Kinderen van de Johannesschool maken kunstwerk over vrijheid

Kinderen van de Johannesschool voor hun kunstwerk, een project van Stichting MoveProject van Stichting Move: Vrijheid in Overvecht

Groep 7 van de Johannesschool in Utrecht Overvecht en studenten van het UVSV en USC hebben zich de afgelopen maanden ingezet voor de wijk Overvecht. Zij organiseerden samen een project rond het thema vrijheid. De studenten en de kinderen brainstormden over wat vrijheid voor hun betekent. Voelen ze zich veilig in Nederland? En in de wijk Overvecht? Wat kan beter?

Na verschillende brainstormsessies op school, maakten zij onder leiding van kunstenaar Jasper-Willem de Boer een prachtig houten kunstwerk voor de wijk. Hier kwamen hun ideeën over vrijheid naar voren, waarmee ze de buurt willen inspireren.

Hoe kun jij je eigen buurt verbeteren?

De Johannesschool doet mee aan een Move-project. Stichting Move laat kinderen uit wijken als Utrecht Overvecht ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. Dit doen zij door deze kinderen te koppelen aan studenten. In een kort project leren ze elkaar kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. De studenten helpen met de uitvoering van de plannen. De ideeën en talenten van de kinderen staan hierbij altijd voorop. Dit jaar organiseerde Move dit project in samenwerking met het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. Het V-fonds draagt hieraan bij door projecten zoals deze mogelijk te maken.

Kinderen ontdekken hun mogelijkheden

johannesschool post-it vrijheidDe uitkomst van het project was dat de kinderen heel graag een kunstwerk wilden maken voor op school, in samenwerking met kunstenaar Jasper-Willem de Boer. Het is een houten kunstwerk in de vorm van vleugels geworden. Met post-its konden zij hun ideeën over vrijheid hieraan ophangen (zie foto’s). De studenten waren verrast over de uiteenlopende ideeën van de kinderen over vrijheid. Eén van de leerlingen zei bijvoorbeeld:

"Ik hoop dat kinderen veilig kunnen opgroeien in Overvecht. En dat ouderen veiliger kunnen wonen."

Weer een andere leerling zei: "Geen oorlog. In elk land niet. Het is niet goed. Zo leven we beter. Zo hebben we geen ruzie." De kinderen hopen dat dit kunstwerk iedereen in Overvecht inspireert om goed met elkaar om te gaan.

Over Stichting Move

Stichting Move staat voor duurzame verbindingen in de samenleving realiseren. Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Tijdens maatschappelijke projecten ontdekken zij hun talenten en leren zij wat ze daarmee kunnen doen. Al meer dan 16.000 kinderen en jongeren deden mee aan een Move-project.

Meer over Stichting Move
Meer over de Johannesschool 

Bron: Stichting Move

 

Vreedzame School

In Overvecht werkt tweederde van de basisscholen met het programma van de Vreedzame School. Dat is een programma dat kinderen leert om goed met conflicten om te gaan en dat kinderen zelf verantwoordelijk maakt voor het klimaat in de klas en op school. Kinderen krijgen een stem, die serieus wordt genomen, en ze leren verantwoordelijkheden op zich te nemen. Overvecht is de wijk die het langst bezig is met De Vreedzame School en met groot succes.

In Overvecht wordt inmiddels hecht samengewerkt met allerlei partijen in de wijk. Vandaar dat we in Overvecht niet alleen spreken van een Vreedzame School, maar zelfs van een Vreedzame wijk!

Kaart Overvecht

Back to top