Techniek in Overvecht: zien, leren en vooral doen

Foto: Godfried van Utrecht

MakeyMonday en het Techniek Experience Center

TEKST: ILONA HULSHOF
FOTO MAKEYMONDAY: GODFRIED VAN UTRECHT

Techniek is leuk en er valt van alles in te ontdekken. Dat is de boodschap van twee jonge organisaties in Overvecht die zich bezig houden met techniek: MakeyMonday en het Techniek Experience Center. Ik ga op bezoek bij René van der Weerd van MakeyMonday en bij Niek Amelink, projectleider bij het Techniek Experience Center. Beide heren hebben duidelijk hart voor de zaak. Techniek is hartstikke leuk, en dat willen ze graag vertellen.

Techniek ontdekken

Sinds een jaar komt de groep van MakeyMonday bij elkaar in het ondernemershuis aan de Rhonedreef. MakeyMonday richt zich op nieuwe technieken zoals 3D-printen, virtual reality en robotics. Luxe woorden voor hele praktische oplossingen. Wat dacht je van het bouwen en programmeren van een miniweerstation? Bij MakeyMonday ontdek je dat dat helemaal niet zo moeilijk is.

Kinderen en techniek

Als ik René vraag waarom hij gestart is met MakeyMonday, vertelt hij: ‘Kinderen krijgen techniek niet meer mee op school en thuis, daarom vind ik het belangrijk om kennis te delen.’ Hij voegt gelijk de daad bij het woord als een van de aanwezige kinderen langskomt met een vraag. ‘Ik ben zo terug hoor’, zegt hij terwijl hij met de jongen meeloopt op zoek naar een boor.

Zelf dingen maken

De deelnemers aan MakeyMonday zijn van alle leeftijden: ‘gemiddeld zijn er tien mensen per keer.’ MakeyMonday staat voor dingen maken en projecten bedenken. Het is voor iedereen die techniek interessant vindt, of je nu houdt van dingen in elkaar zetten of juist van programmeren. René voegt nog toe: ‘We zijn geen repair café. We willen juist nieuwe technieken gebruiken en vooral dicht op de praktijk zitten.’

‘Dit computertje kost slechts 70 cent’

 

Goedkope minicomputertjes

Als je iets wilt bouwen bij MakeyMonday, kun je de gedoneerde spullen gebruiken, of een van de pakketjes die René heeft samengesteld. ‘Dit computertje kost slechts 70 cent’, vertelt René terwijl hij een heel klein plaatje laat zien. ‘Die kan ik lichtstrips laten aansturen of ik kan hem sensoren laten meten.’ Het hoeft dus helemaal niet zo veel te kosten om een eigen projectje te starten.

Techniek Experience Center

Het Techniek Experience Center staat nog in de kinderschoenen. Om meer te weten te komen spreek ik af met projectleider Niek op zijn kantoor. Want de fysieke plek voor het Techniek Experience Center is er nog niet.

10 bedrijven met 1 visie

‘Utrecht heeft een opgave op het gebied van techniek’, vertelt Niek, ‘Bijvoorbeeld als het gaat om duurzame energie. Wie gaat dat straks installeren?’ Een terecht punt, want dit jaar stromen er maar 17 leerlingen uit op het MBO in Utrecht met het profiel Techniek. Daarom hebben tien bedrijven uit Overvecht de handen ineengeslagen, zoals scholen, bouwbedrijven en woningcorporaties. Zij willen het imago van techniek verbeteren.

‘Wat dacht je van het bouwen en programmeren van een miniweerstation?’

 

Spelend leren

Het idee van het Techniek Experience Center is gebaseerd op de Ontdekfabriek in Eindhoven. Bij het Experience Center kunnen kinderen en hun ouders straks ontdekken hoe leuk en veelzijdig techniek is. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zagen, timmeren, bouwen of een waterpomp aansturen. ‘Het wordt vooral heel leuk’, aldus Niek, ‘De nadruk ligt op leren en fun.’ Kinderen kunnen met hun schoolklas naar het Experience Center komen, maar er is ook ruimte voor wijkinitiatieven en buitenschoolse activiteiten. Daarnaast komt er een plek voor het vinden van stages en werk.

Nu alvast beginnen

Naar de locatie wordt nog gezocht, maar het projectteam heeft al wel een paar locaties op het oog. Niek vertelt dat het een grote ruimte moet zijn: 500-1000 m2. Maar daar hoeven de leerlingen gelukkig niet op de wachten. ‘Vanaf september beginnen we al met activiteiten op scholen.’ Dat is een mooi voorproefje van wat we in 2020 in het Techniek Experience Center kunnen verwachten.

 

MakeyMonday

Ondernemershuis Overvecht, maandag van 19.20 tot 22.20 uur.
Locatie: Rhonedreef 40, 3561 VA Utrecht (voormalig Buurthuis de Bram).
Meer informatie via de Meetup website en via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Techniek Experience Lab

Wil je meedenken of je aanmelden als vrijwilliger?
Neem dan contact op met adviesbureau Dietz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

--

Dit artikel verscheen eerder in Dreefnieuws nr. 15 Herfst 2019

 

load more hold SHIFT key to load all load all
Back to top