Jongerencultuurhuis Overvecht: ruim baan voor talent uit de wijk

Optreden van Jongerencultuurspot Overvecht op het stationHet Jongerencultuurhuis Kanaleneiland (JCHK) gaat het beheer van Jongerencultuurhuis in Overvecht op zich nemen. De gemeente Utrecht heeft dat besloten op basis van advies van deskundigen. JCHK heeft alle benodigde kennis en ervaring, netwerken en achterban in de wijk en in de stad om samen met de jongeren een eigen plek voor cultuur, muziek en theater te maken.

Een wens uit de wijk

Tijdens een wijkbijeenkomst in 2018 pleitten jongeren uit Overvecht voor een eigen cultuurhuis. Deze wens staat ook in het coalitieakkoord ’Ruimte voor iedereen’ en wordt nu dus gerealiseerd. JCHK is al actief in Overvecht. Zij betrekt jongeren bij de verbouwing en inrichting van hun pand, de vormgeving en toekomstige activiteiten van hun cultuurhuis. Centraal staan de belevingswereld van de jongeren en hun behoefte aan meer Urban Culture. Wethouder cultuur Anke Klein is blij dat het Jongerencultuurhuis Overvecht er komt: 

“Een cultuurhuis specifiek voor jongeren stimuleert ze om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De ervaring van het Jongerencultuurhuis Kanaleneiland leert dat het een bron van creativiteit is voor de jongeren, de wijk en de stad. Ik kijk uit naar de eerste creatieve producties en optredens in dit cultuurhuis in Overvecht”.

Op zoek naar een plek in de wijk 

JCHK gaat op zoek naar een passende locatie voor het jongerencultuurhuis. De keuze maakt JCHK in overleg met de gemeente Utrecht en andere betrokkenen. De inschatting is dat de organisatie zomer 2019 samen met de jongeren op de locatie aan de slag gaat.

Verder bouwen op Jongeren Cultuurspot Overvecht

Het JCHK is niet onbekend in Overvecht. Vanuit Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland startten ze in 2013 met een dependance in Overvecht onder de naam Jongeren Cultuurspot Overvecht. Twee dagen per week kunnen jongeren uit Overvecht daar terecht voor creatieve workshops, oefenruimtes, producties en events. Maar dit was allemaal niet voldoende voor de grote vraag; een wijk als Overvecht met zoveel jongeren en zoveel onontdekt talent verdient meer: een volwaardig Jongerencultuurhuis Overvecht. Met dit besluit van de gemeente is dat nu een stukje dichterbij. 

 

 

Ontdek cultuur in de wijk Overvecht

Cultuur Platform Overvecht (CPO) zet cultuur in Overvecht op de kaart. Het CPO werkt voor en met verschillende culturele organisaties die in Overvecht actief zijn. Door zich te verenigen, wordt kunst & cultuur in de wijk beter zichtbaar voor bewoners en instanties.

Van theater en concerten, tot leren tekenen, breien, houtbewerken of Dj'en. En van festivals tot ballet of exposities beeldende kunst. Overvecht heeft bijzonder veel cultuur te bieden. Ontdek wat de wijk in petto heeft. In deze lijst staan organisaties, muzikanten, kunstenaars, enzovoort, die in Overvecht wonen en/of werken (permanent of regelmatig). 

 

Kunstroute

Overvecht heeft veel kunst in de openbare ruimte. In parken, op pleinen, aan gevels. Van metershoge beelden tot kleine verborgen geheimen. De kunstroute Overvecht - gemaakt door HIK ontwerpers - laat je lopend of op de fiets door de wijk trekken en deze kunstwerken ontdekken. De route begint bij Coffeemania op station Overvecht. Je mag de kunstroute gratis downloaden
 

CPO op Facebook

Kaart Overvecht

Back to top