Dreefnieuws Winter 2020 is uit!

portret Ciska Rensen door Neeltje Klein Dreefnieuws december 2020De winterfrisse Dreefnieuws is uit! Deze week - en misschien de komende dagen nog - stoppen onze bezorgers hem in je brievenbus. Omdat we dit jaar een extra Dreefnieuws Special hadden, is het alweer nummer vijf van 2020. Op de cover staat deze keer Overvechter Ciska Rensen (38 jaar), gefotografeerd door Neeltje Klein. Deze relatiecoach en mediator woont sinds een paar jaar in het Antoniuskwartier.

Corona in Overvecht

Deze Dreefnieuws schenkt veel aandacht aan corona: Hoe slaat de horeca in onze wijk zich door de coronacrisis heen? Aziatisch restaurant Soen Lie bijvoorbeeld, al 51 jaar in onze wijk, of Fort aan de Klop, Coffeemania, brouwerij Vandestreek met hun online Bierbingo... Maar ook: Hoe is het om corona te hebben gehad? Radj Ramcharan kan erover meepraten. 

Wijkgenoot Meriem Khairoun heeft op een heel directe manier te maken met corona. Zij werkt op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum: "Wat ik het allerergste aan corona vind, is dat veel mensen heel eenzaam zijn gestorven. Ook dierbaren van ons in Overvecht." We moeten nog even goed volhouden om het virus samen te verslaan. 

Over discriminatie

Verder hebben we aandacht voor discriminatie in Overvecht. Deze zomer waren de grote Black Lives Matter protesten in de Verenigde Staten. De redactie vroeg zich af hoe het zit met discriminatie in onze wijk. Aan het woord komen jongerenwerker Hanae Haddouche en Leroy Lucas, mede-initiatiefnemer van de Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht. 

Mensen met vragen helpen, dat is Buren helpen Buren

buren helpen burenBuren helpen Buren - Samen voor Overvecht

Buren helpen Buren is een bewonersinitiatief in Overvecht. Vrijwilligers helpen bewoners met vragen waar ze zelf niet uitkomen. Over hoe je een U-pas aanvraagt bijvoorbeeld, hoe je iets op je telefoon doet of over wat er nu precies in die officiële brief staat. 

Buren helpen in je eigen wijk

Bewoners zagen dat mensen met vrij simpele vragen terecht kwamen bij het Buurtteam, een organisatie die professionele hulp biedt aan bewoners. Dit maakte de wachtlijsten voor mensen die ondersteuning nodig hebben langer. De Buren vonden het daarom handiger om mensen met relatief eenvoudige vragen zelf te helpen. 

Mark Verhoef: "Je ziet gewoon dat mensen heel dankbaar zijn voor de hulp die ze krijgen, al is het maar een kleine vraag. Dat ze toch ergens terecht kunnen... Ik vind het heel mooi dat we het gewoon kunnen oplossen met elkaar in de wijk."

Camjo (camerajournalist) Carilijne Pieters maakte voor Samen voor Overvecht een video over dit bewonersinitiatief. Bekijk de video op ons YouTube-kanaal of onderaan dit artikel.  

De geschiedenis van Utrecht Overvecht in tien verhalen

Kerk Blauwkapel, foto: Godfried van UtrechtOvervecht bestaat al 60 jaar. Maar de plek waar de woningen zijn gebouwd bestaat natuurlijk veel langer. Voor de Dreefnieuws Special in 2020 schreef Simon de Wilde over de geschiedenis van de wijk, in tien verhalen. 

TEKST SIMON DE WILDE | FOTO’S GODFRIED VAN UTRECHT 

1 Wildernis en woestenij

Een zee van groen gras met daartussen bloemen, water en af en toe een boom. Dit landschap heet veenweide en was feitelijk een moerasachtig gebied, een woestenij. Zo zag het gebied waarop Overvecht is gebouwd eruit in de tijd dat Nederland nog maar zeer dunbevolkt was. Met name langs de rivier de Vecht is al sinds duizenden jaren sprake van menselijke activiteit. Deze meanderende rivier slingert in het noorden van de stad door het veenweidegebied. Doe je ogen maar eens dicht en stel het je voor. Geen flats en dreven, maar een uitgestrekte zee van groen.

Wist je dat?
In Park de Watertoren heb je aan de Moezeldreef een stukje Overvecht waar je kunt zien hoe het er vroeger heeft uitgezien. Het ligt ingeklemd tussen de Moezeldreef en het water en je hebt er uitzicht op de watertoren.

2 Veranderend landschap

Sinds de middeleeuwen zetelt in de stad Utrecht de bisschop. Omdat de katholieke kerk heel rijk was, bezat de bisschop van Utrecht (Adelbold II, die onder andere opdracht gaf tot de bouw van de Dom) veel land. In de stad en daarbuiten stonden kloosters waar monniken leefden. Zij maakten land geschikt voor landbouw. De monniken deden dit in opdracht van de bisschop. Dit proces van land bewerken heet ontginnen. Er werden dijken aangelegd en sloten gegraven. De Klopvaart in Overvecht is zo’n aangelegde sloot. Daarmee werd het water afgevoerd naar de Vecht. Na het jaar 1000 werd het moerasgebied waar Overvecht nu ligt, geschikt gemaakt voor landbouw.

