Onze Halsbandparkieten

Halsbandparkiet serie2012 640Groene flitsen die luid kwetterend langs de hoge flats van Overvecht scheren. Groene Halsbandparkieten zijn een aparte verschijning. Ooit als exoot uitgezet in Amsterdam, zijn ze via de Vecht naar Utrecht gekomen. Tegenwoordig komen ze in veel steden in Nederland voor. 

Ze doen het heel goed in Nederland, ook al horen ze hier eigenlijk niet thuis. Bang zijn ze niet, deze vogels. Op een mooie winterdag, lok je ze vrij eenvoudig naar je balkon. Hang wat pinda's op, of zonnebloempitjes, en ze zullen vroeg of laat verschijnen. Veel Overvechters zijn verzot op deze mooie beesten. 

Let wel, ze maken er een behoorlijke rotzooi van op je balkon. Maar het is het waard. Prachtig is het om ze te zien balanceren op bibberige waslijnen. Op de kop hangen om bij dat kleine voerbolletje te komen is geen probleem voor deze acrobaten. 

Op Facebook deelden wij deze foto van een paar jaar geleden. Onze volgers konden de foto wel waarderen; met meer dan 100 likes en ruim 5000 "views" is het de op een na best bekeken Facebookpost die we hebben. "Soms zitten er een stuk of zes in de tuin, naast staartmezen, roodborstjes, boomkruipers, koolmezen etc. een genot om naar te kijken", schrijft Ellen. "11 stuks", reageert Astrid, die duidelijk de meeste Halsbandparkieten in haar tuin heeft rondhangen. De vogels zorgen voor een warme sfeer: "Als ze tekeer gaan, lijkt het net of je in de tropen zit", vindt Petronella. 

Terwijl ik deze tekst aan het typen ben, hoor ik ze buiten roepen, zo hard dat ze de wind overstemmen. En ik denk aan de ijsvogel die gisteren voor mijn fiets langsvloog, of de schildpadden die je heel soms in de Klopvaart en de vijver van Park de Gagel ziet zitten. Best wel mooi, die Overvechtse stadsnatuur. 

Tekst & beeld: Olivier Beens

Back to top