Kinderen en buurtbewoners openen Tiny Forest in Overvecht

kinderen cleophasschool en spoorzicht openen tinyforest van brammendreefKinderen van de Jenaplanschool Cleophas en OBO Spoorzicht hebben woensdag 7 april een nieuw Tiny Forest geopend! Zij deden dat samen met buurtbewoners aan de Van Brammendreef. Het Tiny Forest krijgt de naam ‘Het Wonderlijke Bos’.

De naam is door de kinderen zelf bedacht. Alle kinderen adopteerden hun eigen boom, die ze in de toekomst kunnen onderzoeken en verzorgen. Het IVN heeft vooraf een les over het bos verzorgd. Het is alweer het zevende Tiny Forest in Utrecht. 

Een klein wild stadsbosje

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid bosje zo groot als een tennisbaan met inheemse soorten (dat zijn bomen die al heel lang voorkomen in Nederland). In een open ruimte van het Tiny Forest krijgen de kinderen op warme dagen buiten les over de natuur. 

Fijn voor mensen en dieren

Het bos trekt veel planten en dieren en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Ook vangt het water op als het hard regent in de stad. Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en egeltjes, maar ook voor de buurt.

Sinds 2019 is Utrecht partnergemeente Tiny Forest, een initiatief van IVN om samen met gemeenten, buurtbewoners en scholen de natuur in de stad dichterbij te brengen. De andere zes Tiny Forests zijn te vinden in het Majellapark, Cremerstraat (Nieuw Engeland), Muziekplein (Terwijde), Baden Powellpark (Tolsteeg), Utrecht Science Park en op het schoolplein van de Beatrixschool in De Meern.

Speciale uitgave van Dreefnieuws over ouderen

cover dreefnieuws april 2021 - ouderenspecialWaar vinden senioren in Overvecht informatie op maat? Daar hebben wij het antwoord op: In de nieuwe Ouderenspecial van Dreefnieuws, het magazine van Echt Overvecht. Deze unieke uitgave is gemaakt op verzoek van de Alliantie Seniorvriendelijk Overvecht. Een prachtig bewaarmagazine boordevol goede tips en nieuws op maat van en voor ouderen in Overvecht.

Feestelijke lancering op 7 april

Op woensdag 7 april van 12.00 tot 13.00 uur wordt deze special feestelijk gelanceerd. Voor het digitale feestje zijn meer dan 100 mensen die betrokken zijn bij dit project uitgenodigd. Een klankbordgroep van tien ouderen heeft afgelopen maanden wekelijks meegedacht over de inhoud en feedback gegeven op de ideeën. De vrijwilligers van Dreefnieuws gingen daarna hard aan de slag om mooie foto’s te maken en mensen te interviewen. Het resultaat is de Ouderenspecial, die vanaf 8 april huis-aan-huis wordt bezorgd bij alle 14.000 huishoudens in Overvecht. Ook komt de Ouderenspecial op twintig locaties te liggen.

Portret van Overvechter Martijn de Gooijer

Martijn de Gooijer, fotograaf: Busra KondakciBüsra Kondakci maakt portretten van wijkbewoners voor Echt Overvecht. Dit is alweer haar derde portret: Martijn de Gooijer (43 jaar, woont in de Antoniusbuurt).

TEKST en FOTO: Büsra Kondakci

‘Ik ben Martijn de Gooijer (43) en woon al zo’n 4,5 jaar in Overvecht. Samen met mijn vriendin, onze kindjes en kat Eddie wonen wij heel fijn in het nieuwbouwwijkje naast zwembad de Kwakel. Destijds stonden er nog oude gebouwen, aan de hand van wat plaatjes hebben we de beslissen moeten maken om hier te komen wonen. Toen we een rondje liepen in de omgeving waren we gelijk verkocht. Er is zo veel groen! En de diversiteit in zowel de woningen als de bewoners sprak mij erg aan.

Overvecht heeft veel plekken die ik heel mooi vind, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn eigen huis de fijnste plek in Overvecht vind. Ik woon heel prettig hier, en dat heeft met allerlei dingen te maken. Ik ben een type die graag mensen aanspreekt op straat en verbind. Effe snel een babbeltje, daar hou ik wel van.'

Expogroep van WIJ 3.0 De Strooij in Overvecht organiseert kunstexpositie

WIJ 3.0 De Strooij Expogroep Bij De Strooij in Overvecht zijn er volop creatieve activiteiten voor deelnemers van WIJ 3.0, een organisatie voor activering en re-integratie in regio Utrecht. Sommigen van deze deelnemers waren eind vorig jaar toe aan een nieuwe stap. Daarom is in oktober 2020 de Expogroep ontstaan. Deelnemers die meer willen doen of die hun werk eenmalig willen exposeren, doen mee aan deze activiteit.

