Bewoners Camera Obscuradreef willen groenste plein van Utrecht

Bewoners Camera Obscuradreef denken na over een groener en gezonder plein
Buurtinitiatief voor Groenste & Gezondste plein op de Camera Obscuradreef op 4 mei onthuld

Bewoners van de Camera Obscuradreef zijn een bewonersinitiatief gestart voor het groenste & gezondste plein van Utrecht. Met hulp van deskundigen hebben ze een plan bedacht dat ze zaterdag 4 mei om 15.30u gaan onthullen. Dit doen zij tijdens het buurtfeest op de Camera Obscuradreef tussen 15.00 en 19.00 uur. 

Een groene plek voor ontmoeting en stadsnatuur

Het voorstel van de bewoners zorgt ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, geeft ruimte aan vogels en insecten, het geeft verkoeling en pakt waterproblemen aan. Ook heeft het een positief effect op de gezondheid van bewoners. 

De Camera Obscuradreef heeft een plein uit de jaren zestig dat is ingeklemd tussen zes laagbouwflats. Het is niet erg groen en bestaat voor het grootste deel uit steen. Het is wel een belangrijke onmoetingsplek en speelplek voor kinderen uit de hele buurt. 

Herinrichting

De gemeente Utrecht wil dit plein gaan herinrichten. Een brede groep bewoners wil de gemeente aanmoedigen om hier het Groenste & Gezondste plein van Utrecht van te maken. Ze hebben aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten gevraagd om hun ideeën te verwerken in een schets. Ze kregen daarbij hulp van Stichting Utrecht Natuurlijk en het waterschap Stichtse Rijnlanden. Deze laatste geeft subsidie voor dit soort projecten, omdat het goed laat zien hoe je steen in de stad kunt vervangen door groen en water. 

Veel vliegen in één (groene) klap

Bewoners van dit plein hebben verschillende achtergronden. Uit een open brainstormmiddag bleek dat zij het over één ding hartgrondig eens zijn: meer groen. Meer groen is niet alleen mooi, maar ook bijzonder gezond voor mensen. En het is nodig voor de natuur. Er zijn bijna geen vogels en insecten op het plein. Door klimaatverandering krijgen we meer wateroverlast en hittestress. De bewoners willen meer groen, minder steen, meer schaduw en meer ruimte voor water. 

Lintje voor wijkraad Overvecht voorzitter Els Wegdam

Els Wegdam door Godfried van Utrecht 500wKoninklijke onderscheiding Els Wegdam voor haar werk voor Overvecht

Vrijdagmorgen 26 april heeft burgemeester Jan van Zanen aan bijzondere Utrechters een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat vond plaats in de bomvolle Utrechtse stadsschouwburg. Onder de mensen die een koninklijke onderscheiding kregen zit een prominente Overvechter: Els Wegdam, voorzitter van de Wijkraad.

Grote inzet voor Wijkraad Overvecht

Annette van den Bosch, Bewonersplatform Overvecht: "Els heeft een groot netwerk opgebouwd, pakt elke kans aan om dat netwerk te vergroten en dit alles voor een beter Overvecht." Els doet veel in de wijk en is het meest bekend van haar jarenlange inzet voor de wijkraad Overvecht. Pim Walenkamp, voormalig lid van de wijkraad Overvecht en aanvrager van de koninklijke onderscheiding:

"Els is lid vanaf juni 2005, voorzitter wijkraad Overvecht van 2007 - 2012 en april 2017- heden. Zij is een zeer gedreven en gestructureerde netwerker die zeer heeft bijgedragen aan de professionalisering van de wijkraad Overvecht. Zij pakte vele knelpunten in Overvecht aan en organiseerde wijkpeilingen, onderzoeken en discussie-avonden, zoals over gezondheid in 2005, onderwijs in 2013, wonen in 2018 en verkeersveiligheid in 2019. De wijkraad heeft daarna tientallen gerichte adviezen aan het college van Burgemeester en Wethouders gezonden. Daarmee heeft ze Overvecht op de agenda gezet en bijgedragen aan een verbetering van de wijk.

Els zet zich al 14 jaar met hart en ziel in voor de wijkraad Overvecht. Het is dan ook een goede zaak, meer dan terecht, dat zij een koninklijke onderscheiding ontvangt. Els is een harde, toegewijde werker met een groot hart voor Overvecht. Je kan niet om haar heen. Zij houdt van Overvecht en knokt daarvoor."

Theater Dichtbij zondag 28 april: familie-editie met Resto vanHarte lunch

Theatervoorstelling Zoek de Verschillen, foto door Ruben Jorksveld

Stut Theater Dichtbij over familie

“Ik heb altijd gezegd dat als ik kinderen zou hebben, ik het anders zou doen. Maar terugkijkend lijk ik toch meer op m’n vader dan ik had gedacht.” Zondag 28 april is er weer een Theater Dichtbij in ZIMIHC theater Stefanus, met deze keer een familie edtie, gespeeld door spelers van theaterschool Masquerade.

Zoek de verschillen

Theater Dichtbij – de maandelijkse theatermiddag van Stut Theater – staat op 28 april in het teken van familie! Resto VanHarte serveert om 13.00 uur een heerlijke brunch met familie-eten uit alle windstreken. Ondertussen is er een ‘Open Podium à la Familia’ waar allerlei acts uit de wijk optreden die familie van elkaar zijn. Denk aan zingende zussen of dansende opa’s. 

