Overvecht-Noord aardgasvrij als eerste bestaande Utrechtse wijk

Overvecht Noord aardgasvrij kaartOvervecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief Energie-U en bewoners wat dit betekent.

Met de 8.000 woningen in Overvecht-Noord zet Utrecht de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken en daarmee de CO₂-uitstoot terug te dringen. Het terugdringen van de CO₂-uitstoot is een belangrijke klimaatopgave. Het verwarmen van gebouwen en koken met aardgas is één van de veroorzakers van de uitstoot. De komende jaren gaat er veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen. Hiervoor zijn flinke aanpassingen nodig.

Meer weten? Kom naar de infobijeenkomsten

Wil je hier meer over wilt weten of betrokken worden bij het vervolg van dit project? Op woensdag 22 november en dinsdag 28 november om 19.30 uur zijn er bewonersavonden bij Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht) voor direct betrokken bewoners. Informatie over deze bijeenkomsten en het vervolg krijg je door dit inschrijfformulier in te vullen. Of stuur een e-mail met je naam, adres en telefoonnummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De twee avonden zijn in eerste instantie bedoeld voor woningeigenaren in Overvecht-Noord (zij hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen). Huurders uit Overvecht Noord worden later betrokken via de woningcorporaties, maar kunnen bij interesse wel naar de twee avonden komen (meld je dan even bij de ingang). De avonden zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor bewoners van buiten Overvecht-Noord of voor andere belangstellenden.

Aftermovie van festival De Versnellings-4-daagse in Overvecht

versnellings4daagse festivallogoDeze zomer vond de Versnellings-4-daagse plaats in Overvecht. Een bruisend festival waar iedere Overvechter kon ervaren wat de Versnelling van Overvecht precies betekent.

Tussen woensdag 28 juni t/m zondag 2 juli was er een bomvol programma met leuke workshops storytelling en yoga, theatervoorstellingen, sportactiviteiten, informatiemarkten voor werkzoekenden, een streettfoodfestival, allerlei muziekoptredens en een gezellig wijkdiner. Op vrijdag 30 juni vond het Ruig030 skate/muziekfestival plaats in Park Ruigenhoek, op zondag 2 juli het jaarlijkse Voorleesfestival in Park de Gagel.

De Versnelling

Met de Versnelling van Overvecht werkt de gemeente Utrecht samen met allerlei organisaties en initiatieven aan een gezonde wijk, waar veiligheid, burgerkracht en samenwerking centraal straan. De gemeente investeert extra geld in werk en ondernemerschap, talentontwikkeling van jongeren en in de gezondheid en veiligheid van Overvechters. Dit alles vanuit de gedachte: Overvecht maken we samen!

Bekijk de aftermovie:

Het hele programma van de Versnellings-4-daagse konden Overvechters lezen in de festivalkrant.

Link naar dit artikel

Leerlingen Weekendschool Utrecht krijgen gastles over de wijk Overvecht

Watertoren met glijbaan uit Masterclass Overvecht door Simon de WildeWat zou jij doen als je een dag burgemeester van Overvecht kon zijn? Deze vraag stelde Overvechter Simon de Wilde aan de leerlingen van de IMC Weekendschool in Utrecht.

In de Masterclass Overvecht op zondag 29 oktober draaide het om kennis over je eigen wijk. Het is immers belangrijk om te weten over de wijk waar je woont. Alleen zo kun je trots zijn op je eigen wijk. Want niet elke wijk of buurt heeft een watertoren, laat staan een lange glijbaan naar het station!

Quiz: Wat weet jij over je wijk?

Leerlingen speelden eerst in teams een quiz waarbij ze erachter kwamen dat Overvecht een jonge wijk is. Ze leerden dat het zand waarop de wijk is gebouwd uit Maarsseveen komt en de gelijknamige plas oplevert.

Na de quiz gingen de leerlingen op de fiets naar drie locaties in de wijk: station Overvecht, de Watertoren en Fort Blauwkapel. Daar gingen ze op onderzoek uit om vragen te beantwoorden over die typische Overvechtse plekken. Natuurlijk was de glijbaan favoriet. Maar ook Fort Blauwkapel met de meteoriet die daar in de 19e eeuw neerstortte, vonden ze interessant.

Bij Jongeren Cultuurspot Overvecht kan en mag alles

logo jongeren cultuurspot overvechtHet Cultuur Platform Overvecht heeft een nieuwe deelnemer. Bij Jongeren Cultuurspot Overvecht kunnen jongeren terecht voor allerlei activiteiten. Workshops, optredens, evenementen... alles mag en kan, als het maar met kunst en cultuur  te maken heeft.

Wat er dan allemaal kan? Denk aan theater, mode, dans, dj's, zang, rap, muziek produceren en opnemen, maar ook aan henna-painting, graffiti, fotografie en vloggen. Misschien heb je alleen een oefenruimte nodig, dat kan ook! Of je hebt zelf een idee voor een (heel andere) workshop, laat het weten.

Als je nog niet weet wat jouw verborgen talenten zijn, kan je daar dus snel achter komen bij Jongeren Cultuurspot Overvecht. Maar ook als je het al wél weet: Kom langs, blijf oefenen en wie weet sta jij gauw op een podium!

