Aardgasvrije wijk Overvecht is pionieren: welke maatregelen zijn er?

De weg naar een aardgasvrij Overvecht- Noord komt in het beslissende stadium. ‘Het wordt voor iedereen spannend,’ zegt de nieuwe projectmanager Bram de Deugd, opvolger van Leendert Odijk.

FOTO/ TEKST: Eddy Steenvoorden

Voordat hij aan de slag ging in Overvecht- Noord, had Bram een vergelijkbare functie in Wijk bij Duurstede. ‘Wijk bij Duurstede is ongeveer even groot, maar daar houdt de vergelijking ook wel mee op. Overvecht- Noord is onderdeel van een grote stad, hier gebeurt veel meer.’ Dat geldt ook voor de weg naar een aardgasvrije wijk. Overvecht-Noord is de eerste wijk in Utrecht, de rest van de stad volgt. Uiterlijk 2050 is het aardgas overal de deur uit. ‘De ervaringen die we hier opdoen zijn bruikbaar in andere delen van de stad.’

Nodige ervaring

De ervaringen met bewoners zijn om meerdere redenen waardevol. ‘Een voorbeeld: tijdens de bijeenkomst van gisteren stelde iemand voor de bestaande gasleidingen in de voortuin niet te verwijderen, dan hoeven tuinen minder overhoop te worden gehaald. Zo’n suggestie nemen we zeker mee.’

Ander voorbeeld is de wijze van communiceren. ‘Bewoners die overstappen naar een nieuw warmtenet krijgen een afleverset, een soort warmtewisselaar. Je kan uitgebreid beschrijven hoe zoiets eruitziet en op welke plek het moet komen. Maar je kan ook foto’s gebruiken, veel eenvoudiger en duidelijker.’

‘Een duidelijke planning vind ik belangrijk’

‘Het is allemaal nieuw’

De inspraak en de uitvoering van de plannen staan voor de deur, maar nog niet álle eindjes zijn aan elkaar geknoopt. ‘We doen pionierswerk, het is allemaal nieuw. Er is ook niet één oplossing voor heel Overvecht- Noord, we moeten maatwerk leveren. En we hebben niet alles in eigen hand, zo zijn wetgeving en de subsidies helaas nog niet helemaal op orde.’ Waar hij zelf vooral op gaat letten als de uitvoering straks echt van start gaat? ‘Een duidelijke planning vind ik belangrijk. Iedereen moet weten waar en wanneer er dingen gaan veranderen, zodat je weet wat je kan verwachten.’

Illustratie: Eigenschappen van een slim huis - door Anabella Meijer

Ervaar zelf hoe je aardgasvrij kunt wonen

Ervaar zelf hoe je stap voor stap aardgasvrij kan wonen en kom kijken in het duurzame
Jouwhuisslimmer huis aan de Costa Ricadreef 183. Voorheen heette dit huis Gasvrij thuis. Het Jouwhuisslimmer huis kun je zien als een huis van de toekomst. Want in dit huis vind je de laatste technieken en ingrepen en apparaten op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid.

Bezoek het Jouwhuisslimmer huis

Tijdens je bezoek kom je erachter welke maatregelen er allemaal zijn, wat dit ongeveer kost, waar je rekening mee moet houden en hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Iedereen krijgt aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst een eigen gids toegewezen. Moniek Elskamp, projectleider: ‘Deze gidsen zorgen ervoor dat je alleen wordt rondgeleid langs de informatiebordjes met QR-codes die voor jou interessant zijn. Zo krijgt bijvoorbeeld de een te zien hoe een aansluiting op stadsverwarming eruitziet en een ander hoe een warmtepomp werkt.’

Natuurlijk ontworpen tuin

Naast een bezoek aan het huis krijg je ook een kijkje in de watervriendelijk ontworpen tuin. Ook heeft het schuurtje een sedumdak. ‘En natuurlijk zijn we er om je vragen te beantwoorden en praktische tips te geven om zelf aan de slag te gaan met duurzaam wonen en een klimaatvriendelijke tuin. Het voorbeeldhuis is voor iedereen de moeite waard,’ zegt Moniek.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de video voor meer informatie en plan je bezoek op de website van Jouwhuisslimmer en kijk wat jij kunt doen om jouw huis slimmer te maken.

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws nummer 33 – februari 2023
Lees hier meer artikelen over Aardgasvrij Overvecht.