Om 14.30 uur start de voorstelling "Zoek de Verschillen" van theaterschool Masquerade uit Bilthoven. Negen spelers onderzochten hoeveel ze op hun ouders lijken (of juist niet). En wat ze terugzien in hun eigen kinderen. Ze doken in hun geschiedenis en ontdekten welke invloed de ene generatie kan hebben op de andere.

Dus neem je moeder/kleinkind/neef mee naar Theater Dichtbij, gewoon bij ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht! 

Programma

13.00 uur: Brunch door Resto VanHarte
14.30 uur: Theatervoorstelling 

Kleurrijk festival Kermis de Klop met Pinksteren 9 & 10 juni in Overvecht

Kermis de Klop 2019

Familiefestival op Fort aan de Klop

Tijdens Pinksteren op zondag 9 en maandag 10 juni wordt Fort aan de Klop weer omgetoverd tot festivalterrein: Kermis de Klop is een kleurrijk festival in de sfeer van een oude dorpskermis. Een feest voor kinderen van twee tot twaalf jaar, maar ook volwassenen zullen het naar hun zin hebben in de ontspannen "Parade-achtige" sfeer. 

Volop kinderactiviteiten

Binnen in de garageloods op het fortterein kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar deelnemen aan creatieve workshops. Buiten leven ze zich uit door hutten te bouwen in het ‘timmerdorp’ of in de spelletjeskaravaan van Circus Snor. De allerkleinsten (tot 4 jaar) kunnen spelen op de ‘Picnic’ weide. Een grote circustent, microtheater, een ouderwetse zweefmolen én de gezelligheid van ons kindvriendelijke, groene fort maken het plezier compleet.

Parade-ambiance voor volwassenen

Fort aan de Klop noemt zich niet voor niets ‘Het mooiste eiland op het vasteland’. Een bezoek aan het fort voelt altijd als een beetje vakantie en tijdens Kermis de Klop geldt dat in het kwadraat. Geniet van het festivalfood, een drankje aan de buitenbar en de muziek van verschillende bands. 

De nieuwe buurt op de voormalige NPD-strook gaat DeBuurt heten

DeBuurt impressieOp vrijdagmiddag 5 april is de officiële start gevierd van DeBuurt, het bouwproject op de voormalige NPD-strook in Utrecht Overvecht. Wethouders Klaas Verschuure en Kees Diepeveen vierden samen met alle betrokkenen de officiële start. Dit deden zij met de onthulling van 'DeBuurt' als nieuwe naam van het project. 

Kwaliteitsimpuls voor centrumgebied van Overvecht

De start van de bouw van DeBuurt geeft een impuls aan het centrumgebied van Overvecht en is daarmee een belangrijk moment voor de wijk. DeBuurt geeft ontmoeting, talentontwikkeling, gezond stedelijk wonen en duurzaamheid een plek binnen Overvecht. Dit was ook de nadrukkelijke wens van bewoners en gemeente. Dit nieuwe stukje Utrecht geeft daarmee een kwaliteitsimpuls aan de wijk, het centrumgebied van Overvecht en de stad Utrecht.

Het plan is om 343 huurwoningen te realiseren, verdeeld over drie woongebouwen, die voor het grootste deel in het middeldure huursegment vallen. Daarnaast zijn ook zorgwoningen onderdeel van het plan. De drie gebouwen zijn verkocht aan Stienstra, het Achmea Dutch Health Care Property Fund en het Pensioenfonds voor de Metalektro.

Festival Tweetakt van start op Fort Ruigenhoek t/m zondag 16 juni

Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek (editie 2018)Tweetakt: beeldende kunst op het fort voor alle leeftijden

Op Fort Ruigenhoek, net buiten Overvecht, is het kunst-festival Tweetakt van start gegaan. De komende maanden kun je iedere zondag genieten van kunst op het fort en in de spannende bunkers. Er zijn ook theater- en muziekoptredens en natuurlijk een groot terras om even bij te komen. Tweetakt is geschikt voor alle leeftijden, van kleuters en jongeren tot opa’s en oma’s. 

Kunst in alle verborgen hoekjes van het fort

Op Fort Ruigenhoek in Groenekan is avontuurlijke beeldende kunst voor alle leeftijden te zien. In alle hoeken en gaten van het groene fort staan grote sculpturen, interactieve installaties en videokunst, gemaakt door zowel jonge als ervaren kunstenaars. Er is werk van onder meer David Claerbout, Johan Rijpma, Mariska de Groot, TOCHKA, Catinka Kersten en Liesbeth Gritter.

Ook is er theater, dans en (nieuw dit jaar!) muziek. Op het forteiland mogen kinderen vrij spelen en dwalen tussen de kunstwerken in en om de bunkers. Of racen in skelters, zwieren in de zweefmolen, stoeien in de ballenbak: het kan allemaal. Er is ook een groot terras met eten en drinken.

Nog t/m zondag 16 juni

Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek is nog iedere zondag te bezoeken t/m 16 juni, van 11.00 tot 18.00 uur. Op 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en Hemelvaart is het festival ook open. 

Back to top