Welkom in de Amazonetuin bij Gezondheidscentrum de Amazone

Op de hoek van de Paranadreef en de Amazonedreef ligt het gezondheidscentrum De Amazone. Het is een van de acht gezondheidscentra in Overvecht. Maar wel een hele bijzondere. Het centrum is in 2018 helemaal gerenoveerd. De buitenkant is mooi strak en binnen oogt het ruim en modern. Om het gebouw ligt een tuin. Als ik langs de heg loop, zie ik een bord ‘Welkom in de Amazonetuin’. Nieuwsgierig loop ik de tuin in.

TEKST MARJA DE RUITER | FOTO’S GODFRIED VAN UTRECHT

Kronkelpaadjes

Ik zie mensen schoffelen en plantjes in de grond zetten. Een van de vrijwilligers is bezig met het aanleggen van een terrasje. Zittend op een boomstam, naast de bamboe, heb je mooi zicht op de tuin en de wilgentunnel aan de achterkant. Leuk voor een trouwreportage. De grote zeecontainer doet dienst als opbergplek. De Amazonerivier dient als inspiratiebron voor de kronkelende paadjes.

De tuin is een Belevingstuin, waar de zintuigen worden geprikkeld. Geuren, kleuren en smaken, tastzin. Veel verschillende planten, medicinale kruiden, bamboe, fruitbomen. De fysiotherapeut wilde graag stapstenen en een oefenheuveltje. Er komt een blotevoetenpad. Bankjes om lekker in het zonnetje een praatje met elkaar te maken.

Hulp is welkom!

Medewerkers, bezoekers en omwonenden hebben meegedacht en kozen voor dit type tuin. Het ontwerp is gemaakt door hovenier Esther van Oss. Zij is elke dinsdagochtend aanwezig. Vrijwilligers komen dan helpen met het aanleggen en gaan straks zelf de tuin onderhouden. Ook zijn er regelmatig deelnemers van dagbesteding de Groene Golf aan het werk.

Jeu-de-boulesbaan

Gezondheid is in Overvecht een belangrijk thema. Vandaar de fruitbomen en de kruiden. Buurtbewoners en bezoekers van het gezondheidscentrum mogen die straks zelf komen plukken. Ook komt er een bescheiden bloemenpluktuin. De tuin is milieuvriendelijk. Het regenwater wordt opgevangen in een 1000 liter tank. Directeur Kees Vermaat vertelt: ‘We willen aan de andere kant van het gebouw een jeu-de-boulesbaan aanleggen. Een onderzoek onder buurtbewoners leverde deze wens op. Het is een tuin in wording, dus alles is nu nog klein. Loop vooral eens de tuin in. Hulp is welkom, dus meld je aan.’

Gezonde wijk

Een van de vrijwilligers in de tuin vertelt dat hij zich veel fitter en gezonder is gaan voelen door in de tuin te werken. ‘Daar kan geen fysiotherapie tegen op. Maar iemand moet je wel op de mogelijkheden wijzen en je stimuleren om iets te gaan proberen.’

‘Als je eenzaam bent helpt daar geen pilletje tegen, maar kun je beter iets leuks met anderen gaan doen’

De drijvende kracht achter alle initiatieven in het centrum is Corine. Zij zorgt dat alles goed loopt, regelt afspraken en vergunningen en schakelt de nodige deskundigheid in. Maar zij kent als centrumassistente ook veel patiënten en weet precies wie ze waarvoor moet vragen en wie ze kan stimuleren. ‘Zo’n dubbelrol is uniek maar echt heel handig als je een centrum voor zorg én welzijn wilt zijn en iets voor de wijk wilt betekenen.’

Overvecht Gezond

De Amazone is aangesloten bij Stichting Overvecht Gezond. Er wordt samengewerkt met veel partijen in de wijk: zorgverleners, welzijnsorganisaties, beweegmakelaars, buurtteams, ziekenhuis et cetera. De gemeente Utrecht is enthousiast over deze samenwerking. Samen gaan we voor een gezonde wijk Overvecht. De huisartsen kijken bij langdurige lichamelijke klachten niet alleen naar de lichamelijke oorzaak.

Er zijn ook andere manieren om het welzijn van patiënten te bevorderen. Als je je zorgen maakt over geld of niet aan het werk komt, zijn er anderen die je daarbij kunnen helpen. Als je de taal niet goed spreekt, kan de bibliotheek of Taal doet Meer hulp bieden. Als je eenzaam bent, helpt daar geen pilletje tegen, maar kun je beter iets leuks met anderen gaan doen. Daarom werken er zoveel organisaties goed met elkaar samen.

Werkwinkel en Geldzaak

In het gezondheidscentrum zijn ook spreekuren van De Werkwinkel (samen op zoek naar werk of een opleiding) en De Geldzaak (inloop voor vragen over geld en inkomen). Het centrum heeft ook een gastheer/ gastvrouw: een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Praktische informatie

De tuin kan nog mooie planten, grote potten, kleine bankjes en wat hulp bij het onderhoud gebruiken. Meer info bij Esther via deamazonetuin@gmail.com

Amazonetuin online:
Gezondheidscentrum de Amazone en like de Amazonetuin op Facebook

Dagbesteding De Groene Golf:
Arbeidsmatige activering in het groen voor mensen met een WMO-indicatie in o.a. Utrecht, een initiatief van Michiel Kok: zie website.