Mitchel Breed: lokale kunstenaar van Glitch Project Space

Mitchel Breed Cultuur Platform Overvecht Geboren Overvechter heeft kunstinitiatief op de Bangkokdreef

Een meer lokale kunstenaar dan Mitchel Breed (1989) zul je niet snel vinden. Hij is een van de nieuwe partners van Cultuur Platform Overvecht. Mitchel is geboren in Overvecht en woont, na verschillende omzwervingen over de wereld, nu op de Bangkokdreef. Hier is ook zijn kunstinitiatief en projectruimte GPS | Glitch Project Space gevestigd.

Das Spectrum

Hij heeft zich in 2013 aangesloten bij het atelierpand en kunstinitiatief Das Spectrum, dat op de plek zat waar momenteel de studentenflat The Cube verrijst. Hier was hij een van de drijvende krachten achter het publieke programma.

Glitch Project Space

Zijn werk bestaat uit artistiek onderzoek. Dit doet hij door het maken van tekeningen, schilderijen en collages, maar ook door exposities en educatieve projecten te organiseren. De basis hiervoor is zijn eigen kunstinitiatief GPS | Glitch Project Space. Hierin is een speciale rol weggelegd voor samenwerking, ontmoeting en dialoog met andere kunstenaars, kunstinitiatieven, culturele instellingen en bezoekers.

Portret van Overvechter Hamid Irani

Hamid Irani, door fotograaf Busra KondakciBüsra Kondakci maakt portretten van wijkbewoners voor Echt Overvecht. Volg ons op Facebook om al haar portretten te zien! Dit is alweer haar tweede portret: Hamid Irani (50 jaar). 

TEKST & FOTO: Büsra Kondakci

“Ik ben Hamid Irani (50) en woon al vijf jaar in Overvecht, in een fijne omgeving met lieve mensen in de buurt. Mijn favoriete plek is de Watertoren. De tjirpende vogels geven mij rust en ik maak daar ook graag foto’s. En natuurlijk Stut Theater, want toneelspelen doe ik het allerliefst! We dansen en doen lekker gek en dit geeft mij elke keer weer positieve energie. In de lockdown spreken we nog wekelijks online af, dan doen we spelletjes en kletsen we bij. Vorig jaar hadden we een coronaproof voorstelling voor eenzame ouderen. Dat is het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt in Overvecht. Mensen gingen meedansen en het voelde goed om ze te zien lachen in deze moeilijke tijd.

Samen zorgen voor een rustige jaarwisseling in Overvecht

Voetballen - jongeren in OvervechtJongeren, buurtvaders en professionals maken het verschil tijdens Oud & Nieuw

Door de ervaringen in het afgelopen jaar was de afgelopen jaarwisseling in Overvecht best een beetje spannend. Gelukkig bleek die spanning niet nodig en werd het een relatief rustige nacht. Grote complimenten voor alle vrijwilligers, jongeren en professionals in de wijk die daaraan bijdroegen.

Een plan voor jongeren

De jaarwisseling begon eigenlijk al veel eerder. Want al vroeg in het najaar zochten verschillende partijen in de wijk elkaar op, zoals S.V. Overvecht De Dreef, Stichting JoU Utrecht en Gemeente Utrecht. Doel was om samen een goed plan te maken voor de jongeren in de wijk. In dat plan zaten allerlei activiteiten, waaronder de Urban activiteiten bij voetbalvereniging S.V. Overvecht De Dreef.

Urban activiteiten

Nurettin Eren van Stichting JoU Utrecht vertelt over de voorbereidingen en samenwerking met betrokken Overvechters: “Samen met S.V. Overvecht De Dreef, Stichting Durf te Dromen en Laarej Gym hebben we in de Kerstvakantie op drie dagen allerlei urban activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren tot 17 jaar. De oudere jongeren konden daar ook bij helpen. Uiteraard binnen de coronamaatregelen. We konden echt uitpakken dankzij de financiële bijdrage vanuit de wintergames en de Gemeente Utrecht.”

ZIMIHC theater Stefanus kijkt positief naar de toekomst

Geef je mening over ZIMIHC StefanusGeef je mening over programmering ZIMIHC en win kaartjes

Kunst en cultuur zijn enorm belangrijk, zeker in moeilijke tijden. Het gaat om troost, verbinding, samen iets moois of bijzonders meemaken en gedeeld plezier. Ook in deze onzekere periode blijft ZIMIHC theater Stefanus met een positieve blik naar de toekomst kijken: op zoek naar wat wél kan en mag, op een veilige en prettige manier voor bezoekers en artiesten.

ZIMIHC: plek voor grote én kleine programmering

De grote theaterzaal biedt genoeg plek voor bijvoorbeeld bijeenkomsten en repetities, maar juist de gezellige foyer is een geschikte plek om samen te komen voor kleinschalige programmering. Denk bijvoorbeeld aan de Lunchpauzeconcerten die hier eerder georganiseerd zijn. De foyer is licht en naar eigen wens aan te kleden, waardoor het mogelijk is om een intieme sfeer te krijgen terwijl de ruimte coronaproof ingedeeld is.

Een goed voorbeeld van deze nieuwe vorm van programmeren zijn de Één-op-één sessies. Die vonden afgelopen zomer voor het eerst plaats en zullen in februari opnieuw plaatsvinden. Bij de één-op-één sessies loopt er een route door het hele theater, met in iedere ruimte een privévoorstelling: comedy, dans, poëzie, singer/songwritersmuziek, speciaal voor jou alleen of samen met je gezin. 

Film over de Klopvaart in Overvecht zondag 31 januari op tv

klopvaart overvecht zonsondergang januari2020 1200Vorig jaar maakte filmer Suzanne van Leendert een filmdocumentaire, die geheel is opgenomen langs de Klopvaart in Overvecht: Vaart - een ode aan stadsnatuur. Op zondag 31 januari is de film de hele dag te zien bij RTV-Utrecht. 

FOTO: Zonsondergang boven de Klopvaart, door Olivier Beens

De documentaire van Suzanne is vorig jaar al vertoond bij ZIMIHC theater Stefanus én Zuilen. Suzanne woont zelf in de Klopvaartbuurt en wilde hier altijd al eens een film over maken. Tijdens wandelingen door de buurt zag ze telkens andere dingen om te filmen: buurtbewoners die de vaart schoonmaken, een jongetje dat aan magneetvissen doet, een gure winterse dag met een bevroren Klopvaart. 

Een voorproefje van de film kun je bekijken op de website van Suzanne van Leendert

Stichting Overfit in Overvecht: meer dan alleen lichaamsbeweging

jamna ghoula stichtingoverfit foto carilijnepietersSporten is méér dan alleen lichaamsbeweging, dat hoef je Jamna en Adam van Stichting Overfit niet te vertellen.

FOTO: Carilijne Pieters

Sport verbroedert, sport verbindt, sport is leerzaam en gezond. Deze moeder en zoon geven samen laagdrempelig sportlessen voor vrouwen en kinderen in Overvecht. Samen zijn zij Stichting Overfit. Carilijne Pieters maakte een video over het werk van hun bewonersinitiatief. Zij deed dit in het kader van de wijkaanpak Samen voor Overvecht. 

Meer weten over de wijkaanpak Samen voor Overvecht?

Kijk op echtovervecht.nl/samen-voor-overvecht

Bekijk het filmpje hieronder: 

Back to top