Culturele Zondagen Noordwaarts 22 april in Overvecht

Culturele Zondagen 2018 NoordwaartsCulturele Zondagen gaat zondag 22 april de wijken in met als eerste bestemming Utrecht Noord. Laat je verrassen in Zuilen, Ondiep, maar natuurlijk vooral onze eigen wijk Overvecht. De wijken barsten van talent, ondernemersdrang en mooie initiatieven. Kom genieten van alle cultuur, kunst, muziek en mensen in Overvecht. 

Overvecht (her)ontdekken

Samen met bewoners en vele culturele initiatieven is er een programma samengesteld, waarin de wijken centraal staan. Onder andere ZIMIHC, Cultuurspot Overvecht en Me'Kaar Utrecht doen mee, maar ook organisaties als Universiteit Utrecht, het Centraal Museum en Architectuurcentrum AORTA. Om je op weg te helpen, hebben de drie wijken een festivalhart. Daar zijn vele optredens te zien, starten verschillende rondleidingen en maak je kennis met initiatieven uit de wijk. Ook vind je hier een informatiepunt voor al je vragen. 

NPD-strook festivalhart in Overvecht

Overvecht is de grootste wijk van Utrecht met bewoners met veel verschillende culturen en achtergronden. Deze wijk heeft vele gezichten. In Park de Gagel en stadsboerderij Gagelsteede waan je je in een bosrijke buitenwijk en tussen de flatgebouwen op De Dreef barst het van de jonge creatieve ondernemers. Het voormalige NPD-terrein naast Winkelcentrum Overvecht wordt opnieuw ingericht en krijgt deels een culturele bestemming. Reden voor Culturele Zondagen om juist daar het festivalhart van Overvecht in te richten. 

Bewoners experimentele flats organiseren Parkschoonmaakdag

experimenteleflats overvechtDe bewoners van de experimentele flats in Overvecht organiseren elk jaar een parkschoonmaakdag. Dit jaar is deze op zaterdag 24 maart 2018 van 11.00 tot 14.00 uur. De Parkschoonmaakdag wordt voor de 20e keer gehouden. 

Bewoners en mensen uit de buurt helpen om de ruimte rond de experimentele flats weer helemaal in orde te maken. Daarbij ruimen ze veel zwerfvuil op en vinden ze de gekste dingen, zoals een nummerbord, een boksbeugel, maar ook fototoestellen (!). Iedereen doet mee, jong en oud.

Een emmertje voor iets lekkers

Dit jaar hebben de organiserende bewoners als actie voor de kinderen dat ze elk vol emmertje vuil kunnen inleveren voor iets lekkers. Zo proberen ze iedereen erbij te betrekken. Naast het opruimen van afval wordt gezorgd voor nieuwe beplanting. Zeker na de afgelopen westerstormen zijn er een paar flinke bomen omgegaan die voor grote leegte zorgen. Het is goed voor de grond om er nieuwe planten of bomen in te zetten, zodat het losse zand geen vrij spel krijgt.

Iedereen is welkom om gezellig mee te helpen

Uiteraard is iedereen welkom om te helpen, ook niet-bewoners van de Experimentele Flats.

De parkschoonmaakdag wordt georganiseerd door de bewonerscommissie van de Experimentele Flats.
Gesponsord door: Tissier, 't Kaasvat, gemeente Utrecht en Portaal 
Meer informatie over de parkschoonmaakdag? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Foto: © Arne de Laat

Link naar dit artikel 

 

Standplaats Utrecht: nieuwe culturele broedplaats op Fort Blauwkapel

Initiatiefnemers van Standplaats UtrechtUtrecht Overvecht krijgt een broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Met als basis Fort Blauwkapel, op de grens van Overvecht en de binnenstad, werken verschillende culturele instellingen nauw samen aan een vernieuwende omgeving voor podiumkunstenaars.

De komende drie jaar krijgt Standplaats Utrechts financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht. “Met deze impuls onderstrepen we de waarde van talentontwikkeling voor de stad en willen we nieuwe makers voor de stad behouden. Zo bouwen we samen aan een veelzijdig en vernieuwend podiumaanbod, en nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van jong talent.” aldus Kees Diepeveen, wethouder Cultuur in Utrecht.

Ruimte voor ontwikkeling

Makers kunnen in Standplaats Utrecht een tweejarig traject volgen. Zij ontmoeten andere kunstenaars, ontwikkelen hun werk en kunnen dat op nieuwe manieren verbinden met de stad. Dat alles vanuit een eigen locatie op Fort Blauwkapel. Daarbij kunnen ze gebruik maken van diverse faciliteiten en brede kennis van de culturele instellingen in de stad. Op die manier bouwt deze nieuwe generatie kunstenaars snel aan hun eigen netwerk in de stad. 

