Volkstuinvereniging De Doordouwers: Samen (leren) tuinieren

Zelf je groenten verbouwen, gewoon in Overvecht. Even weg van alle drukte en lekker met je handen buiten bezig zijn. Veel mensen willen het liefst een eigen volkstuin. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar. De laatste jaren is in Overvecht het samen tuinieren heel populair geworden. Volkstuinvereniging De Doordouwers aan de Gageldijk geeft dit op haar eigen manier vorm. Jetske de Jong is een van de initiatiefnemers.

FOTO’S Neeltje Kleijn | TEKST Marja de Ruiter

Jetske: ‘In 2013 zijn wij met dit project gestart. Van oudsher hebben volkstuinen ook een sociale functie voor de wijk waarmee ze verbonden zijn (in dit geval Overvecht) en wij wilden iets voor de wijk doen. En dan specifiek voor vrouwen met weinig inkomen. Mijn motivatie? Ik hou heel erg van tuinieren. Het doet een mens goed en het is gezond. Dat gun ik ook anderen.’ De volkstuinvereniging stelde een stuk grond (perceel A1) beschikbaar. Er was een klein potje met geld voor gereedschap, plantjes, zaad e.d. Dus kon er gestart worden.

Hoe werkt het?

Jetske: ‘Aanmelden voor de A1- tuin gaat informeel. Soms via ons eigen netwerk of via buurtwerkers. Wij voeren met iedereen die zich aanmeldt een gesprek. Belangrijke criteria zijn: vrouwen met weinig inkomen, samen willen tuinieren, in Overvecht wonen, minimaal een dagdeel gezamenlijk kunnen tuinieren.’

Alle culturen welkom bij De Doordouwers

Het eerste jaar meldden vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen zich aan. Nu doen vrouwen van allerlei culturen mee. Per jaar kunnen er vier vrouwen meedoen. Na dat jaar kun je, als je dat wilt en als er plek is, doorstromen naar een eigen tuin (75m2).

Zo vaak komen als je wil

Op het A1-perceel krijgt elke vrouw een stukje grond om in te tuinieren. Drie vrouwelijke vrijwilligers (Jetske, Margo en Sabine), die zelf op het complex ook een eigen tuin hebben, werken samen met de vrouwen op A1. Jetske: ‘Bij de start in het voorjaar krijgen ze wat plant- en zaaigoed. Soms krijgen we dat van andere tuinders en anders kopen we zelf wat vrouwen graag willen verbouwen. We geven vooral praktische tips en maken de vrouwen wegwijs op de tuin.  

‘Tolerantie moet je kweken zoals je plantjes kweekt. Je kunt het niet afdwingen. Het heeft tijd, aandacht en geduld nodig.’ 

Eenmaal per week wordt er een dagdeel door de vier vrouwen en een vrijwilligster gezamenlijk getuinierd. De bedoeling is dat iedereen daarbij aanwezig is. Dit is een belangrijk onderdeel van tuinieren op A1. Het werkt verbindend. Het dagdeel wordt in overleg gekozen. Verder mag je zelf net zo vaak komen als je wilt om in je eigen stuk te werken.’

Volkstuinvereniging De Doordouwers in Overvecht

Kinderen welkom

Ook kinderen mogen mee naar de tuin. De Doordouwers is een sociale vereniging. Er zijn regelmatig gezellige activiteiten. Jetske: ‘Hierdoor leren de vrouwen ook andere tuinders kennen.’ Op dit moment wordt er een verenigingshuis gebouwd. De vereniging zit vanaf 2007 op de huidige locatie. De naam De Doordouwers is bedacht door een aantal tuinders, die eerst op een ander complex tuinierde. Toen dat ontruimd moest worden duurde het heel lang voor er een nieuwe plek gevonden was. Maar uiteindelijk is het ze toch gelukt. In 2017 is de vereniging genomineerd voor de Tolerantieprijs van de gemeente Utrecht. In verband met het betrekken van mensen met allerlei achtergronden en leefstijlen.

Leuk en gezellig

De vrouwen die een stuk tuin gehad hebben bij het A1-project vonden het vooral heel leuk en gezellig om samen te tuinieren en samen koffie/ thee te drinken. Katouar: ‘Als ik op de tuin ben, ben ik blij. De tuin geeft me veel rust. Thuis is het met een groot gezin heel druk. Het is voor mij echt een uitje. Het geeft een bijzonder gevoel om met zelfgekweekte koriander en courgette naar huis te gaan. ‘

Interesse in De Doordouwers?

Geef je dan snel op. Op 1 april start het nieuwe tuinseizoen. Wil je ook tuinieren bij het A1-project, stuur dan een e-mail naar Jetske de Jong. Zij neemt dan contact met je op.

De volkstuin van De Doordouwers ligt aan de Gageldijk nummer 7, vlakbij tuincentrum Steck. De tuinenpark is onderdeel van het Noorderpark en ook openbaar toegankelijk.

De openingstijden variëren met de seizoenen, je vindt ze bij de toegangshekken. Geniet van een wandeling over het tuinenpark met respect voor flora, fauna en de (privé)tuinen.

Volkstuin De Doordouwers
Gageldijk 7, Utrecht
Website: vtvdedoordouwers.nl

Dit artikel verscheen eerst in Dreefnieuws magazine – lente 2022.
Meer over ontspannen in Overvecht