Ontmoet de ambassadeurs van Overvecht. Deze echte Overvechters zijn trots op hun wijk, hun werk, hun buren, hoe mooi en gezellig het hier is. Hoe ziet hun leven in de wijk eruit? En waarom precies willen ze hier nooit meer weg?

In de video's en verhalen hieronder komen Overvechters en hun wijkintitiatieven in beeld.

cursus in beeld blauwlichtFoto’s maken en daarover met anderen in gesprek gaan. Het is een krachtig middel om de blik naar buiten te richten, sociaal isolement te doorbreken en nieuwe levensenergie op te doen. Zo leert de ervaring van deelnemers aan de cursus ‘In Beeld’.

Ze schelen een generatie, Sjaan (58) en Eva (24). Sjaan kampt al jaren met – vooral - psychische klachten en zit vanaf naar drieëndertigste thuis. Eva studeert communicatie en multimedia design. Bij alle verschillen hebben beide vrouwen gemeen, dat zij in een sociaal isolement terecht waren gekomen. Bij Sjaan was dat al langer het geval. Maar zij raakte dieper in de put toen, najaar 2015, eerst haar moeder overleed en vervolgens zij zelf ernstig ziek werd. Geen partner, weinig vriendinnen, bang om alleen de deur uit te gaan. Dan ben je eenzaam.

Alleen

Eva kreeg twee jaar geleden een schildklierafwijking, die “erin hakte”. Ze lag een half jaar op bed en had daarna veel tijd nodig om op te krabbelen. “Ik vond het moeilijk met de situatie om te gaan. Dit was een heel ander leven dan ik gewend was.” Haar vriendennetwerk brokkelde af, ook Eva voelde zich alleen staan. Op zoek naar “dingen waarvan ik weer blij kon worden” kwam ze bij de praktijkondersteuner van de huisarts. De POH verwees haar naar de cursus In Beeld. Sjaan werd door haar begeleider van het buurtteam verwezen naar In Beeld. 

Op de zogenaamde NPD-strook tussen de Brailledreef en Shoppingcenter Overvecht zal de komende jaren nieuwbouw verschijnen. De loodsen van de voormalige Nederlandse Pakket Dienst zullen gaan maken voor nieuwe appartementen. De eerste bewoners worden in 2019 verwacht.

Op de hoek Brailledreef en Zamenhofdreef komt een woontoren voor zo'n 550 studenten. Daarachter komen drie gebouwen met 180 tot 360 woningen voor starters en senioren. Op de begane grond is ruimte voor kleine bedrijven, horeca, sportvoorzieningen en andere maatschappelijke activiteiten. Parkeren gebeurt in en onder de gebouwen. Net als het project "Flat met toekomst" zullen de woningen energieneutraal zijn. 

Wethouder Geldof is tevreden dat deze locatie eindelijk wordt herontwikkeld. Het is een goede impuls voor de levendigheid van Overvecht, een goede mix tussen wonen en werken. De nieuwe appartementen zijn centraal gelegen in Overvecht, op 10 minuten fietsen van het centrum. Meer over de plannen vind je op de website van de gemeente Utrecht.

 

redouan el yaakoubi door franklin pleinTekst: Olga Theunisse (wijconsulent Mitros). Foto: Franklin Plein

’s Morgens heb ik nog een bijeenkomst over de leefbaarheid in de wijk. Er bestaan zorgen. Overvecht scoort op verschillende punten laag, denk aan werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid. Met die informatie nog vers in mijn geheugen, ga ik in gesprek met Redouan el Yaakoubi, een jonge, ambitieuze bewoner van de Schooneggendreef. Ik ben benieuwd hoe hij het vindt om in Overvecht te wonen.

Kan jij iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben Redouan, 20 jaar en ik ben hier geboren en opgegroeid. Vorig jaar heb ik mijn gymnasium-diploma gehaald en mijn grote passie is voetbal. Ik speel in het eerste elftal bij voetbalvereniging De Meern en hoop op een profcarrière.

’Dat klinkt behoorlijk succesvol. Is je dit komen aanwaaien of heb je er hard voor moeten knokken?

‘Ik heb er keihard voor moeten werken. Mijn ouders hebben me altijd enorm gesteund. Zonder hen had ik het niet zover geschopt. Moeilijk was het wel, ik zat soms in een tweestrijd met mezelf. Ik was namelijk de enige Marokkaan in de klas en ook de enige die uit Overvecht kwam. Ik heb me enorm moeten aanpassen om een plekje te veroveren. Je wilt erbij horen, maar ook vasthouden aan je eigen normen en waarden.’ 

 

Vrijdag 20 januari liepen kinderen door Overvecht tijdens de koude, maar spannende Winterlichtjesoptocht. De start was bij Stadsboerderij Gagelsteede. Daar konden kinderen vooraf zelf hun mooie lampionnen in elkaar knutselen.

Bij de gezellige lichtjesoptocht zorgde een band voor de muzikale begeleiding. En na afloop van de koude tocht was er warme soep in Gagelsteede. Jelle de Boer van Wijk&Co maakte er een leuke vlog van.

Bertus is eigenlijk altijd wel aanwezig in Buurtkamer de Klop. Je hoeft hem niet eens uit te nodigen. Onlangs is de buurtkamer een stukje verhuisd naar een ander pand op winkelcentrum de Klop. En wie anders dan Bertus kon de nieuwe buurtkamer als beste openen?

De buurtkamer is verhuisd vanwege uitbreiding van de Lidl. Maar in het nieuwe pand mogen ze nog lang blijven. Voor Bertus is de buurtkamer echt een tweede huiskamer. Hij vindt er gezelligheid, genegenheid, aandacht van mensen en doet mee aan alle activiteiten.

Bekijk de reportage van U in de Wijk en volg Buurtkamer de Klop via Facebook voor informatie over openingstijden en activiteiten. 

Flat met Toekomst - Op 14 oktober is de bouw gestart van Flat met Toekomst, een project van Mitros en Nieuw Utrechts Peil. Doel is om acht flatwoningen aan de Camera Obscuradreef in Overvecht energieneutraal te maken. 

Het idee is om met hulp van zonnepanelen, isolatie en slimme energiesystemen de energierekening van bewoners naar 0 euro te krijgen. Dit betekent meer wooncomfort tegen minder kosten. Voorlopig is het een pilot op kleine schaal. Wethouder Paulus Jansen is echter benieuwd of meer portiekflats in Overvecht energieneutraal gemaakt kunnen worden. Als de pilot een succes is, zullen meer flatwoningen in Overvecht volgen. Bekijk de reportage van U in de Wijk. 

Back to top