Reis door de ruimte tijdens gastles IMC Weekendschool

Gastcollege Sterrenkunde van IMC Weekendschool tijdens Culturele ZondagenUtrechters kunnen zondag 22 april een heuse reis door het heelal maken tijdens de Culturele Zondagen. Gastdocenten en sterrenkundigen Frans Snik en Jos de Boer geven er een openbare gastles op de NPD-strook in Overvecht. Frans en Jos zijn twee van de honderd enthousiaste gastdocenten die gedurende het schooljaar lessen verzorgen aan leerlingen van IMC Weekendschool Utrecht. Zonder de gastdocenten kan IMC Weekendschool Utrecht niet bestaan.

Gastcollege tijdens Culturele Zondagen Noordwaarts!

Gastdocenten Frans Snik en Jos de Boer zullen van 12.30 tot 13.30 uur en van 16.00 tot 17.00 uur hun openbare gastcollege geven. Iedereen vanaf tien jaar is welkom om te luisteren naar hun verhaal over zwarte gaten, planeten en de sterren. Het is een interactieve presentatie waarbij ook proefjes worden gedaan. Voor de jongere kinderen is er op het NPD-terrein doorlopend een knutselactiviteit waarbij raketten van petflessen worden gemaakt. 

Kinderen nieuwsgierig maken

Gastdocent Frans Snik legt uit waarom hij het zo leuk vindt om gastles te geven op IMC Weekendschool Utrecht: “Als sterrenkundige vind ik het sowieso erg leuk om over sterrenkunde te praten. Maar het is nog veel leuker om met nieuwsgierige kinderen in discussie te gaan over buitenaards leven en zwarte gaten. Daarom geef ik met veel plezier les op de IMC Weekendschool Utrecht, want daar zijn de kinderen misschien wel meer aan het woord dan ik. Bovendien hebben we daar ook de ruimte om samen experimenten op te zetten, zoals het waarnemen door een telescoop en het bouwen van heuse wetenschappelijke instrumenten om licht te onderzoeken.” 

IMC Weekendschool in Overvecht

IMC Weekendschool is opgericht in 1998 door psycholoog Heleen Terwijn. Tijdens een onderzoek naar de motivatie van scholieren ontdekte zij dat jongeren vaak beperkt zicht hebben op hun toekomstmogelijkheden en daardoor de motivatie voor hun opleiding verliezen. Met name in wijken zoals Overvecht is dit een probleem. Terwijn bedacht een effectieve aanpak: bevlogen professionals (vrijwilligers) geven op zondag les over hun vakgebied. Doel van het weekendschool onderwijs is de motivatie van jongeren te versterken en hen de basis mee te geven om gemotiveerde keuzes te kunnen maken voor hun opleiding en werk. In 2018 bestaat IMC Weekendschool 20 jaar.

RTV-Utrecht was vorige maand bij de IMC Weekendschool in Overvecht voor een gastcollege van Simon de Wilde. Die uitzending is hier terug te zien.

Meer over het programma van de Culturele Zondagen Noordwaarts
Meer informatie over de IMC Weekendschool Utrecht Utrecht

load more hold SHIFT key to load all load all
Back to top