Zomerfestivals in Overvecht: Buurtcamping, Tweetakt en Hazy Weekender

header buurtcamping parkdegagel festival 2021Mis deze festivals in Utrecht Overvecht niet!

Gelukkig is er weer van alles mogelijk qua cultuur en evenementen. Deze zomer zijn er diverse festivals waar je van kunt genieten. We starten met De Buurtcamping Park de Gagel op 17 juli, gaan door met Festival Tweetakt vanaf 26 augustus en eindigen met het Hazy Weekender bierfestival op 4 september.

Buurtcamping Park de Gagel 17 juli

De Buurtcamping Park de Gagel is een echt Overvechts festival. Deze keer duurt de buurtcamping één dag (zonder overnachting). Wat blijft is de feestelijke festivalsfeer in Park de Gagel. Op het ZIMIHC buitenpodium geniet je van het Blovi Saxofoonkwartet, Luuk Lenders, Color Chaning Egg en DJ's die afsluitend een silent disco verzorgen. Daarnaast is er volop sport en beweging i.s.m. Sport Utrecht, met o.a. een basketbal clinic, breakdance, kickboxen en yoga. Verder is IJsclub Siberia aanwezig met een theaterworkshop, de populaire zeepbaan, een waterbattle en natuurlijk een kampvuur en BBQ. 

Toegang is gratis, kijk voor alle informatie op de website van Buurtcamping Park de Gagel.

Zomereditie van Dreefnieuws is uit!

cover juni 2021Het is eindelijk zomer. Hoe kunnen we dat beter vieren dan met een nieuwe editie van ons wijkmagazine? In deze Dreefnieuws komen diverse bewoners aan het woord over de toekomstige (mogelijke) bouwplannen in onze wijk, bekend als De Werkplaats. Zij willen het groen in de wijk graag behouden, omdat dat hard nodig is. 

Alles is eindelijk weer zo goed als open, dus we kunnen weer genieten van cultuur bij ZIMIHC theater Stefanus en Stut Theater, van de haverkoeken van Coffeemania, genieten op het grote terras van Fort aan de Klop of het nieuwe terras van de Noordertuin bij tuincentrum Steck. 

Geniet van de zon in een van de parken, kijk wat er in de speeltuinen gebeurt of maak een van de lekkere recepten uit deze Dreefnieuws. Wij hebben er zin in.  

In deze editie

Verder hebben we in deze Dreefnieuws portretten van Humayoun Fatah, Fredrike de Winter, Merel Saarloos, Mitchel Breed en Hasan el Kaaoichi. Op de cover staat vrijwilliger Lenny Claasen die de Expogroep begeleidt; kunstenaars in deze groep organiseren een eenmalige kunstexpositie in de Utrechtse binnenstad (locatie en datum zijn inmiddels bekend).

We besteden aandacht aan Overvecht aardgasvrij, mantelzorgmakelaar Ankie Baas, de laatste resultaten van de wijkaanpak Samen voor Overvecht, veiligheid op bedrijventerrein Nieuw Overvecht en sociaal innoveren bij Mitros. 

Sjanghaipark in Overvecht bestaat 50 jaar: bewoners vieren feest!

Sjanghaipark 50jaar repetitie theatralewandelingIn de eerste week van september 2021 vieren bewoners rond het Sjanghaipark feest. Reden is het 50-jarig bestaan van dit bijzondere park in onze wijk. Er zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd, met veel muziek, theater, natuurverkenningen en spelactiviteiten.

Tussen woensdag 1 september en zaterdag 18 september zijn er volop leuke activiteiten: een STRUINDAG door het park, een dwaalsafari met kunstenaar PJ Roggeband, hutten bouwen voor kinderen (samen met Utrecht Natuurlijk), een sport- en speldag, een voetbaltoernooi, jou-de-boule. Culturele activiteiten ontbreken natuurlijk niet, met een theatrale wandeling door Stut Theater, een muziekoptreden en de onthulling van het boek 'Sjanghaipark, experimenteel geworteld in het alledaagse'. Zondag 5 september is een speciale dag met een bezoek van burgemeester Sharon Dijksma. 

Een park voor en door bewoners

Het Sjanghaipark is een van de eerste projecten in Nederland waarin bewoners samen met kunstenaars het initiatief namen om de eigen woonomgeving op een speelse manier in te richten. Hierbij hoorde veel natuurlijk groen waarin kinderen vrij konden spelen, in plaats van de keurig aangeharkte heesterperken van de gemeente. Het was het begin van het Sjanghaipark. Inmiddels is het een volwassen park met een eigen karakter, maar nog altijd onderhouden door een actieve groep bewoners. 