Comedian en Overvechter Anuar: Ik leef mijn droom

Komiek Anuar, foto: Ebru AydinComedian Anuar groeide op in Overvecht en woont er nog steeds. In zijn shows en daarbuiten doet hij zijn best om het imago van zijn ‘wijkje’ te veranderen. ‘Over de mooie mensen hier hoor je niets in de media, alleen over die jongens met ballonnetjes en blikjes Red Bull.’

TEKST: MARLIES DINJENS EN SIMON DE WILDE | FOTO: EBRU AYDIN 

Wat leuk dat je mee wil werken aan een interview over Overvecht.

‘Natuurlijk, ik ben vereerd om mee te werken om Overvecht positief op de kaart te zetten. (Lachend) Ik doe al 20 jaar mijn best. Serieus, als mensen eenmaal in Overvecht zijn geweest, worden ze echt verliefd op de wijk. De media schetsen al jaren een negatief beeld. Overvecht is een ouderwetse volksbuurt. Zoals Ondiep, Zuilen en Hoograven. Daar wordt wel eens rottigheid getrapt. Als het in, pak ‘m beet, Zeist ook een paar keer in een jaar gebeurt, krijg je ook een negatief beeld. Dan krijgt een wijk een slechte naam.

‘Ik leef als comedian iedere dag mijn droom’

 

Kijk, 97% van de mensen doet zijn best, maar er zitten altijd een paar rotte appels in de mand. De media focussen op die rotte appels. Maar de mooie mensen eromheen zoals de hartchirurg, de econoom of de advocaat, niemand die je daarover hoort. Alleen de jongens die Red Bull drinken en ballonnetjes consumeren krijgen aandacht. Ik focus mij op de mooie mensen. De mensen die er iets van willen maken. In mijn shows probeer ik een ander beeld neer te zetten.’

Eet Mee: ontmoet nieuwe mensen tijdens een video-etentje

Video-etentje via Eet Mee, foto: Inge Pont
Eet samen (online) en ontmoet nieuwe mensen

Hou je van een goed gesprek? Kook je graag voor anderen? Wil je mensen ontmoeten die je normaal niet tegen zou komen? Wat je reden ook is, Eet Mee is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen. En in tijden van corona kan dat gewoon online! 

FOTO: Inge Pont

Het is spannend met de toename van corona-besmettingen. Veel mensen werken en studeren thuis. Ook uitjes in onze vrije tijd zijn er minder. Daarom is het belangrijk om in contact met elkaar te blijven.

Uit je thuisbubbel met video-etentjes 

Tijdens de lockdown - in het voorjaar van 2020 - is Eet Mee begonnen met het aanbieden van video-etentjes. Die maken het mogelijk om uit je eigen omgeving te stappen en nieuwe mensen te leren kennen. Of de taal te oefenen. Je kookt voor jezelf, maar zit toch samen aan tafel, met iemand die Eet Mee voor jou heeft uitgekozen.

Heerlijk winters pakket nu te bestellen bij Utrecht Natuurlijk

Winters pakket van Utrecht NatuurlijkMet dit pakket steun je de Utrechtse stadsboerderijen en stadstuinen

Speciaal voor de koudere dagen heeft Utrecht Natuurlijk een heerlijk, winters pakket voor je samengesteld. Het pakket zit vol met Utrechtse en biologische producten. Leuk om cadeau te geven. Bestel het nu online en haal het af bij Gagelsteede!

In het pakket vind je bijvoorbeeld een heerlijke fles appelsap van echte Utrechtse appels; met een recept om de koude dagen door te komen. Als kerstpakket is het een echte aanrader. Er zitten kerstkoekjes bij uit eigen keuken van Utrecht Natuurlijk, met het (makkelijke) recept erbij. Zo kun je ze ook lekker thuis bakken met de kids. Verder krijg je een handgemaakte vetbol voor de tuinvogeltjes, interessante tuintips voor in de winter, chutney, chips en tegoedbonnen voor warme chocolademelk. 

Met dit pakket steun je de Stadstuinen en Stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk - in Overvecht Gagelsteede en stadstuinen Klopvaart en Plutodreef. De honing, thee en olijfolie zijn allemaal puur, lokaal óf biologisch. Het pakket kost €39,95. 

Hoe werkt het?

Bestel via het formulier onderaan deze pagina op de website van Utrecht Natuurlijk. Vul je gegevens in en geef aan op welke locatie je het winterse pakket komt ophalen (in Overvecht: Gagelsteede). Kies een datum, Utrecht Natuurlijk neemt contact met je op daarover. 

Back to top