Theater na de Dam: Jongeren maken podcast over de oorlog

podcast alsof we ergens induiken - stut theater overvecht en theater na de damAlsof we ergens induiken

Ieder jaar maken Stut theater en Theater na de Dam een voorstelling in het kader van 4 en 5 mei, waarmee het herdenken van de oorlog meer betekenis krijgt. Door de corona-maatregelen is het nu niet mogelijk om bij elkaar te komen. Maar met wat improvisatie is wél iets moois ontstaan: de podcast 'Alsof we ergens induiken'.  

Gesprekken over Utrecht tijdens de oorlog

Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sophie Plekker en Celestine van Rijswijk in de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieruit is de podcast 'Alsof we ergens induiken' ontstaan. Jong en oud spreken elkaar en delen verhalen en gedachten. De theatermakers onderzoeken, luisteren en vragen zich af wat vrijheid is. Sommige mensen ervaren deze bizarre (corona)tijd als iets nieuws, voor anderen voelt het als een herhaling van zetten.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren door heel Nederland zich in om 4 en 5 mei betekenis te geven. Online gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog vormen de start van een voorstelling. Er wordt - in veel verschillende vormen – iets waardevols van gemaakt. We staan stil bij het verleden, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.

De makers: 

Regie: Sophie Plekker & Celestine van Rijswijk
Muzikant en podcast maker: Ruben Bosch
Jongeren: Silvijn, Juno, Elaya, Aaf, Olivia en Eilia
Vertellers: Ria Hartog, Bert Tijssen, Albert de Gooier, Loek Middel, Wilma Luyke, Martien Hunnik
Met dank aan Mikkie Schmitz en zorgorganisatie Vecht en IJssel

 

Luister de podcast hier: 

 

 

<loadposition verhalencultuur>

Ontdek cultuur in de wijk Overvecht

Cultuur Platform Overvecht (CPO) zet cultuur in Overvecht op de kaart. Van theater en concerten, tot leren tekenen, breien, houtbewerken of Dj'en. En van festivals tot ballet of exposities beeldende kunst. Overvecht heeft bijzonder veel cultuur te bieden. Ontdek wat de wijk in petto heeft. In deze lijst staan organisaties, muzikanten, kunstenaars, enzovoort, die in Overvecht wonen en/of werken (permanent of regelmatig). 

 

Kunstroute

Overvecht heeft veel kunst in de openbare ruimte. In parken, op pleinen, aan gevels. Van metershoge beelden tot kleine verborgen geheimen. De kunstroute Overvecht - gemaakt door HIK ontwerpers - laat je lopend of op de fiets door de wijk trekken en deze kunstwerken ontdekken. De route begint bij Coffeemania op station Overvecht. Je mag de kunstroute gratis downloaden
 

CPO op Facebook

Kaart Overvecht

Back to top