IVN natuurexcursie door de parken van Overvecht zondag 18 maart

ivn overvechtOvervecht is een wijk vol met groen en stadsnatuur. Voor wie daar eens meer over wil weten, organiseert het IVN op zondag 18 maart een natuurexcursie. Start is om 14.00 uur bij Gagelsteede. De wandeling gaat o.a. door Park de Gagel, Sjanghaipark, Klopvaartpark en Vechtzoompark. 

Natuur en geschiedenis van een groene wijk

Overvecht-Noord is groener dan sommige mensen denken. De parken zijn groot en hebben allemaal een uniek karakter. Of er half maart al blaadjes aan de bomen zitten is afwachten, maar ook zonder bladeren kun je bomen herkennen. De IVN natuurgids staat niet alleen stil bij de bomen en voorjaarsplanten, maar zal ook vertellen over de geschiedenis van Overvecht. Namen als De Gagel, De Klop en Roozendaal zijn bijvoorbeeld veel ouder dan de wijk Overvecht zelf. De Klopvaart is zelfs al in de 12e eeuw gegraven! 

De excursie is bedoeld voor iedereen, van jong tot oud en voor Overvechters én andere Utrechters met interesse in dit gebied. Voor kinderen is er een leuke quiz onderweg. 

Informatie

Datum/tijd: zondag 18 maart 2018, van 14:00 tot 16:00 uur.
Locatie: ingang van stadsboerderij Gagelsteede, Gangesdreef 7a in Utrecht Overvecht.
Aanmelden: Stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (maximaal aantal deelnemers: 30). 

Link naar dit artikel

 

Moestuinen te huur bij Stadstuin Klopvaart: Schrijf je nu in

moestuin klopvaartOp Stadstuin Klopvaart is het heerlijk om gewoon rond te dwalen en te genieten van de stadstuin. Maar wist je dat je zélf een tuintje kunt huren bij Stadstuin Klopvaart? Zo kun je zelf aan de slag in je eigen moestuin. Let op: Er zijn maar een beperkt aantal tuinen beschikbaar. Wacht dus niet te lang, op=op!

Vrijetijd Kindertuin en Seizoenstuin

Vanaf woensdag 14 februari kan iedereen een moestuintje reserveren op deze prachtige stadstuin. Daarmee kun je dit tuinseizoen je eigen heerlijke groenten en kruiden verbouwen. De moestuinen zijn er in verschillende maten. De Vrijetijd Kindertuin is 8 m2, een kleine moestuin om fijn aan de slag te gaan met je (klein)kinderen. Een tuinseizoen lang huren kost € 25,- plus € 20,- borg voor twee sleutels. Meer informatie en een inschrijfformulier vind je hier.

Heb je grotere plannen? Dan is er de Seizoenstuin van circa 20 m2. Dit is voor mensen met al wat meer ervaring. Het hele tuinseizoen ga je aan de slag voor € 50,- plus € 20,- borg voor twee sleutels. Meer informatie en een inschrijfformulier vind je hier.

Sleuteluitgifte en verdeling van de tuinen is gepland op zaterdag 31 maart van 10.00 tot 15.00 uur.

Meer weten? Bezoek dan de website van Stadstuin Klopvaart.

Link naar dit artikel 

 

Fietslessen voor volwassenen starten weer in Overvecht

Fietslessen voor volwassenen door De FietsmeestersOp maandag 5 maart starten de populaire fietslessen voor volwassenen weer bij De Fietsmeesters. Er zijn meerdere cursussen en meerdere locaties in Overvecht. Handig voor wie nog niet kan fietsen en straks graag in het voorjaarszonnetje een tochtje wil maken.

Op twaalf plekken in heel Utrecht leren De Fietsmeesters de deelnemers fietsen en veilig deelnemen aan het verkeer. In Overvecht zijn er onder meer cursussen bij Inaya Zorg op de Ghanadreef, het Doe Mee Centrum (St. Maartendreef), Buurtcentrum de Jager en bij Maximaal Taal op de Kaap Hoorndreef.

De cursus bestaat uit 10 lessen van 1,5 uur. De lessen worden begeleid door geschoolde, vrijwillige fietsdocenten. Lesfietsen zijn aanwezig op de locaties. Naast de lessen voor volwassenen zijn er op woensdag ook fietslessen voor jonge vluchtelingen van 6 tot 12 jaar oud bij Plan Einstein (AZC).

Meedoen als deelnemer of docent

Wil je deelnemen aan de cursus? Stuur dan snel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan De Fietsmeesters. Misschien wil meedoen als fietsdocent? Dat kan ook. De Fietsmeesters zijn vanwege de grote vraag naar fietslessen alstijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste fietsdocenten. Met twee uurtjes per week maak je een groot verschil! Neem voor informatie contact op met Dennis Schoonhoven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie

Locaties en lesrooster vind je op de website van De Fietsmeesters.

Link naar dit artikel 

 

Back to top