sport ook andere gezondheidsthema’s ter sprake, zoals voeding en ontspanning. Zo zoeken zij samen met bewoners naar mogelijkheden om gezonder te eten, lekker te bewegen en meer te ontspannen. Zo kunnen bewoners van Overvecht het plezier van samen bewegen en sporten ervaren.

Ouder-babygroepen

In de Ouder-babygroepen komt een klein groepje ouders met baby’s wekelijks bij elkaar. Deelnemers maken kennis met andere ouders, maar maken ook kennis met instanties in de wijk die kunnen helpen bij de opvoeding. Ze leren en praten samen over de ontwikkeling, opvoeding, verzorging en gezondheid van hun kind.

LEFF: Gratis leefstijlprogramma voor kinderen met overgewicht

Nieuwe vrienden maken, plezier beleven en meer energie opdoen door een gezondere leefstijl dat is de bedoeling van LEFF: Lifestyle, Energy, Fun and Friends. Ouders en kinderen ontdekken samen hoe je gezond en actief kunt zijn. Meedoen? In september 2017 start er weer een nieuwe groep. 

Meer over leefstijlprogramma LEFF

Samenleven en zorg

Hulp achter de voordeur

Stichting Al Amal gaat naar de mensen thuis die vragen of problemen hebben en die de weg in de Nederlandse samenleving nog niet zo goed weten. De mensen kunnen hun verhaal doen en worden direct verder geholpen of doorverwezen naar passende hulp. Al Amal werkt nauw samen met de buurtteams.

Wegwijzer in de bibliotheek: Hulp bij formulieren, taal en de computer

In 2017 is de Wegwijzer op dinsdag en donderdag in de bibliotheek Overvecht te vinden. Bewoners met vragen over het invullen van (digitale)formulieren en taalkwesties kunnen hier meteen hulp krijgen en bijvoorbeeld oefenen op de computer.

Bijenkorven: ontmoetingsplekken voor bewoners en professionals

In Overvecht vind je de bijenkorven Burezina, De Dreef en Buurtkamer De Klop. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk. Bewoners kunnen er terecht voor informatie en een luisterend oor. Bewoners en professionals kunnen elkaar hier ontmoeten en inspireren. Voor startende ondernemers kunnen de bijenkorven een plek zijn om te werken of hun netwerk uit te breiden.

Opgroeien en opvoeden

Extra inzet buurtteams

Een buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met veel ervaring. Je kunt bij hen terecht met alle vragen waar je zelf niet uitkomt. Zo kan je een buurtteam inschakelen als je problemen ervaart op school of in het gezin. Maar ook als iemand vastloopt met vragen over werk of schulden. Bij huiselijk geweld, psychische problemen of eenzaamheid. De buurtteammedewerker denkt met je mee, zoekt samen met jou naar een oplossing die bij jou past en biedt concrete hulp. Het buurtteam is er voor iedereen in Overvecht.

Aanpak thuiszitters

Stichting jongerenwerk en Leerlingzaken zoeken contact met jongeren die niet naar school gaan, niet werken en geen uitkering hebben. Ze ondersteunen de jongeren, zodat ze gaan deelnemen aan de samenleving en een toekomst opbouwen.

Werken & ondernemen

Wekelijks spreekuur Werk en Inkomen

Wekelijks is er een spreekuur van Werk en Inkomen (W&I) van de gemeente Utrecht. De medewerkers van W&I komen naar Overvecht om vragen te beantwoorden over werk, inkomen, vrijwilligerswerk en uitkering.

Traject scharrelondernemen

Via scharrelondernemen kunnen werkloze Overvechters in een half jaar tijd onderzoeken of ze iets kunnen verdienen met de activiteiten die zij doen in de wijk. In dat half jaar volgen zij bij Power by Peers minimaal 16 uur per week een traject waarin zij hun ideeën, product of dienst concreet maken.

Versnellingscafé

Het Versnellingscafé is een plek waar bewoners van Overvecht en professionals elkaar ontmoeten. U kunt hier praten met bewoners en iedereen die betrokken is bij of werkt in Overvecht. U hoort wat er in de wijk gebeurt en ervaart wat er allemaal mogelijk is in de wijk. Elke keer staat er een ander onderwerp centraal zoals werk & ondernemerschap, of taal.Wanneer: om de twee maandenWaar: steeds op een andere locatie in de wijk.

Stagestraat

In de Stagestraat werken ondernemers, werkzoekenden en gemeenten samen aan het terugdringen van de werkloosheid in Overvecht.  Werkloze Overvechters kunnen werkervaring opdoen, hun netwerk uitbreiden en zo hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt vergroten. Meedoen aan de Stagestraat? Stuur een mailtje naar: info@stagestraat.nl.

Veiligheid

Training voor leerkrachten

Docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs leren meer over cultuur en religie. Ook leren ze omgaan met bijvoorbeeld polarisatie en radicalisering.

Uitbreiding Toezicht en Handhaving

Er zijn vier vaste toezichthouders voor de wijk. Ze zijn zichtbaar aanwezig op straat en leggen contacten met de bewoners en ondernemers. Ze richten zich vooral op het voorkomen van jeugdoverlast, autokraak en woninginbraak. Nieuwsgierig geworden naar het werk van de handhavers? Spreek ze gerust aan op straat!