Entree!

4 augustus 2011

23 portieken in Overvecht opgeknapt met kunst

In januari 2011 nodigden woningcorporatie Mitros en stichting Vrede van Utrecht vijf kunstenaars uit om samen met wijkbewoners 23 portieken van flats in de Vechtzoom en de Gagel een nieuw uiterlijk te geven. Andre Pielage, Valerie van Leersum, BALTA, Stortplaats van Dromen en Elsbeth Struijk van Bergen gingen ieder in een ander deel van de wijk aan de slag: de Japuradreef, de Victoria Regiadreef, de Boadreef, de Hanoidreef en de Maniladreef. De resultaten zijn uiteenlopend en bijzonder en de bewoners, die vanaf het begin bij het project betrokken werden zijn blij verrast met de make over van hun entrees.

Manilapark
Andre Pielage kreeg aan de Maniladreef maar liefst zeven portieken onder zijn hoede. Samen met de bewoners ging hij tijdens een fotografieworkshop op zoek naar de structuren van de natuur in het nabijgelegen Sjanghaipark. Dit komt terug in zijn ontwerp: sterk uitvergrote afbeeldingen van halfvergane populierbladeren op de ramen die hij in het park vond.

Hanoidreef
Portieken zijn bij uitstek de plek waar mensen elkaar ontmoeten en een praatje maken. BALTA liet zich in de vier portieken aan de Hanoidreef inspireren door het weer, een onderwerp dat vaak de start van een gesprek met de buren vormt. De bewoners brachten haar op het idee om in ieder portiek een van de vier seizoenen te verbeelden. Op de wand tegenover de brievenbussen staat een spreuk over het weer geschilderd, in de warme of juist koele kleuren van het betreffende jaargetijde.

Boadreef
Aan de Boadreef plaatste fotografe Elsbeth Struijk van Bergen foto’s van de interieurs van verschillende bewoners op transparante folie op de ramen. Binnen, aan de muur, hangen portretten van bewoners uit het betreffende portiek..,. Zo ontstaat een huiselijk welkom dat de identiteit van uiteenlopende huishoudens verbindt.

Japuradreef
Valerie van Leersum heeft samen met de bewoners van vier portieken aan de Japuradreef hun dagelijkse routes van en naar huis in kaart gebracht en op de muren geplaatst. In ieder portiek is een andere uitsnede van de plattegrond van de buurt aangebracht. De routes verschillen per portiek: van de dagelijkse route naar naar de kiosk tot een ritje naar familie in de stad.

Victoria Regiadreef en Japuradreef
Tenslotte nam Stortplaats van Dromen een serie portieken aan de Victoria Regiadreef en Japuradreef onder handen. De ontwerpers van dit collectief werken in hun ontwerpen met hergebruik van afgedankte materialen. Zij betrokken bewoners bij het ontwerpproces door hen een aantal vragen te stellen via een muurkrant in de portieken: welke kleuren vonden zij mooi, wat voor soort ontwerpen sprak hen aan? Zo werden in de portieken oude deuren van de bergingen gerecycled en werd gebruik gemaakt van verschillende materialen en voorwerpen die de bewoners ter beschikking hadden gesteld.

Natuurlijk had niet iedereen tijd of zin om mee te doen. Maar met een gemiddelde van 3 op de 10 huishoudens was de betrokkenheid groot. Bewoners hebben meegedacht over de invulling van hun eigen portiek, zijn meegenomen in de verbeelding van de kunstenaars, hebben actief meegeholpen bij de totstandkoming, en zullen, als goede huisvaders en -moeders op de kunstwerken letten. De kunstwerken zijn in ieder geval de komende 10 jaar nog in de portieken te bewonderen.

www.vredevanutrecht2013.nl/indewijk

Back to top