Blog: Overvecht zoals het ooit was

13 april 2012

Vijftig jaar geleden werd er begonnen met bouwen van de wijk Overvecht. Na de oorlog was er een enorm tekort aan woningen en mensen woonden in de Utrechtse binnenstad in krotten in de smalle steegjes. Erbarmelijke omstandigheden die door de komst van Overvecht definitief tot het verleden zouden gaan behoren.

De ruime, lichte en voor die tijd moderne flats die verrezen in Overvecht waren state of the art. Je kon er wonen in het groen. Overvecht werd een satellietdorp van Utrecht, voorzien van alle gemakken. Eerst werd begonnen met de bouw van Overvecht-Zuid en een paar jaar later volgde Overvecht-Noord.

Het gebied dat eeuwenlang bestond uit veenweide werd ontgonnen. Vierkante kilometers werden opgespoten met zand uit Maarsseveen, waar men nu in de gelijknamige plas kan recreëren. Op dat zand verrezen de flats, laagbouw en groenstroken.

Met name de groenstroken zijn in het voorjaar misschien wel mooiste element in de wijk. Bloembollen komen op en bomen en struiken bloeien als nooit tevoren. De lente staat symbool voor nieuw leven en kracht. En dat geldt niet alleen voor de natuur. Ook de wijk zelf komt opnieuw tot bloei.

Om eens wat te noemen: de tuinmuurtjes in de Operabuurt in Overvecht-Zuid die momenteel gerenoveerd worden. Een metselaar is bezig dit ‘cultuurhistorisch erfgoed’ klaar te stomen voor de komende vijftig jaar. Hij zit op zijn knieën voor het muurtje, in zijn hand een troffel en naast hem een bak met cement. Steen voor steen worden de muurtjes opnieuw opgebouwd. Als de steen ligt hoor je het tikken van de achterzijde van het handvat van de troffel op de steen om deze goed aan te drukken.

De bewoners ontvangen subsidie van de overheid om de muurtjes te laten herstellen of zelfs opnieuw te laten metselen, zie foto. Deze muurtjes bestaan uit twee kleuren die terugkeren in de gevels van de huizen. Ook het gietijzeren hekje maakt het geheel uniek en karakteristiek voor die periode. Het zit hem in de details maar ook Overvecht kent een aantal cultuurhistorische parels.

Even verderop verrijst het Mariakwartier. En bij Station Overvecht heeft de Coffee Mania net haar deuren geopend. Daar kun je nu een lekkere verse espresso of cappuccino halen. Aan de rand van Overvecht, iets terug, is het Trajectum College grondig onder handen genomen.

Met een beetje fantasie kun je je inbeelden hoe Overvecht er vijftig jaar geleden uitgezien moet hebben. Een grote bouwput waar hard werd gewerkt aan een goede toekomst. Er heerste een geest van pionieren en optimisme. Dit gevoel komt dit voorjaar dankzij alle activiteit langzaam weer terug. Je hoeft je ogen maar te sluiten en naar het getik van de metselaar te luisteren.

 

Back to top