Tweede editie Voorlees Festival in Overvecht groot succes

voorleesfestival 2016 smallAvontuurlijke en grappige verhalen vulden afgelopen zondag het park in Overvecht. Voor het tweede jaar op rij vond hier op 4 september 2016 het Voorlees Festival plaats. Ruim honderd ouders en kinderen kwamen op het evenement af en genoten van de vele voorlezers, de taalmarkt en muziek. De kinderen luisterden ademloos naar de betoverende verhalen van Loet, het alter ego van eregast Ruth Bakker.

Naar verhalen luisteren op kleedjes

De middag werd geopend door raadslid Bouchra Dibi: “Ik ben dol op voorlezen en kan mij nog goed herinneren hoe ik als kind genoot van de prachtige verhalen, die mijn buurvrouw voorlas.” Hierna ging de voorleesmiddag van start. Ouders en kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen die de voorlezers vertellen op tientallen kleedjes. Wanneer de zon plaats maakt voor een bui kruipen de kinderen nog dichter bij elkaar onder de paraplu, om maar niks te missen van de spannende avonturen. Om het kwartier speelt de band, de Frets!, een aanstekelijk nummer waarop de kinderen al rennend wisselen van kleed naar kleed, om weer naar het volgende verhaal te luisteren.

Boekenpakket voor de geluksvogels

Voor vijf geluksvogels is er aan het einde van de dag een boekenpakket om mee naar huis te nemen van Uitgeverij De Vier Windstreken. Wijkwethouder Jeroen Kreijkamp komt de boekenpakketen uitreiken en leest ook gezellig voor op een kleedje. Als afsluiter krijgen alle kinderen een ijsje van supermarkt Hoogvliet. “Lezen vind ik leuk. Mijn lievelingsboek is 'Superkracht'. Dat zou ik ook wel willen hebben.” Samiya van 10 is een van de geluksvogels met een mooi boekenpakket. “Vandaag heb ik ook supergrappige verhalen gehoord. Het was vet leuk!”

Plezier en taal gaan hand in hand

Lezen helpt bij het beheersen van de Nederlandse taal. Om de lees- en taalontwikkeling in Overvecht te stimuleren is het Voorlees Festival opgezet. Naast de vele voorlezers is er voor de ouders gedurende de dag een markt met informatie over taaltoeleiding. Samenwerkende partijen als de Bibliotheek Utrecht, Taal doet meer / VoorleesExpress Utrecht, de Brede School, Spelenderwijs Utrecht en diverse andere organisaties uit de wijk laten zien hoeveel moois ze hebben te bieden op het gebied van taal. Samen met het wijkbureau Overvecht en tientallen vrijwilligers hebben zij het Voorlees Festival weer tot een waar succes weten te maken en laten zij zien dat plezier en taal hand in hand gaan. 

Lees verder voor een fotoreportage van het Voorlees Festival 2016 

Voorlees Festival 2016 in Park de Watertoren, Utrecht Overvecht

Foto's © Ebru Aydin en Olivier Beens / Echt Overvecht

Back to top