Wat zijn de resultaten van de wijkaanpak Samen voor Overvecht?

cover voortgangsrapportage samenvoorovervecht 500alfaIn april is er een nieuwe Voortgangsrapportage gepubliceerd over de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Hierin staan recente ontwikkelingen en resultaten beschreven en de stappen die in 2020 genomen gaan worden. Geen zin om de hele rapportage te lezen? In deze handige infographic (ook onderaan dit artikel te lezen) zie je snel alle resultaten.

Rapport over de voortgang van Samen voor Overvecht

Eind vorig jaar is het actieprogramma van de wijkaanpak vastgesteld. In het actieprogramma is beloofd om jaarlijks te rapporteren over de voortgang van Samen voor Overvecht. In de nieuwe voortgangsrapportage staat de voortgang beschreven sinds december 2019. De gemeente geeft aan welke stappen er zijn gezet. Ook is er een blik op de toekomst. 

Meer budget

Een belangrijke ontwikkeling voor Samen voor Overvecht is de landelijke Regio Deal. Hierin is €15 miljoen gereserveerd voor verbetering van leefbaarheid en veiligheid van drie wijken, waaronder Utrecht Overvecht. De provincie en de drie betrokken gemeenten zorgen nog eens voor zo'n financiële bijdrage. Deze Regio Deal is een belangrijke impuls om de wijkaanpak te versterken.

Samen voor Overvecht en corona-initiatieven

Natuurlijk raakt het coronavirus de aanpak Samen voor Overvecht. De opening van het Jongerencultuurhuis is uitgesteld, de spreekuren werk & opleiding in gezondheidscentrum de Amazone zijn tijdelijk stopgezet en de start van de Beroepentuin is uitgesteld. Maar tegelijkertijd zijn er volop hartverwarmende initiatieven in de wijk Overvecht om mensen te helpen. Reden te meer om de wijkaanpak met volle overtuiging door te zetten. 

Bekijk de infographic over de Samen voor Overvecht resultaten

Download en lees de Samen voor Overvecht Voortgangsrapportage (april 2020) hier 

Lees hier meer nieuws en informatie over Samen voor Overvecht

Podcast Alsof we ergens induiken - jong in oud in gesprek over oorlog

podcast alsof we ergens induiken - stut theater overvecht en theater na de damIeder jaar maken Stut theater en Theater na de Dam een voorstelling in het kader van 4 en 5 mei, waarmee het herdenken van de oorlog meer betekenis krijgt. Door de corona-maatregelen is het nu niet mogelijk om bij elkaar te komen. Maar met wat improvisatie is wél iets moois ontstaan: de podcast 'Alsof we ergens induiken'.  

Gesprekken over Utrecht tijdens de oorlog

Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sophie Plekker en Celestine van Rijswijk in de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieruit is de podcast 'Alsof we ergens induiken' ontstaan. Jong en oud spreken elkaar en delen verhalen en gedachten. Zoals gebruikelijk is het niet direct duidelijk hoe het gesprek verder gaat . De theatermakers onderzoeken, luisteren en vragen zich af wat vrijheid is. Sommige mensen ervaren deze bizarre (corona)tijd als iets nieuws, voor anderen voelt het als een herhaling van zetten.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren door heel Nederland zich in om 4 en 5 mei betekenis te geven. Online gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog vormen de start van een voorstelling. Er wordt - in veel verschillende vormen – iets waardevols van gemaakt. We staan stil bij het verleden, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.

Welkom in de Amazonetuin bij Gezondheidscentrum de Amazone

Vrijwilligers in de Amazonetuin, foto: Godfried van Utrecht

Op de hoek van de Paranadreef en de Amazonedreef ligt het gezondheidscentrum De Amazone. Het is een van de acht gezondheidscentra in Overvecht. Maar wel een hele bijzondere. Het centrum is in 2018 helemaal gerenoveerd. De buitenkant is mooi strak en binnen oogt het ruim en modern. Om het gebouw ligt een tuin. Als ik langs de heg loop, zie ik een bord ‘Welkom in de Amazonetuin’. Nieuwsgierig loop ik de tuin in.

TEKST MARJA DE RUITER | FOTO'S GODFRIED VAN UTRECHT

Kronkelpaadjes

Ik zie mensen schoffelen en plantjes in de grond zetten. Een van de vrijwilligers is bezig met het aanleggen van een terrasje. Zittend op een boomstam, naast de bamboe, heb je mooi zicht op de tuin en de wilgentunnel aan de achterkant. Leuk voor een trouwreportage. De grote zeecontainer doet dienst als opbergplek. De Amazonerivier dient als inspiratiebron voor de kronkelende paadjes.

De tuin is een Belevingstuin, waar de zintuigen worden geprikkeld. Geuren, kleuren en smaken, tastzin. Veel verschillende planten, medicinale kruiden, bamboe, fruitbomen. De fysiotherapeut wilde graag stapstenen en een oefenheuveltje. Er komt een blotevoetenpad. Bankjes om lekker in het zonnetje een praatje met elkaar te maken.

Hulp is welkom!

Medewerkers, bezoekers en omwonenden hebben meegedacht en kozen voor dit type tuin. Het ontwerp is gemaakt door hovenier Esther van Oss. Zij is elke dinsdagochtend aanwezig. Vrijwilligers komen dan helpen met het aanleggen en gaan straks zelf de tuin onderhouden. Ook zijn er regelmatig deelnemers van dagbesteding de Groene Golf aan het werk.

Een nieuwe Dreefnieuws is uit!

Dreefnieuws april 2020Hij is er weer, de tweede Dreefnieuws van 2020, nu (of binnenkort) bij jou in de brievenbus. Het covermodel van ons magazine is dit keer Yasmine Albay (17 jaar), stagiaire bij Jongeren Cultuurhuis Overvecht: "Ik wil ook graag jongerenwerkster worden, zoals Hanae (Haddouche, red), zij is mijn grote voorbeeld!" 

