Nieuwste kunstroute van Utrecht in Overvecht!

cover kunstroute overvechtDe kunstroute van Utrecht beleef je op de fiets in de groene wijk Overvecht. Al fietsend zie je de mooiste kunstwerken in parken, aan gevels of in portieken. De route begint op station Overvecht bij de Coffeemania en eindigt op Fort aan de Klop, waar een fijn terras te vinden is.

De kunstroute, gemaakt door HIK Ontwerpers, is hier te downloaden. 

Kunst tussen de hoogbouw

Sinds het ontstaan van de wijk is er veel aandacht geweest voor kunst in de (semi-) openbare ruimte. Tijdens de wederopbouw periode profiteerde de wijk van de ‘Percentageregeling beeldende kunst’, waardoor er tijdens en na de bouw van Overvecht tientallen kunstwerken verschenen. Vanaf ongeveer 2008 is beeldende kunst ingezet om de ietwat eentonige wijk vol hoogbouw meer identiteit te geven, de middelmaat te ontstijgen en de sociale cohesie te vergroten.

Overvecht als openluchtmuseum voor de kunstliefhebber

Dit en de enorme hoeveelheid open ruimte maakt de wijk een openluchtmuseum voor de liefhebber van kunst, gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Sommige kunstwerken zijn gemaakt van materialen die je zo op straat tegenkomt. Zo vind je met de kettingzaag gemaakte kunst, stickers, metershooge vrachtwagenzeil, maar ook verfijnd brons, neon lichtkunstwerken en gebeeldhouwd natuursteen.

Route langs een selectie Overvechtse kunst

Voor deze route is een selectie gemaakt uit de vele kunstwerken die te vinden zijn in Overvecht. Bij de keuze is rekening gehouden met de aantrekkelijkheid en duur van de fietsroute, waardoor een aantal zeer mooie werken helaas niet opgenomen kon worden. Mocht u meer informatie willen over kunstwerken in de openbare ruimte van Overvecht, bezoek dan utrecht.kunstwacht.nl of zoek de app "Beelden in de stad Utrecht" (BIDSU) van de gemeente Utrecht in je app store (IOS en Android). 

Waar verkrijgbaar?
De kunstroute, gemaakt door HIK Ontwerpers, is hier te downloaden.

Back to top