Momenteel zijn er iedere donderdag de volgende workshops:

DJ LES: 16.00 tot 19.00 uur
RAP: 17.00 tot 18.30 uur
AFRO DANCE: 17.00 tot 18.30 uur
ZANG: 17.30 tot 18.30 uur

ikram jongerencultuurspot overvecht 300Zou je willen deelnemen aan een workshop, of heb jij zelf een leuk idee voor een workshop?

Voor vragen of meer info kan je mailen naar cultuurcoach Ikram el Farissi via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of whatsapp haar via 06 383 19 075.
Je kan ook spontaan langskomen: De Dreef, Schooneggendreef 27c, 3562 GG in Utrecht.
Op Facebook vind je Jongeren Cultuurspot Overvecht hier.
Zie ook de webpagina van Jongeren Cultuurspot Overvecht.

Link naar dit bericht  

 

Schimmentheater en de voorstelling Raaf op Reis bij Burezina

Schimmentheater bij Burezina: De Bremer Stadsmuzikanten (gebroeders Grimm)Deze maand zijn er twee bijzondere theatervoorstellingen voor kinderen te zien bij Burezina. Op maandag 16 oktober treedt theatergroep 'Licht in het donker' op met het verhaal 'De Bremer Stadsmuzikanten'. En op vrijdag 20 oktober komt Raaf - bekend van het tv programma 'Huisje, boompje, beestje' - op bezoek.

Schimmentheater: De Bremer Stadsmuzikanten

Theatergroep ‘Licht in het donker’ speelt 16 oktober een prachtige schimmenvoorstelling voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De voorstelling is een poppentheater. Zwarte figuurtjes van karton bewegen voor een felle lamp, die deze 'schaduwpoppen' op een wit scherm projecteert. Met de live muziek erbij is dit echt een bijzondere belevenis. Maandag 16 oktober zijn er voorstellingen om 10.30 uur en 14.00 uur.

Het verhaal 'De Bremer Stadsmuzikanten is een oud sprookje, geschreven door de bekende gebroeders Grimm. Een ezel, een hond, een kat en een haan zijn alle vier verstoten door hun baasjes. De ezel komt op het idee om naar Bremen te trekken om daar stadsmuzikant te worden. Na de voorstelling is er een workshop voor kinderen. Ze mogen zelf een dier uitsnijden en er mee spelen in het echte theater. 

Martin Soeters speelt 'Raaf op reis'

Voorstelling Raaf op ReisEn er is nog meer kindertheater bij Burezina deze maand. Op vrijdag 20 oktober komt Martin Soeters de voorstelling 'Raaf op Reis' spelen. Raaf is bekend van NTR televisie (al 13 jaar te zien). Ook deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Raaf gaat op reis met een magische schelp. Maar hij gaat niet alleen. Mip, het hulpje van de tovenaar gaat ook mee, en dat vindt Raaf maar niks. Hoe verder ze komen, hoe meer ze ontdekken dat ze samen meer kunnen dan alleen. Vóór de voorstelling komt Martin langs om samen met de kinderen bij Burezina onderdelen van het decor te maken (zoals een trein, een boot, bomen, enz.). 

Info (beide voorstellingen):

Wanneer: 16 oktober om 10.30 & 14.00 uur (Schimmentheater); 20 oktober om 14.00 uur (Raaf). 
Waar: Burezina, Jeanne d‘Arcdreef 1 in Overvecht. 
Entree: €0,50. Reserveren kan via tel. 06 57 68 91 05 óf tijdens de inloopuren van het Burezinacafé. Geschikt voor kinderen van 6 - 12 jaar

Link naar dit artikel 

Oogstfeesten in Overvecht zondag 24 september en 1 oktober

oogstfeest 2017 flyer small300Van zondag 24 september tot en met zondag 1 oktober viert Utrecht Natuurlijk het Oogstfeest! Dat doen ze samen met alle Utrechters.

Maandenlang is door jong en oud met veel plezier op de tuinen van Utrecht Natuurlijk gezaaid, gewied en geoogst, natuurlijk ook in Stadstuin Klopvaart en Gagelsteede in Overvecht. Helaas komt het eind van het tuinseizoen in zicht. Maar niet voordat het is afgesloten met prachtige Oogstfeesten.

Stadstuin Klopvaart zondag 24 september

Kom op zondag 24 september tussen 13.00 en 16.30 uur naar het oogstfeest in de prachtige tuin van Utrecht Natuurlijk aan de rand van Overvecht. Bak een pizza in de leemoven, raad het gewicht van de pompoen, doe mee aan de natuurspeurtocht en loop over de oogstmarkt. Meer info vind je hier.

Gagelsteede in Overvecht zondag 1 oktober

Vier samen de oogst op Gagelsteede op zondag 1 oktober tussen 13.00 en 16.30 uur. Je kunt je eigen gezonde groentespaghetti maken, het gewicht van een schaap raden (en winnen)... Of kom kijken naar de mandenvlechter, spinster en leer de trucs van het breien. Meer info vind je hier

Alle Oogstfeest activiteiten in Utrecht zijn te vinden in het activiteitenoverzicht op de website van Utrecht Natuurlijk.

Link naar dit artikel 

 

Back to top