Het is een bijzondere tijd, ook om een magazine te maken. Er zijn mooie en hartverwarmende initiatieven in Overvecht gekomen. Prachtige acties zoals vrijwilligers die met de bakfiets soep rondbrengen bij ouderen, een draaiorgel dat door de wijk trekt om bewoners op te fleuren. In de rubriek Getting together schrijft Anna over wat mensen in Overvecht doen om op afstand contact met elkaar te houden. Veel buren hebben juist door de corona-maatregelen meer contact met elkaar.

Juist nu is een wijkmagazine belangrijk

Ook de rubriek '(Bijna) gratis maar heel waardevol' van Henriëtte in het midden van het blad staat vol met tips voor dingen die je online kunt doen. Op de achterkant vind je de Dreefstrip met dit keer allerlei dingen die kinderen doen om zich bezig te houden. Goede inspiratie! Voor ons redactieleden was het even wennen, een blad maken in de corona-crisis. Interviews moeten allemaal telefonisch of met Skype, foto's maken we met voldoende afstand. Maar juist nu is een magazine over alles wat er in onze wijk gebeurt belangrijk. Dus veel leesplezier, wij zijn trots op het resultaat! 

Dreefnieuws digitaal

Wil je Dreefnieuws digitaal lezen of doorsturen aan mensen buiten de wijk? Op onze Dreefnieuws-pagina vind je links naar onze digitale magazines. Al onze magazines zijn te vinden op ISSUU

Heb je Dreefnieuws maandag (27 april) nog niet ontvangen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan maken wij het in orde.

Alle ruimte voor een ommetje in groen Overvecht

Een ommetje in Park de Gagel in de avondzon.In de corona-crisis werken veel mensen thuis en is een ommetje maken erg fijn. Misschien woon jij in een ruime wijk of juist in een dichtbebouwde buurt bij het centrum? Voor bijvoorbeeld grote gezinnen in Overvechtse flats is zoveel mogelijk binnen blijven best lastig. Maar Overvecht heeft ook een groot voordeel. Olivier Beens schrijft over de waarde van ruimte en groen in Overvecht.

TEKST EN FOTO'S OLIVIER BEENS

Overvecht is de wijk van Utrecht waar per vierkante kilometer de minste mensen wonen. Het zijn er nog steeds ruim 34.000, maar het zijn de brede wegen, grote parken en vele groenstroken die het aanzien van de wijk bepalen. Deze ruime opzet is hoe de wijk ooit is bedacht. Wandel met me mee door Overvecht en ik vertel je iets over de groene wijkstructuur en over de plannen om die verder te versterken.

Iedereen 28 m² ruimte om te recreëren?

Overvecht heeft een uitgebreide groenstructuur. Naast grote parken en groenstroken, bossen als het Gagelbos en vier forten, is er ook veel groen tussen de flats. Hier en daar stuimel je op speeltuinen en spetterbadjes voor de kleinsten. Achter dit alles zit een heldere visie: we hebben ruimte nodig. In het boek 'De Utrechtse wijken: Overvecht' (2002) staat het mooi beschreven. Bij het ontwerp van Overvecht wilde men bewoners de ruimte geven om zich te kunnen ontspannen: een wandeling in het park, spelen in de speeltuin of het beoefenen van een sport. 

Ze gingen ervan uit dat iedereen een bepaalde recreatiebehoefte heeft, die kan worden uitgedrukt in vierkante meters per inwoner, namelijk 28 m².

Initiatief BuurtMaaltijden in documentaire over Corona-crisis

BuurtMaaltijden initiatiefnemer Erwin van AsseltDocumentaire over gratis BuurtMaaltijden in Overvecht

Buurtbuik kookte tot voor kort elke zaterdag samen met vrijwilligers een gratis driegangendiner voor buurtbewoners in Overvecht. Maar toen kwam de Corona-crisis: de buurthuizen gingen dicht en de gezamenlijke maaltijden in buurthuis De Boog moesten stoppen. Dat vond een enthousiaste groep vrijwilligers erg jammer, en daarom bedachten ze BuurtMaaltijden.

Beroepskoks zetten zich vrijwillig in

Professionele koks die door de Corona-crisis thuis zitten, koken vrijwillig in het buurthuis. Vrijwilligers bezorgen de BuurtMaaltijden bij de buurtbewoners thuis. En ook koken ze nu veel vaker: drie keer per week maar liefst! Tot volle tevredenheid van de buurtbewoners die nu van de BuurtMaaltijden kunnen genieten, zonder de deur uit te hoeven.

Maaltijden bezorgen én praatje maken

De vrijwillige bezorgers plannen vaak extra tijd voor het bezorgen van de maaltijden. Op die manier brengen ze een deel van het buurthuis naar de mensen thuis. Een praatje is zo belangrijk voor mensen die nu de deur (bijna) niet meer uit komen. 

Documentaire over BuurtMaaltijden in de maak

Filmmaker Wijnand Slurink vindt dit een mooi initiatief en wil graag uitzoeken wat het kan betekenen voor de wijk. Daarom heeft hij besloten over de BuurtMaaltijden een langere film te maken. Hij heeft al meerdere opnamen gemaakt in buurthuis De Boog en bij buurtbewoners. De documentaire is niet af; wanneer je de documentaire kunt zien, weten we nog niet. Maar via Vimeo kun je alvast een stukje van de film bekijken (klik op de link of bekijk de video onderaan dit artikel). 

Foto: Initiatiefnemer Erwin van Asselt, bron: BuurtMaaltijden via Facebook 

Back to top