Urban Street Games in Overvecht laat jongeren zien wat je kan bereiken

Urban Street Games bij SVO De Dreef, foto: Carilijne PietersOp zondag 13 juni konden jongeren uit Overvecht sportief aan de slag tijdens de Urban Street Games. Dit evenement op de velden van voetbalvereniging SVO De Dreef is speciaal voor én door jongeren georganiseerd. Camjo Carilijne Pieters was aanwezig om er een videoreportage van te maken.

Evenement voor jongeren

Tijdens de Urban Street Games zijn er allerlei sport- en straatevenementen voor jongeren tot 17 jaar. Denk aan een panna-arena, een voetbal-doelendoek, kickboksen, basketbal, een bootcamp parcours, BMX-baan, een FIFA-skillgame... Stichting JoU en twintig rolmodellen zijn betrokken bij de organisatie Salim, 18 jaar en geboren in Overvecht, is zo'n rolmodel: "Wij willen een voorbeeld zijn voor de jongeren, om te laten zien wat je wél kan bereiken." Hun boodschap: Waar een wil is, is een weg. Blijf altijd je dromen volgen!

Samen voor Overvecht

Partners die meedoen met de Urban Street Games zijn onder andere Bourdif Gym, FC Utrecht, SportUtrecht en De Fietsmeesters. De gemeente Utrecht ondersteunt het evenement vanuit de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Het versterken van het toekomstperspectief van jeugd in onze wijk is een belangrijk speerpunt voor de wijkaanpak. Vandaar dat de gemeente graag een bijdrage levert aan dit evenement. 

Een dag feest in Overvecht tijdens Buurtcamping Park de Gagel 17 juli

buurtcamping parkdegagel 2021 Er komt een mooi feestje aan in Park de Gagel waar je bij moet zijn! Op zaterdag 17 juli van 12.00 tot 20.00 uur kun je een dag op vakantie in eigen park, op De Buurtcamping Park De Gagel in Utrecht Overvecht.

De buurtcamping is deze keer zonder overnachting, maar mét een heel tof programma vol muziek, dans, workshops, sport- en spel. Natuurlijk is er ook weer een BBQ, kampvuur en 's avonds silent disco! Toegang is gratis!

Er zijn Buurtcampings door heel Nederland te vinden. Overal ontmoeten buurtbewoners elkaar in een leuke, ontspannen vakantie- en festivalsfeer.

Wil jij helpen? 

Er zijn nog vrijwilligers nodig, dus vind je het leuk om te DJ'en, helpen met lampjes ophangen, kids te schminken, te BBQ'en of het kampvuur goed op te stoken? Mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit kun je zoal doen als vrijwilliger: 

- Optreden (muziek / dans etc.);
- Een activiteit organiseren;
- Barbeque-master te zijn;
- Helpen met aankleding, op- en afbouw;
- Sfeerbeheer / aanspreekpunt zijn.

Of wil je met jouw organisatie op een andere manier meedoen?
Neem dan vooral contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gemeente en Werkplaats Overvecht onderzoeken buurtaanpak Overvecht Noord

Foto: speelplaats aan de Haifadreef - Ankaradreef (THEMA-dreven), Olivier BeensHaalbaarheidsonderzoek naar ingrepen rond THEMA-dreven, Zambesidreef en Tigrisdreef.

De gemeente heeft de ambitie om Overvecht te versterken met de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Ook ligt er een flinke opgave om voor meer woningen te zorgen, en dus ook in onze wijk. De gemeente heeft samen met de Werkplaats Overvecht afgesproken om een onderzoek te starten naar de haalbaarheid in twee buurten in Overvecht Noord.

Het doel is de kansen voor wijkverbetering te onderzoeken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van meer woningen, meer aantrekkelijke groene verblijfsplekken, meer ruimte om te sporten en te spelen, en extra maatschappelijke voorzieningen. De Werkplaats is één van de partners waar de gemeente mee samenwerkt in de wijkaanpak.

THEMA-dreven en TiZa-dreven

Vanuit de wijkaanpak lopen in Overvecht Noord twee buurtaanpakken waarin gemeente, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties samenwerken. Doel is om de buurten veiliger en schoner te maken en om kansen te vergroten dat mensen hier met plezier wonen. De twee buurtaanpakken lopen in de THEMA-dreven en in de Zambesidreefbuurt. Ook gaan woningcorporaties op diverse plekken in Overvecht aan de slag met het renoveren van flats, waaronder in deze twee buurten.

Back to top