Maak kennis met Stan en Sharon, bewoners van Plan Einstein Pahud in Overvecht

Bij het azc aan de Pahud de Mortangesdreef wonen ook jongeren. Ze zijn daar komen wonen, omdat ze het leuk vinden om iets voor de wijk en voor vluchtelingen te doen. Maak kennis met Stan (28), bewoner sinds januari op Plan Einstein Pahud in Overvecht en met Sharon, bewoner sinds vier maanden.

TEKST: Rachella Bridgewater en Eva Leen

Stan: Hoe begint je dag op de Pahud?

‘Mijn wekker gaat meestal om 07.00 uur af. Dan neem ik vlug een douche en maak voor het ontbijt yoghurt met cruesli. Intussen smeer ik mijn brood en spring daarna op de fiets naar het UMC waar ik nu stage loop.’

Hoe is het om hier te wonen?

‘De start was wat moeizaam, maar nu de studio waarin ik woon helemaal is ingericht, zit ik hier heel lekker. Ik leer intussen de medebewoners kennen, en dat maakt het leven hier nog leuker. Op de kookavonden kun je makkelijk contact leggen met de azcbewoners. Tijdens het koken en eten vertellen ze verhalen over het land waar zij vandaan komen en over hun cultuur, maar ook vertellen ze soms hoe moeilijk het is om in een nieuw land als Nederland te leven met zoveel onzekerheden. Ik heb echt hele indrukwekkende verhalen gehoord van hen. En natuurlijk delen we ook lekkere recepten met elkaar. Als de taal nog wat lastig is, komen we met handen en voeten ook een heel eind. Door hier samen met vluchtelingen te wonen, begrijp ik zoveel meer van hen dan vroeger toen ik alleen in het nieuws verhalen over hen hoorde.’

‘Tijdens het koken en eten vertellen ze verhalen over het land waar zij vandaan komen’

Waar kom je nog meer in de buurt?

‘Ik vind het fijn om aan de rand van Utrecht te wonen. Zelf kom ik uit een klein dorp, waar ik dicht bij de natuur woonde. Net als in Overvecht, want als ik hier de straat oversteekt, ben ik in Ruigenhoek waar je heerlijk kan wandelen en hardlopen. Ook het winkelcentrum is om de hoek, en de supermarkt is nog dichterbij. En met mijn vrienden kom ik graag in Oproer, een leuk café waar we een biertje kunnen drinken.’

Maak kennis met Sharon (28 jaar), zij woont nu vier maanden op Plan Einstein Pahud.

Sharon: Hoe begint jouw dag op de Pahud?

‘Elke morgen lees ik het liefst eerst even in de Bijbel. Dan stel ik me open voor alles wat ik daarvan kan leren. Ik dank God voor iedere nieuwe dag en bid voor de wereld en voor de mensen om me heen. Naast mijn bordje havermout en koffie, is dit ‘geestelijk eten’ heel belangrijk voor me. En dan houd ik ervan intussen de groene polder in te kijken. Ik had nooit gedacht dat het naast de ring zo rustig zou zijn.’

Hoe is het om hier te wonen?

‘Ik vind dit een unieke plek. Omdat ik in het Midden-Oosten heb gewoond en van deze regio ben gaan houden, geniet ik er enorm van om elke dag Arabisch om me heen te horen. Iedere andere cultuur brengt weer mooie nieuwe dingen met zich mee. Ik wil graag als buurvrouw worden gezien, iemand die bewust dicht bij mensen wil wonen die in afwachting van asielprocedures zijn en vriendschap en afleiding willen. Daar moet ik meer mijn best voor doen dan ik had verwacht.’

‘Ook maak ik graag een rondje langs de vele kringloopwinkels in de wijk.’

‘Ik merk dat er een onzichtbare lijn is en dat de ‘afstand’ en verschillen tussen de mensen me soms tegenstaan. Dit valt natuurlijk vooral op als je zo heel dicht bij elkaar woont. Er wordt niet automatisch contact met elkaar gezocht door iedereen, wel door een klein groepje bewoners. Dat maakt dat ik me soms afvraag of mensen daar wel op zitten te wachten. Kan dit inderdaad positief bijdragen aan nieuwe verbindingen? We gaan het zien, maar op dit moment maken kleine dingen en mooie ontmoetingen het zeker de moeite waard!’

‘Hulde aan de man die mijn fiets met alle liefde repareerde en deze zorgvuldig nakeek, aan het meisje dat me altijd knuffels geeft als ze me ziet en aan de vrouw die vaak vraagt hoe het met me gaat, me regelmatig eten toe stopt en Arabische gedichten met me deelt. Óp naar nog veel meer van deze mooie en verrijkende momenten!’

Waar kom je nog meer in de buurt?

‘De polder is mijn favoriete plek, fijn om daar direct naast te wonen. En als het moet, kan ik binnen een kwartier in het centrum van Utrecht staan. Ook maak ik graag een rondje langs de vele kringloopwinkels in de wijk, laat ik mijn haren knippen bij woongemeenschap Overhoop en haal ik groente bij Al Najma aan de Arnodreef.’

Over Plan Einstein Pahud

Pahud is een plek voor buurtbewoners en bewoners van Plan Einstein (jongeren en azc-bewoners) om elkaar te ontmoeten, mee te doen met workshops en activiteiten of om gewoon een kopje koffie te drinken.

Op 23 september 2023 ben je welkom op de Open Dag. Meer informatie vind je in dit artikel.

Welkom bij Pahud!

Je kunt binnenlopen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 – 16.00 uur.
Waar: Pahud de Mortangesdreef 61 (naast het azc).
Spelletjesmiddag: elke vrijdagmiddag tussen 12.00-14.00 uur. GRATIS!
Muziekavond: elke vrijdagavond tussen 20.00-22.00 uur. GRATIS!

Kijk voor meer informatie op de website van Plan Einstein.