Expositie en sprookjesboekje

De expogroep wil graag ergens in het centrum van Utrecht exposeren. Vanwege de beperkende maatregelen rond corona en de lockdown is er helaas nog geen datum bekend van de expositie. Maar zodra het kan gaat de groep aan de slag.

Natuurlijk zal de expositie een feestelijke opening hebben. Tijdens die opening ontvangen alle deelnemende kunstenaars een abstract sprookjesboekje, dat ze zelf als groep hebben ontworpen. De groep wil op 1 april 2021 klaar zijn om hun prachtige kunstwerken ergens te kunnen gaan exposeren.

Contrast

De huidige Expogroep bestaat uit zes leden: Krista, Herma, Gerald, Thea, Paul en PP. Iedere vrijdagmiddag in De Strooij krijgen ze begeleiding van Lenny Claasen en Daniëlle Visser. Het thema dat zij voor hun expositie hebben gekozen is “contrast-tegenstelling”. Alle kunstwerken hebben dus iets van contrast (zwart-wit en kleur) of ze tonen een tegenstelling (groot en klein, chaos en rust). Er zullen mooie schilderijen en tekeningen op de expositie te bewonderen zijn. Maar er zitten ook een paar samenwerkingsprojecten tussen, een handwerkproject en een kunstwerk met een verrassende mix van materialen.

Awad en Jordi zijn de nieuwe bewonersverbinders in Overvecht

Bewonersverbinders Awad en Jordi volgen Demi Jolen op. Foto: Godfried van UtrechtBewonersverbinders Awad en Jordi gaan verder met de Wijkambassadeurs

Ongeveer anderhalf jaar geleden startte het project wijkambassadeurs. Een grote drijfveer achter dit project was bewonersverbinder Demi Jolen. Nu draagt zij het stokje over aan twee nieuwe bewonersverbinders: Awad Elarbab en Jordy Keizer. In dit artikel vertellen zij hun verhaal.

TEKST: Dennis van Elten | FOTO: Godfried van Utrecht

De positieve kant van Overvecht

Eerst is het woord aan Demi: ‘De vacature van bewonersverbinder kwam op mijn pad toen ik meer voor de wijk wilde gaan doen. Deze sprak mij aan omdat ik zelf de wijk als mooi en positief ervaar, en het belangrijk vind om bewoners een stem te geven. Ik merkte dat er veel mensen een beeld hebben van Overvecht dat niet klopt en dat er veel bewoners zijn met goede ideeën voor de wijk. Ik geef het stokje door omdat ik een grote droom ga najagen: ik ga naar het Franse platteland.

Ik kijk positief terug op mijn tijd met de wijkambassadeurs. Ik heb bijzondere mensen met veel kracht ontmoet, die zich allemaal ontzettend hard inzetten voor onze wijk. Ik ben blij dat het een diverse groep is, die op verschillende manieren meedenkt en doet. Ook vind ik het jammer dat mijn betrokkenheid stopt, een hecht netwerk opbouwen heeft tijd nodig. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Jordy en Awad er een mooi vervolg aan gaan geven.’

Meld je nu aan voor de ZIMIHC Kunstroute in Overvecht

ZIMIHC Kunstroute Zuilen appscreenBen jij een kunstenaar en woon je in Overvecht?

Geef je op voor de ZIMIHC Kunstroute! Van 23 april tot en met 7 juni 2021 organiseert ZIMIHC theater Stefanus namelijk de Kunstroute. Ook nu de theater dicht zijn, blijft ZIMIHC natuurlijk hét podium voor amateurkunst in onze wijk. Dus maken we van de buitenruimte een podium: een kunstroute langs kunstenaars in Overvecht. 

Kunst te zien en te horen

De ZIMIHC Kunstroute is een wandelroute langs kunstwerken door de hele wijk Overvecht. Via een app worden bezoekers langs een route vol kunst geleid, terwijl ze wandelend de wijk Overvecht op een nieuwe manier leren kennen. En jij kunt als kunstenaar één van de exposanten zijn die zijn werk laat zien of horen tijdens deze route!

Wil je alvast een Kunstroute lopen? Die van onze buurwijk Zuilen staat al online. Je kunt de route lopen met behulp van de app 'izi Travel'. Kijk hier voor alle info. 

Lees verder...

Back to top